Declaratiile facute in ultimele zile de reprezentantii PNL arata ca in interiorul principalului partid aflat la guvernare se regasesc doua curente foarte puternice de opinie: unul care nu vede oportuna recunoasterea independentei provinciei Kosovo si altul care crede ca Romania a ratat momentul de a se evidentia pozitiv in Europa. Cei mai mediatizati reprezentanti ai primului curent sunt Norica Nicolai si Ludovic Orban, acesta din urma cerand chiar excluderea UDMR de la guvernare pentru ca a sprijinit masura luata de autoritatile kosovare. De cealalata parte sunt doi europarlamentari liberali, Adina Valean si Renate Weber.

Pro-independenta Kosovo

"Dupa un an de zile ca membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, România nu a reusit sa se distinga cu nimic, sa gaseasca o nisa care sa o evidentieze pozitiv in plan european. Refuzul de a recunoaste independenta Kosovo ne evidentiaza intr-adevar ca fiind printre putinele state care se opun solutiei gasite de Uniunea Europeana in aceasta problema, insa, mi-ar fi placut si ar fi fost normal ca acest refuz sa fie dublat de argumente solide de politica europeana nu de niste temeri nesustinute nici macar la nivel national. Nu inteleg care e alternativa, Kosovo tot acolo ramane", a declarat Adina Valean, liderul liberalilor romani in Parlamentul European, miercuri pentru HotNews.ro

O zi mai tarziu, europarlamentarul Renate Weber a declarat ca "Ar fi firesc ca parteneriatele strategice pe care România le-a încheiat prin preşedintele statului cu SUA, Marea Britanie, Franţa, care au recunoscut deja statul Kosovo, să se regăsească într-o poziţie comună într-un moment de asemenea importanţă cum este apariţia unui nou stat şi asistenţa acordată acestuia pentru a deveni un factor de stabilitate în Balcani. Acelaşi drept internaţional care a justificat prezenţa comunităţii internaţionale în Kosovo atunci când însăşi existenţa albanezilor kosovari era pusă în pericol îndreptăţeşte acum apariţia noului stat şi dă posibilitatea statelor lumii să îl recunoască.

Speculaţiile în legătură cu apariţia unui precedent nu au niciun fundament. Nu numai că este exclusă orice asemănare cu Transnilvania, dar nici măcar nu apariţia şi recunoaşterea statului Kosovo nu poate să constituie un precedent, pentru că fiecare caz în care unei comunităţi îi este ameninţată existenţa, ceea ce afectează grav pacea mondială, este judecat de sine stătător. Dreptul internaţional recunoaşte dreptul la secesiune atunci când aceasta este ultima posibilitate pentru a asigura continuarea existenţei unei comunităţi, a culturii şi tradiţiilor acesteia"

Impotriva independentei Kosovo

Declaratiile celor doua reprezentante ale PNL au venit dupa ce doi dintre liderii partidului reactionasera extrem de dur la adresa celor care au sprijinit declarativ provlamarea independentei in Kosovo.

"Ne uităm la UE ca la Înalta Poartă. Uniunea adună state suverane, care au puncte de vedere. În această chestiune nu trebuie să ne aliniem la opinia Franţei sau a Germaniei doar pentru că suntem membri ai UE. În aceste zile, România a dat dovadă că este un stat suveran. Morala şi caracterul sunt foarte importante pentu această ţară", a declarat Norica Nicolai, care a precizat ca reprezentantii UDMR ar trebui sa ia in calcula varianta iesirii din guvern.

Mult mai radical, Ludovic Orban i-a cerut premierului Calin Popescu Tariceanu sa scoata UDMR de la guvernare pentru ca a exprimat o alta pozitie decat cea a liberalilor. "Chestiunea Kosovo este o chestiune sensibilă, care are ecou în rândul alegătorilor români, iar poziţia oficială a guvernului fusese exprimată de premierul Tăriceanu atât la întrunirea de la Cotroceni, cât şi în plenul Parlamentului. Eu cred că solidaritatea guvernamentală este un principiu extrem de important, pentru că până la urmă asigură funcţionarea guvernului. UDMR a greşit grav în momentul în care a exprimat o poziţie distinctă faţă de poziţia premierului şi a PNL".