PSD anunță din nou că nu va vota în Parlament pentru prelungirea stării de alertă în România, susținând că "nu există nicio dovadă epidemiologică" pentru prelungirea stării de alertă. "Dovediți mai întâi românilor că starea de alertă nu este doar un paravan pentru derularea afacerilor de partid și prezentați Parlamentului studiile epidemiologice care să ateste fără dubiu necesitatea prelungirii stării de alertă. Dovediți responsabilitate înainte de a o cere" - este replica PSD pentru șeful statului, care le-a cerut parlamentarilor să fie responsabili și să voteze pentru prelungirea stării de alertă.

HotNews.roFoto: Hotnews

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a declarat pentru Digi 24, după anunțul președintelui, că "în acest moment, cu argumentele date de președinte, decizia PSD este de a nu vota în continuare starea de alertă".

PSD a reacționat și printr-un mesaj postat pe Facebook, în care acuză Guvernul că "singurele lucruri pe care le-a făcut temeinic în starea de alertă au fost angajările la stat a întregii clientele de partid și umplerea buzunarelor firmelor de casă din banii românilor".

"(...) Dar față de nivelul de trai? Dar față de sănătatea bolnavilor cronici cărora le este interzis accesul la tratamente? Dovediți mai întâi românilor că starea de alertă nu este doar un paravan pentru derularea afacerilor de partid și prezentați Parlamentului studiile epidemiologice care să ateste fără dubiu necesitatea prelungirii stării de alertă. Dovediți responsabilitate înainte de a o cere!", este mesajul transmis de PSD șefului statului.

Starea de alertă ar trebui prelungită și după 15 iunie, dată de la care însă vor fi posibile noi măsuri de relaxare, între care redeschiderea mall-urilor, fără restaurante și locuri de joacă, și a after-school-urilor, creșelor și grădinițelor private, a anunțat marți președintele Klaus Iohannis. Prelungirea stării de alertă trebuie votată de Parlament, iar PSD, ALDE și Pro România au anunțat că vor vota împotrivă. În aceste condiții, șeful statului a făcut un apel către parlamentari să fie responsabili, spunând că numai astfel autoritățile vor putea controla extinderea epidemiei de coronavirus.

"Stimați parlamentari, fiți responsabili! Gândiți-vă că virusul nu dispare printr-un vot în Parlament. Dar dacă sprijiniți Guvernul, atunci putem să controlăm eficient - și am dovedit-o -, putem să controlăm eficient această răspândire a epidemiei", a fost mesajul lui Iohannis către parlamentari.