Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a lansat vineri, un atac virulent la adresa președintelui Klaus Iohannis pe care l-a calificat ca fiind „un politician extremist antimaghiar”. Declarația sa, postată pe Facebook, vine la doar câteva ore după ce șeful statului a anunțat că trimite CCR o lege care prevedea deschiderea unui punct de frontieră cu Ungaria.

HotNews.roFoto: Hotnews

Proiectul legislativ a fost inițiat de trei parlamentari PSD și unul de la minorități.

„Din păcate Președintele Romaniei este un politician extremist antimaghiar. Implică încontinuu Ungaria si guvernul ungar în campania electorala din România. Acum, pe deasupra, face rău în mod intentionat relației ungaro-romane si nu se sfiește să pună piedici unor cauze care sunt importante atât pentru maghiari, cât și pentru români. Trecerile de frontieră deschise la granița celor două state nu sunt doar simbolice, au și o însemnătate practică. Aduc mai aproape comunitățile care trăiesc la granița celor două state, respectiv înlesnesc viața de zi cu zi a celor care trăiesc acolo. Veto-ul deschiderii unei noi treceri de frontieră nu înseamnă altceva decât împiedicarea intenționată a apropierii celor două națiuni. Guvernul Ungariei rămâne în continuare angajat în dezvoltarea relațiilor bilaterale, deoarece aceasta este și în interesul maghiarilor care trăiesc în Transilvania și în Ținutul Secuiesc”, a scris Szijjarto, pe Facebook.

Președintele Klaus Iohannis a sesizat vineri Curtea Constituțională asupra Legii pentru deschiderea de către Guvernul României a tratativelor diplomatice pentru încheierea unui acord cu Ungaria privind deschiderea punctului internațional de trecere a frontierei Beba Veche (România) – Kubekhaza (Ungaria).

Legea a fost trimisă președintelui la promulgare în 2 iunie 2020. În sesizarea către CCR, Iohannis arată, între altele, că legea contravine dispozițiilor constituționale privind principiului separației puterilor în stat.

El spune că prin adoptarea unui astfel de act normativ "Parlamentul limitează libertatea Guvernului în a-și manifesta voința cu privire la o anumită problemă de politică externă". "Astfel, Guvernul este obligat să-și exercite o anumită atribuție în condițiile fixate de Parlament, în sensul declanșării/inițierii unei acțiuni juridice sub forma unor discuții oficiale, adică a unor negocieri, purtate cu scopul încheierii în viitor a unui acord separat cu Republica Ungaria care să privească deschiderea unui punct de trecere a frontierei de stat", arată Iohannis.