​​Cu câteva ore înainte de a sosi la București pentru o întâlnire cu ministrul de Externe,Bogdan Aurescu, aranjată la nivel diplomatic în ultimul moment, din cauza tensiunii din ultima vreme cu Budapesta, ministrul ungar de Externe, Szijjártó Péter, transmite un mesaj tranșant pe Facebook. „În relația cu România, ultimele săptămâni nu au fost despre respectul reciproc”, a scris el pe rețeaua de socializare.

HotNews.roFoto: Hotnews

Szijjártó Péter se întâlnește în această dimineață, la București, cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, în marja vizitei pe care o face în România, pe care autoritățile române au descurajat-o din start, din cauza luărilor de poziție din ultima perioadă pe axa București-Budapesta. Inițial, pe agenda ministrului ungar figurau doar vizite la Cluj Napoca și Alba Iulia, ulterior, pe cale diplomatică, stabilindu-se întâlnirea cu Bogdan Aurescu.

„Noi ne străduim să avem o relație bună cu toți vecinii noștri. În calitate de națiune cu peste o mie de ani, acordăm și așteptăm respect. În relația cu România, ultimele săptămâni nu au fost despre respectul reciproc, ci mai degrabă despre un schimb tăios de replici. Vom vedea ce reușim astăzi. Direcția București, apoi Cluj Napoca și Alba Iulia”, a scris marți dimineață, pe Facebook, Szijjártó.

Tensiunea dintre București și Budapesta a crescut începând cu atacul ministrului ungar de Externe la adresa ambasadorului român și a culminat cu declarația președintelui Klaus Iohannis despre Ardealul dat ungurilor. De asemenea, sensibil este subiectul programului economic finanțat de Ungaria în Transilvania.