Într-o scrisoare deschisă adresată PNL București, mai multe grupuri civice din Sectorul 2 cer ca pe lista de candidați la alegerile locale să nu se regăsească actualul viceprimar al sectorului Dan Cristian Popescu și echipa sa de consilieri. În scrisoare Dan Cristian Popescu este acuzat prin câteva exemple că ar fi acționat împotriva intereselor cetățenilor și că PNL ar trebui să-și asume alt candidat.

Dan Cristian PopescuFoto: Arhiva personala

„Cetățenii membri și susținători ai grupurilor civice1 din Sectorul 2 al Capitalei solicită Partidului Național Liberal Filiala Bucureşti ca pe lista de candidați ai partidului pentru alegerile locale 2020 din Sectorul 2 să nu se regăsească Viceprimarul Dan Cristian Popescu şi echipa sa de consilieri: Dinu Alexandru, Feroiu Dumitru Silviu, Lăzăroiu Ioana Gela, Miclea Niculina, Zaharia Răzvan Cristian. Facem această solicitare după un mandat în care actuala echipă care a reprezentat PNL în Sectorul 2 a acționat împotriva intereselor cetățenilor, așa cum arătăm mai jos”, se arată într-o scrisoare transmisă PNL București de către următoarele grupuri civice: Floreasca Civică, Grupul de Inițiativă Civică Lacul Tei, Grupul Civic Iancului, Luptă pentru Strada Ta, Grupul de Acțiune Civică Basarabia-Bucovina, Asociația pentru Drepturile Omului și Responsabilitate Civică.

Potrivit semnatarilor, „în campania electorală din 2016 d-nul Dan Cristian Popescu a promis reanalizarea tuturor dosarelor de restituire acordate de Primăria Sectorului 2 în ultimii 16 ani şi a tuturor avizelor de urbanism; a promis că va conserva spaţiile verzi, drept pentru care va lansa programul "Fără blocuri pe spaţii verzi, fără blocuri între blocuri". Totuși, consilierii PNL au votat TOATE PUD-urile care permit construirea pe astfel de terenuri aflate între blocuri, iar Dan Cristian Popescu a sustinut în toate luările de cuvant din sedințele Consiliului Local necesitatea și corectitudinea unui vot pentru”.

În scrisoare sunt date ca exemple PUD Garibaldi 26C, PUD Chopin 20, PUD Garibaldi 18, PUD Chopin 15A, PUD Rahmaninov 2E, etc.

  • Semnatarii susțin că Dan Cristian Popescu a propus instituirea controversatei taxe de habitat „cu destinaţia specială de salubrizare pentru persoane fizice (una dintre cele mai mari taxe de gunoi din ţară) şi, deşi se laudă că a introdus taxa 0 la gunoi, nu spune că a propus ca taxa de gunoi să fie subvenţionată doar pentru anul 2020 (an electoral), de anul viitor fiecare locuitor al sectorului urmând să plătească 159 lei/an. Iar pentru persoanele juridice taxa de habitat a crescut de 2,5 ori. Creșterea prețului pentru consumatorul final, cetățean sau persoană juridică, nu este justificată de modernizarea acestui serviciu: colectarea selectivă, îmbunătățirea aspectului ghenelor lipsind cu desăvârșire. Şi în timp ce SUPERCOM (care nu are licenţă de operare!) primeşte tot mai mulţi bani pentru curăţenia din Sectorul 2, acesta a ajuns unul dintre cele mai murdare sectoare din Bucureşti”.

Tot la propunerea Viceprimarului Dan Cristian Popescu, Consiliul Local al Sectorului 2 a votat obţinerea autorizaţiei de funcţionare pentru desfăşurarea activităţilor de alimentaţie publică fără a mai prezenta avizul ISU, ignorând necesitatea instituirii de reglementări în acest sens, se arată în scrisoare. Hotărârea Consiliului Local al Sectorului 2 a fost atacată în instanţă de către Prefectul Municipiului Bucureşti.

„In anul 2018, toți consilierii PNL membri în Consiliul Local al Sectorului 2 au votat ca din bugetul Primăriei Sectorului 2 fonduri de 10 milioane de lei să fie alocate bisericilor și doar 6 milioane de lei să fie alocate spitalelor. În mai 2019, înainte de alegerile europarlamentare, d-nul Dan Cristian Popescu a promis ca va organiza împreună cu doamna Arhitect Șef Alina Alisa Bratu o dezbatere publică in cartiere pe tema propunerii de PUZ Sector 2, promisiune ramasă neonorată”, se mai detaliază în scrisoare.

Dan Cristian Popescu, alături de consilierii PNL, au votat achiziția Serelor Pantelimon (45000 mp) la prețul de peste 1 milion de Euro, pentru un teren la care accesul se face pe o singură latură, coeficientul CUT este mic, iar Primăria plătea deja chirie pentru el, suma fiind inclusă în contractul recent de achiziție pentru a putea fi justificată, susțin semnatarii scrisorii.

La propunerea Viceprimarului Dan Cristian Popescu, consilierii PNL membri în Consiliul Local al Sectorului 2 au votat sporirea suprafețelor teraselor restaurantelor și barurilor pe trotuare, deși circulația pietonală în sector este îngreunată deja de mașinile parcate pe trotuare, iar în unele zone este de-a dreptul periculoasă, se mai arată în scrisoare.

„D-nul Dan Cristan Popescu și consilierii PNL au considerat oportun și au votat achiziționarea clădirii în care a funcționat Primăria Sectorului 2, din strada Olari, cu 1,2 milioane euro, o clădire ce a necesitat alte cheltuieli pentru consolidare și reparații pentru a adăposti câteva direcții din subordinea Primăriei, care poate ar fi fost mai eficient și economic să se afle în același sediu cu Primăria”, potrivit textului scrisorii.

  • Semnatarii mai acuză că ADP Sector 2, aflat în subordinea Viceprimarului Dan Cristian Popescu, arată o lipsă de responsabilitate și respect față de banul public: „Exemplu: pavarea străzilor secundare din diferite cartiere, deși acestea erau impecabile, unele fiind reabilitate doar cu un an înainte. (ex. Lucrările din primăvara – vara 2019 din Strada Dna Oltea). O alta cheltuială care intră în această categorie este legată de reabilitarea scuarului aflat pe mijlocul străzii Doamna Ghica, între Șoșeaua Colentina și Strada Heliade Între Vii. La câteva luni după ce s-au pus alte trei rânduri de borduri, iar spațiul verde a fost refăcut, au început lucrările pentru pasajul Doamna Ghica. Așa că o treime din borduri și zona verde au dispărut, iar banul public a fost cheltuit inutil și în bătaie de joc”.

În finalul scrisorii, grupurile civice cer ca „în locul domnului Dan Cristian Popescu și al consilierilor enumerați, Partidul Național Liberal să numească alți candidați care să corespundă criteriilor de competență și onestitate și care să-i facă cinste”.