​​​În februarie Ion Iliescu nu mai era președintele de onoare al PSD decât pe site-ul partidului. Acum nu mai e nici acolo, iar Marcel Ciolacu spune despre fostul șef al PSD că face parte din trecutul partidului.

Ion Iliescu (foto arhiva)Foto: Agerpres

Întrebat, într-o conferinţă de presă, cum se raportează ca actual preşedinte al PSD la fostul lider al partidului Ion Iliescu, Ciolacu a răspuns: "Face parte din trecutul acestui partid, iar eu nu pot să fiu ipocrit să spun că nu există acest trecut".

Ciolacu a menţionat că ultima discuţie pe care a avut-o cu Iliescu a fost una telefonică, de ziua acestuia.

În februarie, Ion Iliescu figura pe site-ul PSD ca președinte de onoare al partidului. „Eu, din câte știu, nu mai este președinte de onoare al PSD”, a declarat Ciolacu la vremea respectivă. Când un reporter i-a atras atenția asupra faptului că Iliescu încă apare pe site, Marcel Ciolacu a declarat: „Nu știu, nu e o prioritate a mea domnul Iliescu, dacă e președinte de onoare, care îi e statutul, credeți-mă!”.

„Ion Iliescu a reprezentat un simbol pentru PSD, pentru România și pentru democrație”, a spus Ciolacu precizând că a folosit timpul trecut pentru că Iliescu s-a retras din viața publică.

Ultima aparție publică a lui Ion Iliescu a fost în martie 2017, când s-a prezentat la Parchetul General, fiind citat de procurori în dosarul Revoluţiei, în care a fost trimis în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii. De asemenea, Iliescu a fost trimis în judecată și în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, tot pentru infracţiuni contra umanităţii.

La alegerile din 2019 fostul președinte al PSD a votat cu urna mobilă.

În ultimii ani, el a fost spitalizat de câteva ori, ultima dată în iunie 2019. La începutul lunii aprilie, el a fost operat de "ericardită lichidiană - tamponadă cardiacă", la Institutul C.C. Iliescu din Capitală. Fostul preşedinte a mai fost operat la inimă, fiindu-i montate câteva stenturi, una dintre operaţii fiind făcută la Paris în 2007.

Deși nu a mai avut apariții publice, Ion Iliescu a mai avut reacții în spațiul public, ultima dintre ele fiind în 30 decembrie 2019. Atunci, el a reacționat față de decizia Guvernului de desființare a Institutului Revoluției Române, condus de el. El declara pentru Mediafax că este ”o porcărie inadmisibilă” și că nu înțelege motivația demersului.

Tot în decembrie 2019, Iliescu a reacționat pe blogul său, după ce Gelu Voican Voiculescu, viceprim-ministru în Guvernul provizoriu Petre Roman și trimis în judecată pentru infracțiuni contra umanității în dosarul Revoluției, a fost lovit de protestatari cu o cârjă la Troița de la Universitate, unde venise să depună o coroană de flori. Ion Iliescu a comentat atunci că unul dintre sloganurile Revoluției a fost ”Fără violență!”, adăugând că cele întâmplate arată că nici după trei decenii reconcilierea nu este posibilă.

Din decembrie 1989, Ion Iliescu a condus FSN, transformat ulterior în PDSR şi PSD. El a condus statul român ca preşedinte al CFSN şi CPUN până la alegerile din mai 1990, când a fost ales preşedinte al României. Ulterior, a mai avut două mandate de preşedinte, între 1992-1996 şi 2000-2004.