Proiectul inițiat de USR care propunea desființarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului, condus de fostul președinte Emil Constantinescu, a fost respins miercuri de deputați. Deputatul USR Iulian Bulai a spus, în plen, că instituția a primit de la buget 1 milion de euro de euro pe an, iar din cei 2 milioane de euro primiți în 2 ani au fost cheltuiți pentru proiecte doar 80.000 de lei, restul fiind dați pentru salarii foarte mari, deplasări, diurne, sindrofii.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Noi nu considerăm oportună această instituție pe bani publici. În doi ani de activitate această instituție a avut alocat câte un mililon de euro pe an. Pe proiecte au mers 80.000 de lei în 2019. 80.000 de lei din două milioane de euro. Acești bani au mers pe salarii foarte mari, pe deplasări, pe diurne, pe sindrofii, pe tot felul de activități care nu au nicio legătură cu ideea de Levant. Această instituție reprezintă un institut luat pe persoană fizică de către o personalitate care a reprezentat speranța României acum 20 de ani. E trist că salariații din această instituție câștigă fără să facă nimic concret pentru cercetare mai mult decât cercetătorii de la Academia Română. Nu este corect”, a spus în timpul dezbaterilor deputatul USR Iulian Bulai, citat de Mediafax.

Un punct de vedere similar a avut și deputatul PMP Marius Pașcan.

”Când România nu are bani pentru alocațiile copiilor, în contextul crizei economice, considerăm că e absolut imoral ca resursele țării să susțină meritele inexistente ale unor așa-zise de institute sau pseudoacademii de cercetare științifică. PMP va vota pentru adoptarea acestui proiect legislativ”, a spus Pașcan.

Deputatul PSD Anton Anton le-a recomandat parlamentarilor USR să citească volumul "Colecționarul de istorie”, care arată că două civilizații enorme, a Levantului și a Apusului, se întâlnesc și se luptă deasupra României. ”Eu cred că e normal ca România să se ocupe de Levant. Cercetarea se face în câteva instituții. Am ajuns de suntem rușinea lumii cu banii pe care îi alocăm pentru cercetare. Eu cred că normal ar fi să respingem această inițiativă, indiferent de cât de vocali ar fi inițiatorii ei”, a susținut Anton Anton.

Colegul său de partid, Alfred Simonis, s-a declarat surprins că partide care l-au susținut pe Emil Constantinescu la alegerile prezidențiale ”nu sunt pentru a apăra acest institut, ci a apăra un simbol”. ”Modul în care s-a vorbit la microfon lasă de dorit. (...) Modul cum v-ați referit la un fost președinte al României este cel puțin deplasat și este rușinos”, a mai spus Simonis.

Camera Deputaților este for decizional pe acest proiect.