PSD a sesizat Curtea Constituțională privind un conflict de natură constituțională între Guvern și Parlament, după ce Executivul a adoptat Hotărârea pentru prelungirea stării de alertă în România fără a merge în Legislativ să ceară încuviințarea, social-democrații acuzând Cabinetul Orban de "abuz de putere", potrivit purtătorului de cuvânt al partidului, Lucian Romașcanu.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Din știința mea, a fost deja sesizată Curtea (...) pe un posibil conflict (n.r. - între Guvern și Parlament privind prelungirea stării de alertă) și așteptăm data la care se va pronunța", a declarat duminică, într-o conferință de presă, purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu.

Întrebat ce va face PSD dacă CCR va stabili că Parlamentul nu poate să încuviințeze o Hotărâre de Guvern, Romașcanu a răspuns: “Suntem pe teritoriul speculațiilor. O asemenea decizie trebuie cumulată cu legea care spune că restrângerea drepturilor fundamentale nu se poate face decât prin lege adoptată în Parlament. În acest moment, dacă Parlamentul nu va putea încuviința o Hotărâre de Guvern, va trebui cu certitudine ca starea de alertă să fie dată, chiar și prelungirea stării de alertă să fie, date prin legi adoptate în Parlament”.

Reprezentantul PSD a reluat principala temă de atac a apartidului: "Guvernul a prelungit abuziv starea de alertă", fără a trece prin Parlament, deși președintele și premierul anunțaseră că hotărârea va fi trecută prin Parlament pentru încuviințare și le ceruseră parlamentarailor să voteze pentru prelungirea acesteia.

Nemulțumiți că Parlamentul a fost ocolit la prelungirea stării de alertă, pesediștii au anunțat și depunerea unei moțiuni de cenzură îmediat ce această perioadă se încheie.

"Cel mai mare abuz de putere care a avut loc în România, respectiv ocolirea parlamentului în ceea ce privește restrângerea de drepturi și libertăți ale românilor. În fața acestui abuz vom face o trimitere la CCR, respectiv o sesizare, și vă anunț public că începând de azi parlamentarii PSD lucrează la moțiunea de cenzură și la strângerea de semnături pentru susținerea moțiunii de cenzură pe care o s-o depunem a doua zi după ce starea de alertă se va încheia. Aceasta este decizia PSD față de acest abuz făcut de Ludovic Orban față de Parlamentul României”, declara miercuri liderul PSD, Marcel Ciolacu.