Senatul a respins, marţi, cu 75 de voturi pentru , 46 împotrivă și 9 abțineri proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare, în perioada iulie-august 2020. Senatorii PSD și ALDE au votat raportul comisiei de specialitate care recomandă respingerea posibilității Executivului de a emite OUG.

Sedinta de GuvernFoto: Hotnews

Potrivit proiectul de lege al Guvernului, domeniile în care Executivul propune să emită ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare sunt: finanţe publice şi economie; lucrări publice, dezvoltare şi administraţie; sănătate; afaceri interne; agricultură şi dezvoltare rurală; educaţie şi cercetare; cultură; comunicaţii; fonduri europene; precum şi prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege.

"Senatul nu poate da un vot de abilitare a acestui Guvern pentru emiterea de ordonanţe în perioada dintre sesiunile parlamentare ordinare, întrucât lipsa de încredere pe care Senatul a manifestat-o faţă de o parte dintre miniştrii cabinetului Orban nu a fost în niciun fel recepţionată corect de către gestionarii puterii executive", a explicat votul senatorul PSD Şerban Nicolae.

Proiectul de lege va fi dezbătut și de Camera Deputaţilor, care este forul decizional în acest caz.