​Parlamentul dezbate un amendament de eliminare a „articolului anti-monopol” din Codul Silvic, care limitează la 30% volumul dintr-un sortiment de lemn care poate fi achiziționat și procesat anual, avertizează USR.

padure Ocolul Silvic NeraFoto: Agent Green Facebook

Senatorul Mihai Goțiu (USR) susține că Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor propune, în plus, eliminarea măsurii „anti-hoție”, adoptată luna trecută, în unanimitate, de Senat, informează Mediafax.

„Se dorește eliminarea modificării definiției materialelor lemnoase, din Anexa nr. 1 a Codului Silvic, așa cum a fost adoptată în unanimitate de Senat. Din cauză că actuala definiție este incompletă, o parte importantă a produselor din lemn - resturi, rumeguș, tocătură, deșeuri, biomasă, așchii - nu sunt considerate a fi materiale lemnoase. Astfel, între 30% și 50% din volumul lemnului exploatat nu e considerat lemn”, a explicat Goțiu.

Acesta a precizat că „amendamentele toxice” vor fi discutate în comisiile de specialitate - Agricultură și Silvicultură, Mediu, respectiv Juridică, luni și marți, după care va urma votul în plen.

„E o strategie perversă, pe care am întâlnit-o frecvent. La propuneri legislative benefice, dezbătute și adoptate de prima Cameră sesizată, în cazul de față Senatul, sunt grefate amendamente nocive, la Camera decizională, în ultimele zile dinaintea votului final. Este o strategie tipică grupurilor de interese de tip mafiot, cu sprijinul unor reprezentanți din Parlament, prin care e fentată dezbaterea publică reală, atât în forul legislativ, cât și în societate”, arată Mihai Goțiu.

Senatorul USR atrage atenția că adoptarea acestor amendamente riscă să scoată oamenii în stradă.