Candidaturile pentru alegerile locale pot fi depuse până în 18 august, iar campania electorală începe în 28 august, a anunțat Autoritatea Electorală Permanentă, după ce Senatul a adoptat, marți, proiectul de lege inițiat de UDMR care stabilește ca alegerile locale să se desfășoare pe 27 septembrie.

Stampila votFoto: AGERPRES

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că perioada electorală pentru alegerile locale din acest an va începe cel mai târziu în 29 iulie, urmând ca în 2 august să fie constituit Biroul Electoral Central. Birourile electorale de circumscripţie vor fi constituite la 8 august, dată de la care vor putea fi înregistrate alianţele electorale şi vor putea fi depuse candidaturile.

Cum se înregistrează alianțele electorale

În ceea ce priveşte alianţele electorale, la alegerile locale, acestea se pot constitui între partide politice sau alianțe politice la nivel județean ori local. Un partid politic nu poate face parte, la același nivel, decât dintr-o singură alianță electorală. La alegerile locale din 2020, alianțele electorale se înregistrează la biroul electoral de circumscripție județeană sau la biroul electoral de circumscripție a municipiului București, după caz, până cel mai târziu la data de 11 august 2020.

Potrivit legii, în cazul alianțelor electorale, propunerile de candidați se fac în scris, în două exemplare originale și două copii, sub semnătura conducerii organizațiilor județene ale acestora și pe baza listei susținătorilor, listele cu propuneri de candidați trebuind semnate și de conducerile județene ale fiecărui partid politic din alianță. Dacă alianțele electorale se constituie la nivel comunal, orășenesc, municipal sau de sector al municipiului București, listele se semnează de conducerea alianței și se contrasemnează de conducerea fiecărei organizații locale din coaliție, potrivit AEP.

Liste de susținători

Referitor la listele de susţinători şi la numărul de semnături necesare depunerii candidaturilor la alegerile locale din acest an, AEP reamintește că, prin derogare de la prevederile Legii nr. 115/2015, art. 3 din Legea nr. 84/2020 reduce la jumătate numărul minim al susținătorilor necesar pentru depunerea candidaturilor.

Astfel, pentru candidaturile la consiliul local și la funcția de primar din aceeași circumscripție electorală, respectiv pentru candidaturile la consiliul județean și președintele consiliului județean din aceeași circumscripție electorală, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale și candidații independenți vor prezenta câte o singură listă de susținători. Situaţia centralizată a numărului total de susţinători necesari depunerii candidaturilor pentru fiecare unitate administrativ-teritorială poate fi consultată pe site-ul AEP.

Candidaturile pot fi depuse până în 18 august

Perioada de depunere a candidaturilor urmează să se încheie în18 august, birourile electorale de circumscripţie urmând să constate rămânerea definitivă a acestora la data de 24 august.

Campania electorală va începe în 28 august şi se va încheia în ziua de sâmbătă, care precedă data alegerilor, respectiv în 26 septembrie 2020, ora 7.00.

Senatorii au adoptat, marți, proiectul de lege inițiat de UDMR care stabilește ca alegerile locale să se desfășoare pe 27 septembrie. Comisia Juridică a decis în cursul dimineții să respingă proiectul inițiat de Guvern care prevedea același lucru și să-l promoveze pe cel al UDMR cu noi amendamente.

CITEȘTE ȘI: Alegeri locale în vreme de pandemie: Dosarele de candidatură se pot depune şi în format electronic / Semnăturile de susținere se pot strânge şi prin e-mail - proiect AEP