Ministrul român de Externe a cerut marți ca oficialii din Ungaria să se abțină să facă declarații care ar putea duce la deteriorarea relațiilor dintre cele două țări, punct de vedere susținut și de Szijjarto. „România e profund interesată să ieșim din logica provocărilor”, a precizat Aurescu.

HotNews.roFoto: Hotnews

De la Cluj, într-o conferință comună cu Szijjarto, Kelemen Hunor a declarat că ”nu acceptă instrucțiuni” și nu este de acord ”ca politicienii maghiari să nu mai facă declarații referitor la aceste probleme”, iar ”ca parlamentar în România, vorbesc despre ce vreau eu”.

„(…) În ultima perioadă s-a creat o atmosferă anti-maghiară în România, politicienii se întrec în declarații anti-maghiare și sper să nu devină acesta un maraton pentru ei, sper să ajungem la sfarșitul acestei situații. (…) A fost realizat un sondaj de opinie care ne arată că majoritatea românilor nu împărtășesc viziunea președintelui României, și nu consideră că maghiarii sunt inamicii statului. (…) Faptul că o bună parte dintre români dezaprobă declarațiile șefului statului este important pentru noi. Putem păși acum mai departe, dar nu sunt de acord cu opinia celor care ne spun ca politicienii maghiari să nu mai facă declarații referitor la aceste probleme. Eu, ca parlamentar în România, vorbesc despre ce vreau eu, nu accespt instrucțiuni.”, a comentat preșdintele UDMR, Kelemen Hunor, potrivit Actual de Cluj.

Kelemen Hunor consideră că situația tensionată ar putea fi depășită ușor dacă președintele Iohannis și-ar cere scuze. ”Știu, în România nu este la modă să îți ceri scuze, dar pentru toate lucrurile există câte un început”, mai spune liderul UDMR.