Curtea Constituţională a amânat miercuri o decizie pe sesizarea PNL vizând actul normativ prin care PNL a modificat ordonanța Guvernului privind prelungirea mandatelor aleșilor locali. Miza este cine stabilește data alegerilor locale - Guvernul sau Parlamentul.

HotNews.roFoto: Hotnews

CCR a avut pe ordinea de zi a ședinței de miercuri sesizarea PNL asupra propunerii legislative privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale ca urmare a izbucnirii epidemiei de COVID-19, cu cel mult şase luni de la data încetării stării de urgenţă.

Curtea Constituțională a amânat însă o decizie, pentru 3 iunie, potrivit unor surse citate de Agerpres.

În 13 mai, deputații au adoptat mun proiect de lege pentru adoptarea ordonanței Guvernului privind prelungirea mandatelor aleșilor locali. La dezbateri în Parlament, PSD, susținut de UDMR, PRO România și ALDE au modificat ordonanța astfel încât au introdus prevederile din propriul proiect de lege afla în dezbaterea CCR în prezent.

"Mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc cu cel mult 6 luni de la data încetării stării de urgenţă sau stării de alertă", se arată în actul normativ,.

Acesta mai prevede că procedurile privind organizarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale se iniţiază în termen de 6 luni de la data expirării duratei stării de urgenţă sau stării de alertă, iar data alegerilor se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 75 de zile înaintea votării de către Parlament.

Practic, PSD a modificat în Parlament ordonanța Guvernului, dându-i forma proiectului de lege depus de Marcel Ciolacu, Călin Popescu Tăriceanu, Victor Ponta și Kelemen Hunor.

Miza este una foarte mare, în condițiile în care PSD, prin deținerea controlului în Parlament, poate stabili data alegerilor locale. Surse politicie au explicat pentru HotNews.ro că social-democrații se așteaptă ca CCR să declare constituționale prevederile proiectului de lege invocând un precedent din 2004, când Parlamentrul a stabilit data organizării alegerilor locale.

Dacă Parlamentul rămâne să stabilească data alegerilor locale, PSD intenționează să le mute cât mai târziu în toamnă, undeva în octombrie -noiembrie, pentru a lăsa PNL să se erodeze cât mai mult la guvernare. De partea cealaltă parte, liberlaii își doresc organizarea localelor la finalul lui septembrie.