Cum vrea PSD să aibă ultimul cuvânt în organizarea alegerilor locale. Proiectul de lege pe care social-democrații îl au în lucru

de Luminița Pîrvu     HotNews.ro
Marţi, 9 iunie 2020, 11:57 Actualitate | Politic


Ciolacu, în Parlament
Foto: AGERPRES
PSD vrea să finalizeze în Parlament până la sfârșitul săptămânii legea privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei locale și să stabilească data alegerilor. Social-democrații au în lucru un proiect care propune înjumătăţirea numărului necesar de semnături pentru depunerea candidaturilor și prelungirea mandatele aleșilor locali până la 1 noiembrie. Miza pentru PSD este însă introducerea în lege a prevederii conform căreia Parlamentul este cel care decide data alegerilor, și nu Guvernul cum este în prezent.

PSD urmează să discute în Parlament, în comisiile de specialitate proiectul de lege care reglementează cadrul desfășurării alegerilor locale.

De altfel, liderul PSD Marcel Ciolacu, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, urmează să se întâlnească în cursul zilei de marți cu primarii, iar una dintre temele de pe agendă este și data alegerilor locale.

Surse parlamentare au declarat pentru HotNews.ro că pesediștii își doresc ca data alegerilor să fie stabilită până la sfarșitul lunii septembrie. În interiorul partidului se discută de datele 20 și 27 septembrie înainte de "întoacerea studenților la cursuri în marile orașe". "Studenții reprezintă electoratul de dreapta și pot fi mobilizați mai bine pentru a merge la vot de către anumite organizații sau grupuri online. Stim toți cum funcționează marea mobilizare pe Facebook, au explicat sursele HotNews.ro.

Ce prevede proiectul PSD privind prelungirea mandatelor aleșilor locali:

 • Art.1-Mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc până la data de 01 noiembrie 2020.
 • Art.2 (1)-Prin derogare de la prevederile art. 10 alin. (1) din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare, data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte prin lege organică, cu cel puțin 60 de zile înaintea votării.
 • (2) – În cazul prevăzut de alin. (1), prin derogare de la art. 126 alin. (1) Legea nr. 115/2015 cu modificările și completările ulterioare, în cel mult 5 zile de la intrarea în vigoare a legii, Guvernul stabilește, prin Hotărâre, la propunerea Autorității Electorale Permanente, calendarul acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale, cheltuielile necesare pregătirii și desfășurării în bune condiții a alegerilor locale și măsurile tehnice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor locale. Hotărârea privind cheltuielile necesare pregătirii și desfășurării în bune condiții a alegerilor locale, Hotărârea privind măsurile tehnice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor locale și Hotărârea pentru aprobarea programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare organizării și desfășurării în bune condiții a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale se publică împreună în MonitorulOficial al României, Partea I.
 • Art.3-Prin derogare de la prevederile art. 49 şi art. 50 din Legea nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare, la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, numărul minim al susţinătorilor necesar pentru depunerea candidaturilor se va reduce la jumătate.
 • Art.4-Prin derogare de la prevederile art. 49 alin. (2), art. 50 şi art. 51 alin. (5) dinLegeanr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare, la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, pentru candidaturile la consiliul local şi funcţia de primar din aceeaşi circumscripţie electorală, respective pentru candidaturile la consiliul judeţean şi preşedintele consiliului judeţean din aceeaşi circumscripţie electorală, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor prezenta câte o singură listă de susţinători.
 • Art.5-La alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea opta să întocmească şi să depună electronic, în condiţiile legii, dosare de candidatură, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor art. 47 şi art. 49-51 din Legea nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare. Listele de susţinători vor putea fi semnate şi depuse şi electronic, în condiţiile legii.
 • Art.6-Metodologia de aplicare a prevederilor art.(6) se stabileşteprinhotărâre a AutorităţiiElectorale Permanente, adoptată în cel mult 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, cu consultarea Autorităţii pentru Digitalizarea României.
 • Art.7-Alineatul (3) Mandatul primarului prevăzut la alin. (1) se exercită până la depunerea jurământului de către primarul nou-ales. Mandatul primarului poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau catastrofa ori alte situaţii expres prevăzute de lege atunci când, din cauza acestor situaţii, nu pot fi organizate alegeri în condiţiile alin.(1).

În urma deciziei Curţii Constituţionale, care a respins Ordonanţa Guvernului Orban care prevede prelungirea mandatelor primarilor și șefilor de CJ până la sfârșitul anului, Legislativul trebuie să rezolve rapid situaţia mandatelor aleşilor locali.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3953 vizualizari

 • +9 (11 voturi)    
  Atata vreme cat... (Marţi, 9 iunie 2020, 12:16)

  Cataleya [utilizator]

  ...PSD-ALDE-UDMR au majoritate in parlament, in timp ce CCR este patronata de Dorneanu, totul se va face dupa placul si interesul mafiotilor din PSD.

  Alegerile, cand vor fi ele, vor fi singura metoda prin care borfasii PSD pot fi pusi cu botul pe labe.
  Asta nu inseamna ca asa se va si intampla.
  Dar, daca totusi PSD va pierde majoritatea in Parlament, PNL si USR ar avea ocazia sa se ocupe in liniste si de CCR.

  Exista solutii legale, viabile si constitutionale de a ingradi activitatea CCR, chiar si fara modificarea Constitutiei.
  In Constitutie scrie clar ca deciziile CCR sunt obligatorii, iar aici nu e nimic de facut.
  Insa, o noua majoritate parlamentara poate sa ingradeasca accesul CCR pe anumite sectoare de activitate politico/juridice , sectoare care privesc numai Guvernul si Parlamentul, fara ca Dorneanu sa aiba dreptul sa isi bage coada.

  Dar, pana atunci....
  • +2 (6 voturi)    
   GIO mentionat de Tine se numeste generic (Marţi, 9 iunie 2020, 12:22)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   P$D !

   practic TOTI din cei mentionati au cheitza P$D in spatele lor !

   tot acest GIO NU TREBUIE VOTAT IN 2020 !
  • +5 (5 voturi)    
   Ai uitat de cineva (Marţi, 9 iunie 2020, 14:33)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   Mai e si Avocatul Popoului (scuze, tot nu imi merge R-ul)
   • +1 (1 vot)    
    Nu, nu am uitat (Marţi, 9 iunie 2020, 16:42)

    Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

    In ceea ce am scris eu este automat inclusa si posibilitatea de a interzice oricui si in orice situatie sa mai sesizeze CCR pe anumite domenii, inclusiv accesul Avocatului Poporului.
    La ora actuala, aproape toate cazurile de coruptie la nivel inalt sunt "rezolvate" de CCR.
    Indiferent ca e vb de Bombonica, de Grebla, de Mazare, de Dreagnea, de Valcov, toata lumea se duce la CCR, iar Dorneanu da sentinte peste instantele de judecata!
    Aceste optiuni trebuie eliminate prin legi date de parlament, fara sa se mai ceara parerea CCR.

    Si se poate face, dar numai cu o noua majoritate parlamentara.
  • -2 (2 voturi)    
   Unde in Constitutie este prevazut acest drept (Marţi, 9 iunie 2020, 15:19)

   papicu [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   aj Parlamentului in a restrictiona atributele constitutionale ale CCR ? Unde ,in mintea voastra #rezistenta ?
 • +2 (6 voturi)    
  Atata vreme cat... (Marţi, 9 iunie 2020, 12:16)

  Cataleya [utilizator]

  ...PSD-ALDE-UDMR au majoritate in parlament, in timp ce CCR este patronata de Dorneanu, totul se va face dupa placul si interesul mafiotilor din PSD.

  Alegerile, cand vor fi ele, vor fi singura metoda prin care borfasii PSD pot fi pusi cu botul pe labe.
  Asta nu inseamna ca asa se va si intampla.
  Dar, daca totusi PSD va pierde majoritatea in Parlament, PNL si USR ar avea ocazia sa se ocupe in liniste si de CCR.

  Exista solutii legale, viabile si constitutionale de a ingradi activitatea CCR, chiar si fara modificarea Constitutiei.
  In Constitutie scrie clar ca deciziile CCR sunt obligatorii, iar aici nu e nimic de facut.
  Insa, o noua majoritate parlamentara poate sa ingradeasca accesul CCR pe anumite sectoare de activitate politico/juridice , sectoare care privesc numai Guvernul si Parlamentul, fara ca Dorneanu sa aiba dreptul sa isi bage coada.

  Dar, pana atunci....
 • +3 (7 voturi)    
  PSD vrea alegeri in aceiasi zi din cauza mitei (Marţi, 9 iunie 2020, 12:30)

  Kivek [utilizator]

  PSD nu isi permite sa mituiasca pro...votantii lor de 2 ori

  pe aia ii scoti din casa la o betie cu rachiu ieftin doar o data ca dupa aia se plictisesc si stramba din nas sau cer mai mult
 • +1 (7 voturi)    
  /// (Marţi, 9 iunie 2020, 12:43)

  GemstonePig [utilizator]

  Probabil in ultimul minut se va adauga amendamentul ''numararea tuturor buletinelor de vot se va face la sediul unui partid din kiseleff iar constestatiile se depun dupa 1 ianuarie 2100.''
 • +1 (1 vot)    
  psd (Marţi, 9 iunie 2020, 15:04)

  liviu_ [utilizator]

  cum a venit pandemia cum s-au dat ca ultimii LASI la fund...
  si acum vor sa vina pe cai mari sa sa faca totul cum vor... sictir si scarba enorma fata de acest grup mafiot!

  normal ca vor ca ei sa decida... vor sa puna alegerile intr-o perioada in care sa-si asigure prezenta maxima a propriului electoral (batranii) si prezenta minima a celorlalti (tinerii, diaspora, etc)
 • 0 (0 voturi)    
  . (Marţi, 9 iunie 2020, 15:32)

  &reibkn [utilizator]

  Legislatia electorala nu se schimba in an electoral.
 • -1 (3 voturi)    
  PSD si CELELALTE PARTIDE (Marţi, 9 iunie 2020, 16:17)

  jidanul [utilizator]

  PSD trebuie sa-si asume total raspunderea si impreuna cu Pro Romania, ALDE si celelalte partide de opozitie sa introduca motiunea de cenzura, sa obtina conducerea guvernului, sa aduca cei mai buni specialisti si profesionisti si sa inceapa programe si planuri multi anuale de redresare urgenta in toate domeniile economice si financiare pentru ca aceasta politica anti-nationala si anti-sociala a austeritatii sa fie oprita. Acum este o sansa imensa de dezvoltare, modernizare si de valorificare a potentialului imens, de la agricultura si pana la cercetare-educatie si cultura, a Romaniei prin folosirea intregii forte de munca romanesti, aflate in tara si a momentului pentru inceperea repatrierii a unui cat mai mare de romani care lucreaza in strainatate..


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by