Legea prin care Institutul Levantului devine instituţie publică de specialitate autonomă este neconstituţională, a decis miercuri Curtea Constituțională. Prin acest act normativ, de aprobare a unei ordonanțe a Guvernului Dăncilă, fostul președinte Emil Constantinescu a fost numit președinte, cu rang de secretar de stat, al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului pentru următorii 5 ani.

HotNews.roFoto: Hotnews

Actul normativ a fost atacat la Curtea Constituțională de către președintele Klaus Iohannis, iar CCR a decis miercuri că atât Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.66/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr.117/2017 privind înființarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, cât și Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.66/2019 sunt neconstituționale, în ansamblul lor.

"În cuprinsul preambulului Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.66/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr.117/2017 privind înființarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, Guvernul nu a justificat adoptarea actului normativ în regimul derogator prevăzut de art.115 alin.(4) din Constituție, ci s-a limitat la a expune argumente care demonstrează necesitatea reglementării.

Având în vedere că viciul de neconstituţionalitate astfel constatat nu poate fi acoperit prin aprobarea de către Parlament a ordonanţei respective, legea care aprobă ordonanţa de urgenţă neconstituţională este ea însăşi neconstituţională", este decizia de miercuri a Curții Constituționale.

Cum a ajuns Emil Constantinescu să aibă rang de secretar de stat la Institutul Levantului

În septembrie 2019, Guvernul Dăncilă a modificat printr-o ordonanță de urgență legea de funcționare a institutului.

Pe 30 septembrie, Consiliul Științific al institutului a luat decizia de a-l propune pe Emil Constantinescu președinte a institutului și o trimitea Biroului Permanent al Senatului. Actul normativ a fost luat rapid în discuție și adoptat cu majoritate de voturi în comisiile de Învățământ și de Cultură de la Senat.

În octombrie 2019, fostul președinte Emil Constantinescu a fost numit președinte, cu rang de secretar de stat, al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului pentru următorii 5 ani, potrivit unei hotărâri adoptate de Senat și publicată în Monitorul Oficial.

Până atunci, Constantinescu fusese președinte al institutului înființat în 2016 în subordinea Senatului, dar nu avea salariu de secretar de stat. De asemenea, fostul președinte beneficiază prin această lege și de finanțare pentru decontarea cazării și a transportului pentru deplasările la acțiuni organizate de Institutul Levantului în țară și în străinătate.

Prin această lege, Institutul Levantului devenea ”instituție publică de specialitate, autonomă, de interes național, cu personalitate juridică”.