​​Premierul Ludovic Orban a declarat că Guvernul va creşte pensiile "cu cât este posibil, în funcţie de realităţile economice", pe bază de "analize, de date, de prognoze serioase".

Ludovic OrbanFoto: Guvern

Șeful Guvernului a adăugat că "nu pot fi plătite pensiile numai până la alegeri, aşa cum vrea PSD", ci trebuie să existe garanţia că "pot fi plătite pensiile şi în 2021 şi în 2022 şi în 2023 şi în 2024".

"Fără să afectăm bugetele necesare pentru proiectele de investiţii, fără să afectăm resursele financiare necesare pentru dezvoltarea economică, pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, de energie, de sănătate, de educaţie, pentru că România are nevoie ca de aer de investiţii majore în toate aceste domenii de activitate şi fără acest front investiţional riscăm să afectăm perspectivele de dezvoltare ale României pe termen lung. Ca atare, vom creşte pensiile, cu cât vom creşte pensiile, vom anunţa când vom avea datele necesare", a completat Orban, citat de Agerpres.

Precizările lui Orban vin în contextul în care ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a declarat recent că și mărirea cu 10% a pensiilor reprezintă un efort bugetar mare, însă acesta este unul dintre scenariile pe care le va prezenta guvernului.

Potrivit legii, pensiile ar trebui să crească cu 40% din septembrie.