Guvernul chilian va închide cinci ambasade, pe cele din România, Grecia, Danemarca, Algeria și Siria, făcând astfel economii cuprinse între 3 și 4 miliarde de pesos chilieni (între 3,4 și 4,6 milioane de euro) anual, în contextul pandemiei de coronavirus, scrie ziarul El Litoral, care citează „El Mercurio”.

Delegación ChileFoto: Hotnews

Ziarul chilian a informat că Ministerul Afacerilor Externe le-a spus ambasadorilor din aceste cinci țări, vinerea trecută, că ar trebui să înceapă pregătirile pentru a închide misiunile diplomatice pe care le conduc, către sfârșitul anului.

Potrivit ziarului „El Mercurio”, ministrul de Externe Teodor Ribera a cerut acum un an o evaluare internă, în vederea modernizării politicii externe a statului Chile și promovării misiunilor diplomatice în acele locuri unde națiunea sud-americană are cele mai mari interese.

Cu toate acestea, surse guvernamentale consultate de ziarul menționat au recunoscut că schimbarea a fost accelerată de criza economică provocată de pandemia de coronavirus.

Chile, cu 134.150 de cazuri și 1.637 de decese, este una dintre țările cele mai afectate de Covid-19 din America Latină. Președintele Sebastián Piñera nu a declarat carantină națională, dar, în acest moment, aproape jumătate din populația chiliană este supusă carantinei în Regiunea Metropolitană Santiago și capitala Santiago. (Rador)