Moţiunea simplă „Guvernul PNL după Grindă se cunoaşte!”, împotriva ministrului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, a fost doar citită, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, urmând să fie dezbătută la o altă dată, deoarece ministrul Ion Ştefan nu a putut fi prezent în Parlament.

Ion Stefan, ministrul DezvoltariiFoto: Agerpres

„Fac anunţul pentru presă şi mai ales pentru colegii noştri care urmăresc dezbaterea, datorită stării de sănătate, în urma consultării domnului ministru, Ion Ştefan, în urma consultării cu liderii de grup, vom finaliza citirea moţiunii astăzi, iar dezbaterea din partea grupurilor parlamentare va avea loc la o alta dată pe care o vom stabili de comun acord. Vom finaliza şi vom închide şedinţa”, a spus preşedintele de şedinţă, Florin Iordache, potrivit Agerpres.

UPDATE: Digi24 relatează că ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan, a venit marți la Parlament cu gâtul blocat într-un guler cervical, ca urmare a unor probleme la coloană. Ministrul a cerut amanarea dezbaterii moțiunii simple depuse de PSD împotriva sa, din cauza problemelor de sănătate.

El le-a declarat reporterilor de la Parlament că medicii i-au recomandat repaus total. Ion Ștefan a explicat că nu a vrut să „fugă” de dezbaterea moțiunii simple depuse împotriva sa și le-a mulțumit parlamentarilor pentru amânarea discuțiilor.

Dezbaterea moţiunii simple împotriva ministrului Dezvoltării era programată să aibă loc marți, de la ora 16.00, în plenul Camerei Deputaţilor.

Au fost prezenţi 101 deputaţi, potrivit preşedintelui de şedinţă, Florin Iordache, iar moţiunea a fost citită de deputatul PSD Bogdan Cojocaru.

Ministrul Ştefan este acuzat, în moţiunea simplă iniţiată de PSD, prin care i se cere demisia, de fals în acte publice, „neanchetat încă de organele abilitate, din motive greu de înţeles”.

„Dacă marele dramaturg Ion Luca Caragiale ar fi trăit în zilele noastre, cu certitudine ar fi găsit în ministrul "Grindă" o sursă inepuizabilă de inspiraţie pentru comediile sale în care a surprins atât de bine viciile, neputinţele, orgoliile şi aroganţa clasei politice din România. (...) Prezenta moţiune simplă are drept scop evidenţierea celor mai importate aspecte negative care au marcat mandatul ministrului Ion Ştefan şi care constituie deja motive foarte puternice pentru demiterea sau demisia acestuia de la conducerea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei”, susţin semnatarii moţiunii.

Potrivit PSD, Ion Ştefan şi-a început mandatul „cu un fals, de la care i se trage şi bine-cunoscuta poreclă de ministrul "Grindă"; în mod ironic, ministrul a devenit mai cunoscut după porecla sa, decât după numele său real”.

„În cazul domnului "Grindă" este vorba de un fals clar în acte publice, neanchetat încă de instituţiile abilitate, din motive greu de înţeles. Chiar în acest moment, pe site-ul Camerei Deputaţilor, la pagina deputatului Ion Ştefan pot fi consultate două declaraţii de avere cu un conţinut contradictoriu, dar care poartă aceeaşi semnătură a domnului ministru. Două declaraţii, în care acesta declară, pentru acelaşi imobil din municipiul Focşani, o suprafaţă diferită: 910 metri pătraţi în declaraţia din iunie 2019 şi 524 metri pătraţi în declaraţia din noiembrie 2019. Este un fals încă nelămurit prin declaraţiile publice ale ministrului”, se arată în moţiune.

În opinia social-democraţilor, „problemele de integritate ale ministrului nu se manifestă doar în declaraţiile sale de avere. Ele sunt ridicate la rangul de politică de stat, după cum se poate vedea în viziunea ministrului de reorganizare a Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei”.

„În loc să întărească lupta anticorupţie, Guvernul PNL o diminuează la maximul posibil, iar acest lucru se vede cu ochiul liber în deciziile ministrului Dezvoltării. În schema de reorganizare a MLPDA, acesta a redus Direcţia de integritate şi anticorupţie a ministerului la un rol minuscul. De la o direcţie cu zeci de angajaţi responsabili cu implementarea Strategiei Naţionale Anticoruptie, atât în cadrul instituţiei, cât şi la nivelul întregii administraţii publice din România, structura de anticorupţie a MLPDA s-a transformat într-un firav compartiment cu una sau două persoane angajate! Astfel, cei responsabili cu integritatea şi anticorupţia au devenit doar nişte umili subordonaţi ai şefilor numiţi politic de ministrul Ion Ştefan. Tocmai în acest sector, unde se derulează peste 15.000 de proiecte de lucrări publice, finanţate din bani publici, româneşti sau europeni, PNL şi ministrul "Grindă" au găsit de cuviinţă să reducă la minim personalul şi resursele anticorupţie”, mai susţin semnatarii moţiunii.

Moţiunea ar urma să fie supusă votului în şedinţa de plen de miercuri.