Decizia Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) de a-l amenda pe președintele Klaus Iohannis cu 5.000 de lei pentru declarațiile referitoare la autonomia Ținutului Secuiesc și la Ardealul dat ungurilor este corectă și necesară, iar amenda este importantă nu ca valoare, ci din punctul de vedere al mesajului, spune liderul UDMR, Kelemen Hunor.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Este o decizie corectă şi o decizie necesară. Sigur, nu valoarea în sine a amenzii este importantă, fiindcă nu este o valoare mare pentru un preşedinte 5.000 de lei. Poate că va şi ataca la Curtea de Apel, vom vedea. Important este mesajul deciziei - că a fost o discriminare la adresa comunităţii etnice, la demnitatea umană, şi acest mesaj este mult mai important decât amenda în sine. De aceea mă bucur că această decizie a fost luată într-o majoritate foarte mare", a declarat Kelemen Hunor pentru Agerpres.

Liderul UDMR crede că preşedintele Iohannis "datorează nişte scuze", pentru că ''a făcut nişte afirmaţii inacceptabile''.

"În continuare cred că preşedintele datorează nişte scuze fiindcă a făcut nişte afirmaţii inacceptabile şi din punct de vedere etic şi din punct de vedere politic. Aşteptăm în continuare scuzele preşedintelui Iohannis", a adăugat Kelemen Hunor.

El a mai spus, la Digi 24, că nu îl surprinde că Iohannis va contesta decizia CNCD.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) l-a amendat pe președintele Klaus Iohannis cu 5.000 de lei pentru declarațiile referitoare la autonomia Ținutului Secuiesc și Ardealul dat ungurilor, constatând că acestea constituie discriminare și încalcă dreptul la demnitate pe criteriul de apartenență etnică/națională.

Președintele Klaus Iohannis va contesta amenda, a anunțat Administrația Prezidențială.

Președintele Klaus Iohannis a lansat recent un atac extrem de dur la adresa PSD, acuzând partidul că vrea "să dea Ardealul ungurilor" și spunând că este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlament.

"E incredibil ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD-ul a ajutat UDMR-ul să treacă prin Camera Deputaților o lege care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD, este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României. În timp ce noi, eu, Guvernul, ne luptăm cu pandemia de coronavirus, PSD-ul, marele PSD, se luptă în birourile secrete ale Parlamentului ca să dea Ardealul ungurilor”, a spus Iohannis.