Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a declarat duminică, într-o conferință de presă, că partidul său va depune o nouă moțiune de cenzură împotriva guvernului Orban dacă acesta nu va dubla alocațiile pentru copii și nu va mări pensiile.

Lucian RomascanuFoto: Agerpres

Romașcanu a făcut referire și la poza cu ”petrecerea” de la Guvern și la amenda plătită de Orban si de miniștri ai cabinetului pentru că nu purtau mască și s-a fumat în interiorul clădirii.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al PSD a atacat guvernul pentru lipsă de eficiență vorbind ironic despre faptul că Romarm nu a vândut nicio mască până acum, așa cum a promis Guvernul.

”Romarm a produs o singură mască, aceea pe care a purtat-o în direct la tv premierul Orban. A fost cea mai scumpă mască din lume fiindcă în Romarm s-a investit 1 milion de euro și nu s-a livrat nimic”, a acuzat Romașcanu.

Romarm este o companie a statului din industria de apărare. Guvernul s-a gândit că ar fi bine să își extindă obiectul de activitate prin producerea de măști de protecție, pentru a nu mai depinde de importurile din China. În urmă cu o lună, Guvernul anunța că Romarm a început producția. Dar totul a durat foarte puțin, deoarece utilajul de producere s-a stricat încă din primele zile. Acel utilaj în valoare de 1 milion de dolari a fost importat din China.

Pensiile ar putea crește cu doar 10% din septembrie și nu cu 40% așa cum era prevăzut. „Este un scenariu pe care l-am luat în calcul, am calculat impactul și riscurile aferente, alături de un alt scenariu îl voi prezenta guvernului și vom lua o decizie”, a declarat joi, la Realitatea Plus, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Premierul Ludovic Orban a evitat să comenteze declarațiile lui Cîțu, precizând că o decizie în privința majorării pensiilor va fi luată în funcție de raportul la șase luni și prognoza economică pentru perioada următoare.

„Este profund nedrept pentru toți românii care sunt afectați astăzi de această criză să vorbim doar de pensii izolat de ceea ce se întâmplă în restul economiei. Trecem printr-o criză de proporții foarte mari, nu s-a mai întâmplat așa ceva. PSD duce discuția spre cheltuielile cu pensiile, dar avem alte și alte cheltuieli în buget. Sunt alte cheltuieli care sunt puse în pericol de aplicarea legii așa cum este astăzi. Vorbim de cheltuieli de investitii. Niciodată nu vom face o evaluare a cheltuielilor cu pensiile rupt de celelalte cheltuieli”, a explicat Cîțu, sugerând astfel că majorarea pensiilor cu 40% este imposibilă.