Proiectul UDMR pentru declararea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunității maghiare din România - scos de la sertar după 3 ani și pus pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților - a fost retrimis la comisie pentru două săptămâni. Liderul deputaţilor PMP, Marius Paşcan, a afirmat că proiectul este umilitor și că "UDMR vrea să sărbătorească un masacru asupra românilor".

plen Parlament Foto: AGERPRES

Deputaţii au avut miercuri pe ordinea de zi a plenului un proiect de lege depus de UDMR pentru instituirea zilei de 15 Martie ca sărbătoare a comunităţii maghiare din România. Inițiativa legislativă a fost depusă de UDMR în 2017 și a fost una din temele de negociere în Parlament între PSD-ul condus de Liviu Dragnea și Uniune.

Proiectul a generat miercuri un nou scandal.

Actul normativ a fost scos de pe ordinea de zi a plenului prin consensul liderilor grupurilor parlamentare, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

Liderul deputaţilor PMP, Marius Paşcan, a intervenit prin telefon în şedinţa de plen şi a solicitat ca proiectul să fie discutat şi respins, potrivit Agerpres.

"Nu mi-am dat acordul pentru excluderea proiectului de pe ordinea de zi. Acest proiect din 2017 nu are de ce să fie întors la comisie, mai ales că atunci s-a dezbătut la Comisia pentru drepturile omului, reprezentantul UDMR a spus că nu are de făcut modificări. De ce să întoarcem proiectul la comisie? De ce nu-l respingem? Este un proiect umilitor, se doreşte reîntoarcerea lui la sertar pentru ca UDMR să găsească un moment favorabil adoptării lui. Trebuie dezbătut astăzi şi să fie respins", a susţinut Paşcan.

În replică, Marcel Ciolacu a afirmat că decizia de retrimitere la comisie a fost luată regulamentar şi, procedural, nu se mai poate reveni asupra hotărârii.

"Această hotărâre a fost luată regulamentar înainte de începerea dezbaterea pe ordinea de zi. Toţi liderii de grup au fost de acord. Eu, ca preşedinte al Camerei, iau act de decizia liderilor de grup. Momentul din punct ce vedere procedural este depăşit şi este retrimis la comisie pentru două săptămâni. Există o hotărâre a liderilor şi, dacă aş supune la vot, aş încălca regulamentul", a spus Ciolacu.

Poziţia preşedintelui Camerei Deputaţilor a fost susţinută de reprezentanţii grupurilor PSD şi PNL.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect de act normativ.

Proiectul prevede ca în localităţile unde trăiesc persoane aparţinând comunităţii maghiare, autorităţile administraţiei publice locale şi judeţene, instituţiile publice pot organiza manifestări cultural‐artistice dedicate acestei zile.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marți, la Cluj-Napoca, într-o conferință de presă comună cu ministrul de Externe al Ungariei, Szijjarto Peter, că se așteaptă ca Parlamentul României să voteze, miercuri, Legea care vizează declararea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunității maghiare din România, pentru a arăta că "românii și maghiarii nu sunt vrăjmași”.

"Mă aștept la un gest politic din partea românilor ca proiectul de lege prezentat acum doi ani și care ține de ziua de 15 martie, eu mă aștept ca, miercuri, Parlamentul să voteze în favoarea acestei legi, dacă a ajuns pe ordinea de zi. Prin acest fapt să arătăm că nu suntem vrăjmași, românii și maghiarii. Cunoaștem istoria fiecare dintre noi, interpretăm fiecare diferit istoria, înainte și după Trianon, dar, totuși, trebuie să trăim pentru viitor”, a spus Kelemen.