Parlamentarii USR vor vota împotriva Ordonanței de Urgență a Guvernului pentru organizarea de campanii de informare publică în contextul crizei COVID-19, cu un buget alocat de 200 de milioane de lei. ”Nu va ajuta presa, ci o va subordona”, spun liderii USR.

HotNews.roFoto: Hotnews

USR transmite, printr-un comunicat de presă, că nu poate vota în forma actuală Ordonanța de Urgenţă, care a ajuns în Parlament, unde ar urma să intre la vot.

”Această Ordonanță, în forma actuală, nu poate fi susținută de USR. Nu va ajuta presa, ci o va subordona! Problema susținerii presei este una esențială pentru orice democrație, fie că e vorba de o perioadă de criză economică, fie că nu este nicio criză. Dar, în același timp, trebuie să facem o distincție clară între susținerea independenței presei și cumpărarea bunăvoinței presei prin intermediul banilor publici. Principalii beneficiari ai Ordonanței de urgență nu vor fi jurnaliștii, ci patronatele din presă ale căror interese sunt diverse. Costul pentru presă va fi, în realitate, foarte mare – creșterea obedienței față de finanțator – în cazul de față, chiar Guvernul României”, spun reprezentanții USR.

Executivul a aprobat o ordonanță de urgență pentru organizarea unor campanii de informare publică în contextul crizei COVID-19, care prevede că, pe o perioadă de 4 luni, începând cu 15 mai 2020, Guvernul difuzează contra cost, prin intermediul mass-media, campanii de informare publică privind măsurile de prevenire și limitare a răspândirii coronavirusului. Pentru această campanie de informare va fi alocat un buget de 200 de milioane de lei.

Guvernul a decis prelungirea cu 10 zile a termenului de completare a documentelor necesare participării la această campanie.

CONSULTĂ AICI LISTA INSTITUȚIILOR CARE AU DEPUS SOLICITĂRI