Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a spus marţi, la Parlament, la dezbaterea moţiunii simple "Sănătatea românilor nu este firmă de pompe funebre", că "nu ar fi drept" faţă de populaţie şi de corpul medical să plece în aceste moment şi că și-ar fi dorit ca cineva să îi ceară demisia în perioada martie-aprilie, când "se căuta cineva pentru carnea de tun să meargă prin focare". Votul asupra moțiunii urmează să fie dat miercuri.

Nelu TataruFoto: Agerpres

El a mai spus că până nu de mult timp medicii erau priviți drept eroi în halate albe, dar acum sunt eroi care au furat ore suplimentare.

Nelu Tătaru, în plenul Camerei Deputaților:

  • Au fost momente când ne gândeam câți suntem și câți vom fi. Nu gândeam și nu gândesc că există atâta indolență și mișcare neprofesionistă să spun ca se prezintă o altă realitate. Un corp medical controlat de Curtea de Conturi la ore suplimentare, la gărzi, un Avocat al Poporului care spune că suntem centre de detenție iar personalul medical torționari, nu am crezut că vom ajunge în momentul în care, după ce în martie-aprilie mergând prin țară cu străzile care erau pustii, doar un personal medical expus să fie arătat cu degetul. Nu e mult de când erau eroi în halate albe, acum sunt eroii care au furat ore suplimentare.
  • Cred ca politicul a intrat prea repede în joc, cred că medicalul încă nu și-a revenit.
  • Suntem acuzați de minciună, de corupție, apar tot felul de articole pe site-uri obscure, ne apar rude, afaceri, numai lucrurile pe care le-am facut în aceasta perioadă, nu.
  • Dacă vorbim despre personalul medical să vorbim despre faptul că în februarie-aprilie era debusolat, dezamăgit și înfricoșat de o luptă inegală, de lipsa de medicamente, cu stocuri zero de materiale. Vorbim de un personal medical care a fost hulit și care a revenit în prima linie cu o atitudine demnă de lăudat.
  • Se vorbește foarte mult despre managementul spitalelor. Am spus-o și o spun și acum: peste 80% din managementul spitalelor nu are ce căuta acolo. Suntem într-un context în care încercăm să schimbăm ceva. Numirile au fost făcute conform legii. Nu poți să știi ce are acea persoană în spatele lui. Personal am demis și la o săptămână după ce am numit atunci când nu a corespuns.
  • După cum ați văzut în ultima lună se dă o luptă acerbă între Ministerul Sănătății, unitățile subordonate pentru schimbarea nu atât a unei mentalități ci a unei structuri care este perdantă ci complet nefuncțională. Să nu credeți că este ușor. Au început denigrările, au început și articolele în ziare, au început toate dar sunt un ambițios.
  • Vă dau un studiu de caz: În spitatul mic din Huși, de trei mandate este un primar PSD, tot de trei mandate manager al spitalului este sora primarului. În acest spital ceapa este mai importantă decât aspirina.
  • La punctul trei se vorbeşte de demisie de onoare. Mă bucură să găsiţi la mine onoare. Cât despre demisie, aş fi vrut să mi-o ceară cineva în martie-aprilie, când se căuta cineva pentru carnea de tun să meargă prin focare şi în această ţară. Am o onoare, voi avea în continuare. Nu ar fi drept faţă de populaţia acestei ţări şi faţă de corpul medical să plec în aceste momente

Florin Buicu PSD:

  • Mesajul pe care Parlamentul îl va da este, de fapt, mesajul pe care îl dau românii, este mesajul şi semnalele de alarmă pe care le trag asociaţiile de pacienţi, mesajul pe care Parlamentul îl va da este mesajul acestei moţiuni: în guvernarea Orban - PNL sănătatea nu este prioritate, aşa cum spune şi domnul Cîţu, în guvernarea Orban - PNL sănătatea românilor a ajuns firmă de pompe funebre, dacă tot spitalele pot fi conduse de oameni care conduc firme de pompe funebre
  • PSD nu votează împotriva doctorilor şi nu votează împotriva personalului medical, aşa cum încearcă PNL în ultima perioadă să inducă acest mesaj subliminal. Au încercat să spună că pentru toate relele din ultima perioadă PSD este de vină. Au încercat să spună că doctorul Arafat, doctorul Cercel, doctorul Rafila, doctorul Imbri, doctorul Pistol sunt de vină. Au încercat să spună că doctorii sunt de vină şi acest lucru trebuie să înceteze. Decizia privind instaurarea stării de urgenţă, a stării de alertă, decizia privind relaxările sunt decizii politice. Nu doctorii au propus relaxarea păcănelelor, decizia a aparţinut premierului Orban. În paralel, relaxarea şi accesul în biserici cu respectarea distanţării sociale sau în spitale pentru tratamentul bolilor cronice nu le-aţi relaxat sau le-aţi relaxat doar când opinia publică, românii, PSD, v-au cerut-o.

Antoneta Ioniţă PNL:

  • M-am aşteptat ca în faţa pandemiei de coronavirus să înţelegeţi că este nevoie de solidaritate, să înţelegeţi că întreaga clasă politică ar trebui să fie unită în eforturile de combatere a propagării comunitare a bolii. Constat însă că PSD este interesat doar de câştiguri electorale şi de declaraţii populiste.
  • Cum altfel se poate explica depunerea unei moţiuni simple lipsite de fundament împotriva unuia dintre cei mai buni miniştri ai Sănătăţii pe care i-a avut România? Este tristă încercarea de a arunca în ridicol eforturile unui om şi ale unei echipe care au demonstrat în toată această perioadă fermitate şi înţelepciune, care au luat decizii rapide şi corecte, care au permis ţinerea epidemiei în nişte limite rezonabile sub media europeană.
  • Nu contează tot ce s-a obţinut bun, nu contează vieţile salvate şi nu contează nici cei care s-au sacrificat pentru a salva vieţile altor oameni, mă tem că, prin modul în care acţionaţi, v-aţi bucura de un eşec al nostru, ca ţară, de un număr mare de cazuri de infecţie cu noul coronavirus pentru a putea găsi vinovaţi în lupta politică. Nimic, niciun interes personal sau de grup, nu justifică această decizie cinică pe care aţi luat-o de a transforma pandemia într-un motiv de campanie electorală pe care vă căţăraţi fără niciun scrupule
  • Vă invit să puneţi în balanţă şi să evaluaţi cinstit că am avut în aceste luni un ministru al Sănătăţii care în doar câteva zile a decis corect. Am ştiut cu toţii în fiecare judeţ care sunt spitalele care tratează pacienţii infectaţi cu COVID-19 şi care sunt spitalele suport, nu au fost ezitări şi decizii îndoielnice, au fost elaborate proceduri clare, fiecare şi-a ştiut rolul şi locul în lupta cu această boală. (...) Dumneavoastră nu vreţi să vedeţi nimic, nu vreţi să apreciaţi nimic pentru că nu aveţi în faţa ochilor decât apropiatele alegeri

Emanuel Ungureanu, USR:

  • "În 11 mai am spus de la această tribună că acest domn nu ar trebui pus nici măcar bișnițar la un bazar. Am spus că am informații că acest domn a vândut către spitale măști neconforme ca fiind FPP2, a vândut spitalelor măști pentru zugravi cu 29 de lei/bucata mințând în facturi, fără certificat de conformitate. DNA m-a chemat martor a doua zi, am dat date. Cine l-a ținut în funcție pe acest domn? Vom afla. L-a ținut în brațe PNL (...) După ce am avertizat că acest individ e corupt, Ministerul Sănătății a cumpărat marfa de la UIFARM și a distribuit-o inclusiv în spitalele din Moldova.
  • Domnule ministru, veţi rămâne în istorie ca acel medic care s-a expus în contextul pandemiei pentru a da un sentiment de siguranţă doctorilor care nu sunt infractori aşa cum încearcă să se spună. Că nu aţi avut puterea pe care o manifestaţi acum, aţi scăpat de Georgeta Bumbac, de Angheloiu, de Iulia Costin, de personaje care au blocat sistemul, care au blocat rapoarte, care au făcut acte de corupţie, care au protejat în mai multe guverne manageri corupţi. Da, aţi făcut un lucru bun. Dar nu vă opriţi aici. Nu este normal să blocăm concursurile doar pentru managerii pe care îi protejează partidul.

Alfred Simonis PSD:

  • "DNA a anunțat începerea urmăririi penale pentru directorul Unifarm. Dincolo de dezbaterea și retorica pe , rămâne totuși faptul că acesta este menținut de șase-șapte luni de Guvernul liberal. O să-mi spuneți acum, vezi-Doamne, că e pe concurs, nu poate fi demis, dar eu vă reamintesc că ați demis prin țară directori de spitale pe unde ați vrut și pe unde nu ați vrut"

Moţiunea intitulată „Sănătatea românilor nu este firmă de pompe funebre” a fost semnată de 93 de deputaţi ai PSD și a fost prezentată în plen de deputatul PSD Georgeta Holban.

Votul este programat miercuri.

„Sănătatea românilor este, sau ar trebuie să fie, pe primul loc în lista de priorităţi a oricărui guvern, al oricărui administrator pus să gestioneze un sistem de care depinde viaţa şi bunăstarea noastră, a tuturor. Din păcate, actualul Guvern a însemnat o lista interminabilă de eşecuri, minciuni şi inactivitate în domenii cheie. (…) După ce fostul ministru al sănătăţii a vrut să sănătatea, actualul ministrul PNL al sănătăţii se ocupa de , , numiri controversate ale unor oameni în Consiliile de Administraţie de la Unifarm sau Antibiotice Iaşi, care să se ocupe doar de alte , gen livrarea de Etichete pentru medicamente sau măşti la suprapreţ. PNL minte! Ministrul Sănătăţii minte”, afirmă PSD în moţiune.

PSD susţine că Nelu Tătaru „minte personalul medical care nu a avut materialele de protecţie, minte personalul medical care aşteaptă stimulentele, minte personalul medical legat de plata orelor suplimentare şi a sporurilor”.

„Minte populaţia României! Minte populaţia Bucureştiului! Minte că se testează populaţia. Guvernul LuCoVid și Ministerul Sănătății blochează testarea prin sondaj demarată de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, care ar fi arătat care este realitatea despre această pandemie”, se mai arată în textul moţiunii.

Social-democraţii fac referire şi la faptul că pacienţii cu boli cronice nu au acces în spitale.

De asemenea, PSD acuză ministrul Sănătăţii că, în plină pandemie, a modificat statutul CNAS ”pentru a schimba oameni”m dar şi că a numit manageri de spital ”administratori de firme de pompe funebre şi chelneri care au „școala vieţii”, numai buni de a asigura “tunurile” PNL.

„Domnule ministru, timpul vorbelor, al ipocriziei şi al minciunilor PNL a trecut! Din păcate dumneavoastră ne-aţi oferit doar vorbe, nu şi fapte! Este timpul să punem punct acestei situaţii, PNL în Sănătate nu este o soluţie! Inacţiunea dumneavoastră, vorbele mari şi atât, sunt de fapt crime de care dumneavoastră vă faceţi moral responsabil! (…) Vă rog, domnule ministru să răspundeţi Parlamentului şi românilor dacă este adevărat că persoanele numite de dumneavoastră în Consiliile de Administraţie de la Antibiotice Iaşi, Unifarm, DSP, sunt membrii familiei lărgite? Vă rog, domnule ministru, să răspundeţi Parlamentului şi romanilor de ce nu aţi testat populaţia? Vă rog, domnule ministru, să răspundeţi Parlamentului şi românilor când vă daţi demisia de onoare? (...) E timpul să plecaíți, dle ministru! Să vă asumaí eșecul major al dvs, până nu e prea târziu”, au mai transmis social-democraţii.