Plenul comun al Parlamentului decide, marţi, care dintre cei 23 de candidaţi pentru Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), cu avize favorabile de la comisiile de specialitate, vor ocupa funcţiile vacante, scrie Agerpres. Votul va fi secret, cu buletine de vot. Luni, Comisiile juridice şi pentru drepturile omului din Senat şi Camera Deputaţilor şi Comisia pentru egalitate de şanse din Cameră au acordat 23 de avize favorabile şi unul negativ pentru candidaţii la şapte locuri vacante din Colegiul Director al CNCD.

Iniţial, 26 de candidaţi s-au înscris pentru ocuparea a şase mandate complete de membru în Colegiul Director al CNCD şi un rest de mandat, până în 2023. Mandatele complete sunt de cinci ani. Ulterior, Radu Potcoavă (candidat pentru un mandat complet) şi Doru Frunzulică (pentru un rest de mandat) s-au retras din cursă.

Printre candidaţii cu avize favorabile se numără actualul preşedinte al CNCD, Astalos Csaba, propus de grupurile parlamentare ale UDMR pentru un nou mandat.

Pe lista cu avize favorabile mai sunt actuali membri ai Colegiului Director al CNCD, printre care Luminiţa Gheorghiu, Ilie Dincă, susţinut de grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, Cristian Jura, Tatiana Sandu, Claudia Popa, susţinută de grupurile parlamentare ale PNL.

Şi senatorul PSD Adrian Diaconu a primit un aviz favorabil pentru un mandat complet, iar Moţa Maria, susţinută de liberali, este unicul candidat pentru restul de mandat care expiră în 2023, pentru care comisiile de specialitate s-au pronunţat cu un aviz favorabil.

De asemenea, de comisiile de specialitate au trecut Ionuţ Mavrichi, consilier patriarhal la Patriarhia Română între anii 2016-2019, susţinut de grupurile parlamentare ale PMP pentru un loc în Colegiul Director al CNCD, şi Cătălina Olteanu, propusă de grupurile USR.

Ceilalţi candidaţi cu avize favorabile sunt: Marta-Iozefina Bencze, Florin Danciu (consilier parlamentar la Comisia pentru sănătate şi familie de la Camera Deputaţilor), Horia Grama (consilier la Cancelaria preşedintelui Camerei Deputaţilor), Noni-Emil Iordache (consilier în Guvern), Luminiţa Gabriela Pruteanu, Valentina Filofteia Şerban (solistă de muzică populară), Daniela Ştefănescu (consilier superior în corpul de control al prim-ministrului), Dan Tănasă (fost jurnalist independent), Laurenţiu Tănase (fost membru al Colegiului CNSAS, fost secretar de stat în Ministerul Culturii), Mădălina Tomescu, Daniela Tontsch (membru în Consiliul General al Institutului Român pentru Drepturile Omului), Andrei Bursucă, Lavrin-Ioan Covaci.

Ioana Enache a primit aviz negativ pentru depunerea unui dosar incomplet.