USR trece la politica „fără gargară”. Programul în 24 de puncte pus pe masă pentru negocierile în vederea intrării la guvernare

de C.D.     HotNews.ro
Vineri, 15 mai 2020, 13:25 Actualitate | Politic


Dan Barna
Foto: Facebook
​USR a lansat vineri programul cu care vrea să negocieze intrarea la guvernare. Între cele 24 de puncte se regăsesc o serie de inițiative lansate deja de partid, precum și propuneri noi în contextul crizei generate de coronavirus.

„Ne-am obișnuit cu frază sforăitoare și cu gargară. Cu cifre și miliarde aruncată din burtă. De vorbărie despre care nu se mai aude apoi nimic. Spitale, autostrăzi. Pe hârtie. USR trebuie să facă altfel de politică și aici. #Fără gargară”, arată USR în angajamentul din preambulul programului de guvernare.

Între propuneri se regăsesc finalizarea legislativă a inițiativei „fără penali”, impozitul zero pe salariul minim, introducerea Venitul Minim de Incluziune, folosirea fondurilor obținute din exploatare gazelor din Marea Neagră pentru investiții, prin pilonul 2 de pensii, precum și dezvoltarea sistemului de asigurări private de sănătate, prin care fiecare român va putea opta pentru o asigurare alternativă.

„Aceste angajamente reprezintă o primă bază negociere a intrării la guvernare. Vom negocia cu partenerii de alianță nu posturi, ci un calendar de aplicare a acestor angajamente”, precizează sursa citată.

Cele 24 de puncte ale programului de guvernare al USR:

1. Fără penali în funcții publice
 • Introducerea unui nou articol în Constituție care prevede că: Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.

2. Autostrăzi pe bune

 • Este necesară bugetarea multianuală veritabilă a proiectelor de infrastructură (înlocuirea creditelor de angajament actuale cu credite bugetare veritabile valabile de la un an la altul). Acest lucru va asigura predictibilitatea și cursivitatea lucrărilor începute.
 • Ridicarea plafoanelor europene privind deficitul bugetar ne va permite contractarea de împrumuturi strict dedicate infrastructurii din partea BEI și BERD, pentru finanțarea unor proiecte incluse în Masterplanul General de Transport și care nu se încadrează în fondurile europene nerambursabile de la Comisia Europeană pentru următorul exercițiu financiar european.
 • Schimbarea fluxurilor financiare cu fonduri europene, modificarea/abrogarea OUG 40/2015 pentru a permite Autorităților de Management gestionarea directă a bugetelor de fonduri europene și plata proiectelor doar pe măsură implementării lor concrete
 • Hățișul legislativ trebuie asanat și sutele de pagini inutile de hârtie care blochează proiectele cu anii trebuie eliminate.
 • Guvernul susținut de USR va operaționaliza Companie Națională de Investiții Rutiere (CNIR), înființată în anul 2016 și lăsată de izbeliște în ultimii ani. Guvernul va asigura transferul proiectelor strategice ale României de la vechea companie de drumuri (CNAIR) care a eșuat în gestionarea acestora: Autostrada Sibiu-Pitești Autostrada Tg. Mureș-Iași-Ungheni (plus pod peste Prut) Autostrada (București)-Ploiești(Dumbrava)-Buzău-Focșani-Bacău-Pașcani-(Iași) Inelele Bucureștiului (centura actuală + noul inel de autostradă)

3. Antreprenoriat fără birocrație

 • Eliminarea acordului vecinilor la înființarea unei firme într-un sediu în care nu se desfășoară activitate.
 • Eliminarea interdicției de a avea mai mult de un singur SRL cu asociat unic.
 • Eliminarea hârtiilor redundante necesare pentru înregistrarea firmelor sau pentru activitatea lor.
 • Eliminarea hârtiilor anuale de confirmare a beneficiarilor reali când nu intervine nicio schimbare, sau când asociații sunt exclusiv persoane fizice.
 • Digitalizarea completă a procesului de înființare a firmelor.
 • Reînființarea comisiei de tăiat hârtii.

4. Cetățenia digitală - nu vom mai fi cărăușii hârtiilor între instituții


 • Vom construi infrastructura necesară pentru ca cetățenii să nu mai plimbe hârtii între instituții, ci informațiile să circule electronic, sigur, rapid și trasabil. Nu vom finanța softuri pentru instituții decât dacă sunt parte dintr-o rețea digitală ce va uni instituțiile statului, de la nivel central, județean și local.

5. Zero taxe pe salariul minim

 • Zero taxe pe salariul minim înseamnă reducere impozitării munci prin scutirea primilor 2.230 de lei din salariu și aplicarea taxelor și impozitelor doar pe bucata din salariu care depășește un salariu minim.

6. 300 de parlamentari

 • 300 de parlamentari înseamnă să avem 200 de deputați și 100 de senatori în cele două camere ale parlamentului.

7. Fără pensii speciale

 • Eliminarea tuturor pensiilor speciale și egalitatea românilor în fața pensiei. La contribuție egală, pensie egală.

8. Dreptul de a alege în sănătate

 • Toți românii trebuie să aibă dreptul să își aleagă asiguratorul de sănătate și să aibă o sumă garantată de stat prin care să poată face efectiv acest lucru.
 • Propunem dezvoltarea sistemului de asigurări private de sănătate, prin care fiecare român va putea opta pentru o asigurare alternativă. Românii oricum plătesc sume importante de bani în sistem, ar trebui să aibă dreptul să direcționeze o parte din ele.
 • Vom deschide piața asigurărilor de sănătate la concurență și vom garanta posibilitatea fiecărui român de a-și putea alege un asigurator de sănătate, fără niciun cost suplimentar, pe modelul Pilonului II. Banii care acum merg direct la CNAS vor fi direcționați de fiecare român înspre asiguratorul pe care și-l alege.

9. DNA-ul Pădurilor și Mediului

 • Înființarea unei Direcții de Investigare a Infracțiunilor de Mediu – instituție cu independență financiară și autonomie structurală, care să preia competența investigării tuturor infracțiunilor de mediu.

10. Flexi-muncă

 • Introducerea contractelor de muncă multi-flexibile, care permit: telemunca, adaptarea programului de lucru de 8 ore la intervale diferite, comprimarea săptămânii de muncă la mai puține zile, cu indicatori de obiectiv și nu normare pe ore, job-sharing, alegerea zilelor libere, beneficii flexibile (ex: “cumpărarea” sau “vânzarea” concediului).

11. Ajutor pentru întreprinderi să treacă de criză

 • Pentru întreprinderile care au activitate suspendată propunem ca impozitele și contribuțiile pe salarii nu se plătească pe perioada în care activitatea a fost întreruptă. Măsura aceasta este complementară șomajului tehnic.
 • Pentru întreprinderile care au avut activitate afectată de măsurile de protecție epidemiologice, propunem ca statul să nu perceapă impozit pe profit sau pe cifra de afaceri pe perioada în care sunt în vigoare măsurile epidemiologice.
 • Întreprinderile care au achiziționat și investit în materiale de igienă și protecție sanitară să poată folosi acele sume precum un credit fiscal în limita unei sume pe zi per angajat care a fost fizic la locul de muncă.
 • Plata la timp a tuturor obligaților financiare ale statului către IMM-uri, cu predilecție concediul medical trebuie decontat rapid, nu cu întârzierile enorme pe care le are CNAS în acest moment. În cazul în care CNAS nu plătește să permitem întreprinderilor să deducă sumele pe care trebuie să le primească de la CNAS, din impozitul datorat.

12. Educație

 • Mutarea centrului de decizie de la nivelul politic (minister și primărie) la nivelul consiliului de administrație al școli, pentru școlile publice.
 • Debirocratizarea și flexibilizarea procesului de înființare și funcționare a grădinițelor, școlilor și liceelor private.
 • Debirocratizarea ARACIP.
 • Desființarea inspectoratelor școlare. Regândirea materiilor și a încărcării acestora.
 • Un curriculum național simplificat completat de un curriculum suplimentar la decizia elevului sau școlii.
 • Trecerea terenurilor și clădirilor care găzduiesc unități de educație timpurie, de învățământ preșcolar, scoli primare, gimnaziale și liceale, inclusiv celelalte niveluri de învățământ din cadrul acestora, înființate de stat, care fac parte din domeniul public local, în administrarea instituțiilor de învățământ enumerate anterior. Astfel, vom elimina situațiile de lipsă a investițiilor sau investiții discreționare și condiționate politic.
 • Fiecare părinte va putea alege școala cea mai bună pentru copilul său și va avea la dispoziție aceeași sumă pe care o poate direcționa către o școala publică sau privată pe care o alege. Propunem 3 trepte de finanțare. Una standard, una pentru elevi din zone de educație prioritare (mai ales din mediul rural) și alta pentru elevi cu cerințe educaționale speciale.

13. Gazele din Marea Neagră pentru investiții

 • Regândirea legii Offshore astfel încât să stimuleze investițiile în exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră în beneficiul tuturor românilor. Folosirea fondurilor obținute din exploatare pentru investiții, prin pilonul 2 de pensii.

14. Un loc de muncă - cea mai bună protecție socială – unificarea ajutoarelor sociale în Venitul Minim de Incluziune


15. Școala pentru toți - extinderea programului cu fonduri europene demarat în 2016

 • Program de prevenire și reducere a abandonului școlar în special în școlile defavorizate, prin măsuri țintite la nivel de școală și de comunitate, care să asigure accesul copiilor la educație de la vârste timpurii și până la finalizarea învățământului obligatoriu (sprijin material și financiar, transport școlar, săli de clasă și profesori suficienți) și creșterea calității educației (pregătirea și atragerea profesorilor motivați, programe educaționale eficace, management școlar bun, implicarea familiei și comunității).

16. Fiecare Copil în Grădiniță (3)

 • Creșterea numărului de copii din medii sărace la grădiniță prin dezvoltarea și extinderea programului Fiecare Copil în Grădiniță (debutat ca pilot al Asociației OvidiuRo)

17. Producție locală pentru o economie curată

 • Investiții în producția de componente și materiale care să eficientizeze consumul de energie și să asigure tranziția către energie curată și autovehicule electrice

18. Fonduri europene adaptate și dedicate pentru asocierea fermierilor mici și mijlocii și centre de colectare cu servicii integrate (food hubs)

19. Caravana cu medici - creşterea accesului la servicii medicale a comunităţilor rurale și vulnerabile

 • Lege privitoare la organizarea de caravane medicale în zone fără servicii medicale în spații autorizate sanitar sau în corturi medicale.

20. Prima Lumină - panouri voltaice pentru locuințele fără acces la electricitate

 • Montarea panourilor fotovoltaice locuințelor izolate a fost un demers inițiat, încă din anul 2013, de Asociația Free Miorița prin campania ,,Lumină pentru România”. Prima Lumină este un proiect de lege ce își propune instituirea unui sistem de vouchere dedicate familiilor ale căror locuințe nu au fost racordate niciodată la rețeaua electrică și care nu își permit să acopere cheltuielile de conectare.

21. Vouchere pentru zilieri - sistem de muncă non-birocratic pentru zilieri și lucrători casnici

 • Viitorul POCU și PNDR ( pentru agricultură) să includă acordarea de vouchere pentru zilieri
 • Prin utilizarea de vouchere pt zilieri : se creează un cadru fiscal clar, și simplu de pus în practică;prestatorii dobândesc beneficii sociale: pensie, asigurări de sănătate; se lărgește baza de colectare a contribuțiilor și impozitelor.

22. Educațe pentru Sănătate în școli

 • Derularea sistematică, cel puțin o dată pe semestru, în unităţile şcolare, de programe de educaţie pentru viață, inclusiv educaţie sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor.

23. Turism - destinațiile eco și de proximitate


 • Dezvoltarea turismului de proximitate și a eco-turismului prin simplificarea legislativă, operaționalizarea Organizațiilor de Management al Destinației.

24. Program național de finanțare a sectorului cultural-creativ independent prin granturi.
 • Un set de măsuri de acordare de granturi adresate organizațiilor (întreprinderilor) private active în organizarea de festivaluri, concerte, spectacole și evenimente cultural-creative (bienale, expoziții etc.), orientate către încurajarea de forme originale de structurare a unor astfel de activități în condiții de distanțare socială. Beneficiarii vor asigura cadrul necesar de protecție sanitară pe termen mediu și legăturile cu nevoile comunităților. Alocarea acestor granturi se face pe bază de competiție deschisă, similar procedurilor deja existente pe mecanisme similare pentru sectorul cultural-creativ privat.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18791 vizualizari

 • +10 (38 voturi)    
  Too good to be true (Vineri, 15 mai 2020, 13:33)

  Calin123 [utilizator]

  Nu cred ca meritam asemenea masuri noi ca popor :)
  • +23 (33 voturi)    
   Meritam, meritam... (Vineri, 15 mai 2020, 14:13)

   Geo7 [utilizator] i-a raspuns lui Calin123

   Meritam mai mult decat coruptie, incompetenti in politica sau administratie si manipulare...
   • -6 (38 voturi)    
    Ideea e că corupție ca a progresiștilor, mai rar (Vineri, 15 mai 2020, 14:47)

    Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Geo7

    Doamen ferește să ajungă vreodată la putere zgubiliticii ăștia cu mintea mereu în vacanță. Pe lângă toate sechelele partidelor de modă veche ăștia mai sunt și fanatici.
    • +2 (26 voturi)    
     ai citit CV-urile lor? (Vineri, 15 mai 2020, 15:24)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

     Ia bucata cu bucata CV-urile parlamentarilor USR+ si vei vedea ca nu prea sunt fripturisti dependenti de afaceri cu statul sau bugetari de meserie. Asha ca mai bine mergi si canta maneaua asta la alta masa, ca pe-aici nu prea are cine s-o accepte.
     • -2 (22 voturi)    
      Ce vrobești nene?! (Vineri, 15 mai 2020, 16:05)

      Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

      Dă-mi un singur exemplu de parlamentar USR care să nu trăiscă din leafă de la buget, granturi, fundații burse, ONGuri și ale modalități sofisticare de jefuire a banului public. Unul singur.
       #showComment#showComment
  • +1 (21 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 15 mai 2020, 15:12)

   [anonim] i-a raspuns lui Calin123

   • -4 (10 voturi)    
    Adu 5 voturi (Vineri, 15 mai 2020, 17:02)

    Claudiu_T [utilizator] i-a raspuns lui

    E o vorbă la USR:

    Nu ai făcut nimic dacă ai votat doar TU.
    Mai adu 5 voturi pentru USR și abia atunci votul tău chiar are putere.

    Da, suntem puțini. Pe la un 20% astăzi de oameni care vor modernizarea României.

    Ca să crești acest 20% spre un 30-40% simpatizanții USR vor trebui să muncească alături de membri.
    • +1 (11 voturi)    
     Modernizarea (Vineri, 15 mai 2020, 18:14)

     Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Claudiu_T

     Modernizarea aia a țării nu se poate face cu gragaragii care scot din ei „programe politice” demne de Nae Cațavencu. Și nici nu se poate face de către ratați care n-au făcut NIMIC vreodată în viața lor.

     În multe privințe USR-eii sunt mult mai periculoși și distructivi ca PSD-ul, Pe lângă corupția și demagogia PSD-istă tradiționale ăștia scot la bătaie și un fanatism cum în România doar legionarii l-au mai avut.
  • +6 (18 voturi)    
   pai daca vrem, meritam (Vineri, 15 mai 2020, 15:22)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Calin123

   Daca votam USR > 50%, ceilalti vor intelege ca altfel nu mai merge, si se vor da pe brazda

   Daca nu mergem la vot ca suntem scarbiti de cum guverneaza dreapta, iese iar PSD cu 50% si repetam istoria 2017-2019, cu ceva modificari:
   - aia care au iesit la proteste se vor muta mai la vest de data asta, convinsi ca lupta e in van
   - PSD se va simti pe cai mari si va incaleca definitiv institutiile care mai sunt independente


   Asha ca, parerea mea e ca acu e momentul decisiv, peste 4 ani am un feeling ca va fi prea tarziu
   • -4 (10 voturi)    
    Adu 5 voturi (Vineri, 15 mai 2020, 17:06)

    Claudiu_T [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Nu există „votam USR > 50%”.

    Practic, simpatizanții USR variază între 12-22%.
    Diferența de 10% o dă societatea civilă atunci când se implică - și sper să o facă la locale și parlamentare.

    Dar ca USR să poată avea putere la guvernare trebuie să muște 30-40% din felie.

    Asta se poate doar dacă cei 12% simpatizanți și membri USR aduc fiecare, la vor, încă 5 oameni care în mod normal nu votează cu USR.

    Aceeași idee a fost utilizată la europarlamentare
    și funcționează.
    • +3 (7 voturi)    
     Aceeași idee a fost utilizată la europarlamentare (Vineri, 15 mai 2020, 18:53)

     miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui Claudiu_T

     a functionat pentru ca lumea era isterizata de ciuma rosie, dracnea la puscarie, legile justitiei etc. acum nu mai aveti tintele astea, si trageti in sus cu gloante oarbe si scoatând doar un jalnic fâsâit!
     nu mai tine! nu mai prostiti romanii a doua oara!
  • +3 (9 voturi)    
   +1 (Vineri, 15 mai 2020, 16:45)

   gamma [utilizator] i-a raspuns lui Calin123

   Da macar pot zice ca n-am fost dezamagit de cei cu care am votat . De fapt daca stau sa ma gandesc niciodata nu am fost dezamagit de cei pe care i-am votat

   *pe parcursul mandatelor respective
   • 0 (4 voturi)    
    +2 (Vineri, 15 mai 2020, 22:24)

    Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui gamma

    După câte șriu eu nici alegătorii din Teleorman n-au fost dezamăgiți de Dragnea și nici de duamna Vioruica Vailica.

    Iată deci un nou argument în favoarea unei trinice uniri USR + PSD= Love
 • -2 (30 voturi)    
  edificator ptr USR dar are un cuvant in plus (Vineri, 15 mai 2020, 13:43)

  tahomir [utilizator]

  Am parcurs propunerile si pot spune ca e edificator ptr USR dar in mod cert cuvantul "Fara" e in plus.
  Adica puteau sa il intituleze simplu "Gargara", ca doar la atat se pricep.
  Chestii banale. Politica fix la fel dar cu pretentii copilaresti de originalitate.
  Nici macar o idee interesanta.
  Ce poti spera de la Barna si Ghinea si adunatura de nulitati sclifosuti cu pretentetii care au pus mana pe USR+?
  • +11 (15 voturi)    
   "Pretentii copilaresti..." (Vineri, 15 mai 2020, 16:24)

   unins [utilizator] i-a raspuns lui tahomir

   si anacronice. Ei sunt in urma cu cel putin 6 luni si gandesc ca ii mai roaga cineva sa participe la guvernare!!! Eu cred ca vor trebui sa faca concesii serioase, daca doresc sa fie parteneri cu PNL-ul. Altfel vor ramane in tribune si vor chibita mult si prost.
 • +4 (34 voturi)    
  Lol (Vineri, 15 mai 2020, 13:43)

  HP [utilizator]

  Ce negociati voi ? Ce parteneri ?

  Eventual sa va rugati de PNL sa va accepte, si s-a dus de mult ocazia.

  Veti intra la guvernare daca veti strange voturile necesare la toamna.

  Si dupa cum se intrevede, veti lua tot 10%, adica tot opozitie cu boxe si strigaturi, inca 4 ani.
 • +5 (19 voturi)    
  gargara (Vineri, 15 mai 2020, 13:46)

  vasile50b [utilizator]

  USR daca vrea sa para serios trebuie sa scape de "echipa Barna" altfel e la fel ca psd ciuma rosie
  • -3 (11 voturi)    
   Barna și USR (Vineri, 15 mai 2020, 17:19)

   Claudiu_T [utilizator] i-a raspuns lui vasile50b

   Cu sau fără Barna se poate face treabă - în acest sens ajută modul de organizare al USR. Mai exact autonomia locală / județeană.

   Da, există cazuri în care BN (unde Echipa Barna e majoritară) poate interveni în decizii județene sau locale, dar sunt foarte rare.

   Barna a contat la prezidențiale.
   Din păcate cu el s-a mers port drapel și am luat țeapă.
   Așteptările reale erau s-o batem pe Veorica.

   Dar la locale - asta se știe verificat în TOȚI ultimii 30 de ani - contează candidatul local, nu partidul.
   Candidatul acesta poate trage după el și consilierii locali. Și, de cele mai multe ori, nu-s de ici de colo nici aceștia - mai ales în localitățile mari.

   Apoi parlamentarele.
   Dan Barna e doar unul dintre candidați. Da, e mai vizibil din zona de președinte USR, dar tot unul rămâne.
   Probabil va candida la Sibiu.
   Dar mai sunt 41 de județe cu alți oameni, alți candidați.
   • +4 (12 voturi)    
    Looser-ul e mai important ca locomotiva (Vineri, 15 mai 2020, 18:22)

    Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Claudiu_T

    Unele partide au locomotive electorale, așa cum au fost Iliescu sau Băsescu și cum pare să fie azi nemțul. Problema e însă că looser-ii profesioniști așa cum erau Geoană, Năstase sau cum e azi Barna trag mult mai tare la cântar ca orice locomotiva a proproiuliui partid. O să vezi cât de nașpa o să o ia USeReeau pe cocoasă la locale și apoi la parlamentare. Atunci veți învăța și voi valoarea looser-ului.

    Looser-ul nu e neaparat un idiot. Poate să fie doar antipatic sau ghinionist. Nu contează. Paguba oricum e produsă. Iar Barna e în mod cert looser-ul par excellance :)
    • 0 (2 voturi)    
     Loser (Sâmbătă, 16 mai 2020, 18:19)

     gamma [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

     Se scrie loser dle american de Rahova cu generator de 15kw.
 • +9 (15 voturi)    
  precautie (Vineri, 15 mai 2020, 13:47)

  anion [utilizator]

  Sa aiba mare grija USR pe cine trimite la TV sa anunte masurile. PSD a avut mai mult de 24 propuneri, 28, dar era gata ca Ciolacu sa inghita galusca la ultima foaie daca nu se tinea bine de pupitru! Barna va avea mari probleme din cauza inaltimii, pe el il poate bate vantul!
 • +3 (25 voturi)    
  wow... ce papagali (Vineri, 15 mai 2020, 13:52)

  Nevermind [utilizator]

  Si la propriu si la figurat. Adica au ajuns sa propuna aia cu acord vecini sediu social, lege data de psd si intoarsa de ioha? Tare.

  Aia cu P2 iar e misto. Deci exista un admin fond de "pensii", pe comisioane bune, si ei vor veni sa-i impuna aluia in ce sa investeasca? Imposibil si ilogic, dar suna bine pentru turma userista.

  Cred ca barna tasta masurile astea pe laptop cand a fost filmat.
 • +1 (29 voturi)    
  Din păcate (Vineri, 15 mai 2020, 13:59)

  gebica [utilizator]

  Seamănă tot mai mult cu gargara pesedistă... vom face, vom drege... tot felul de chestii populiste. Cîteva observații:
  - multe probleme necesită schimbarea constituției; se vorbește de asta la „fără penali” dar nu și la pensiile speciale; cum vor să le taie? Sper că se referă și la alea de serviciu, care constituie grosul.
  - referendumul cu 300 de parlamentari a stabilit și o singură cameră; s-ar reduce la jumătate aparatul birocratic parazit și imens, mai ales că nu există deiferențe de atribuții între cele două camere; ordinea cu camera decizională e pură gargară (face complet inutilă prima cameră)
  - se dau tot felul de pomeni, dar nu se specifică din ce bani, mai ales că se și reduc impozitele; o economie uriașă s-ar putea face din comasarea jandarmeriei, polițiilor de tot felul și armatei. Oricum necesită oameni cu pregătiri similare și nu sunt necesare simultan. Pe timp de pace ar apăra ordinea publică, iar pe timp de război treitoriul țării. Oricum o astfel de structură bine instruită ar fi mai eficientă în ambele situații: mai puțini, dar mai profesioniști.
  Trebuie însă mult sînge în instalație pentru măsuri radicale reale, că la astea pe hîrtie nu-și pot depăși maeștrii pesediști, cu care încep să semene tot mai mult, spre deziluzia celor mulți care-și puseseră speranțele în altceva.
  • -7 (19 voturi)    
   jos USL! (Vineri, 15 mai 2020, 14:43)

   wweesstt [utilizator] i-a raspuns lui gebica

   bah USL-istule sa stii ca nu Sica va fi prim ministru , Ciolos va fi! pt ca au aparat bugetarii si pensionarii speciali, uselistii (pnl si psd) vor pierde alegerile! Nici diaspora nu o sa va mai voteze voturile vor merge catre USR+, fiind partidul nou reformator! veti plati pt. sacrificarea mediului privat si si a romanilor de rand in favoarea specialilor si bugetarilor!
 • -7 (17 voturi)    
  dreptul de a alege in siguranta vietii! (Vineri, 15 mai 2020, 13:59)

  kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator]

  de ce sa aleg numai undecvse duc banii de sanatate?
  De ce nu si cei de poilitie. O politie privatade ce nu e buna?
 • +2 (30 voturi)    
  #NumaiGargară (Vineri, 15 mai 2020, 14:00)

  Amerlocu [utilizator]

  Ăstea-s parcă scoase din programul lui Cațavencu:

  1. Sună bine, dar știu și USR-eii foarte bine că e neconstituțional.

  2. Minunat. Cu ce? Încasările la buget sunt undeva spre 0.

  3. & 4. Splendid! Mai ales când parlamentul & CCR sunt la mâna PSD. Ce e și mai frumos e că nu există nici măcar un singur parlamentar USR (măcar unul sngur de pus în vitrină) care să nu trăiască exclusiv din leafa de stat. Ăștia vorbesc de antreprenoariat. Exact ca baba la strip tease.

  5. Asta e deja în programul PSD.

  6. Există un referendum făcut de Băsescu în 2009.

  7. E declarat deja neconstituțional de CCR cu mai multe ocazii.

  8. E o idee foarte bună, numai că nu la banii din România. Oricjum e stupefiant să auzi gargara asta de la indivizi ce nu pot trăi o zi fără pomeni de stat.

  Are rost să mai continuu?! Cațavencul cu al său „Și tot românul să prospere” era mult mai realist ca tot „programul” USR
 • +1 (23 voturi)    
  Cel mai suculent e de fapt punctul 20 (Vineri, 15 mai 2020, 14:45)

  Amerlocu [utilizator]

  Chestia cu panourile solare subvenționate acolo unde sunt locuințe neracordate la electricitate. În loc să subvenționeze/ofere generatoare electrice ieftine cu gaz și petrol umblă cu panouri fotovoltaice. Evident că la USR nu s-a auzit încă că noapatea sau când e înorat astea nu lucrează.

  E ca-n bancul cu Cueauyșescu din copilăria mea: Îi adună nea Nicu pe toți savanții României și le trasează sarcină că dacă americanii au ajuns pe Lună, România trebuie trebuie ndeapărat să trimită astronauți pe Soare. Unul din sanvanți spune sfios: „Știți tovarăle Ceușescu că acolo pe soare e foarte cald și se va topi racheta înainte de a ajunge acolo.” Nea Nicu răspunde furios: „Păi o să mergeți numai noaptea băi fraierilor! Chiar la toate trebuie să mă gândesc numai eu?!” Cam pe aolo par să fie și creierașii USR-ilor. Noroc că ei nu-s la butoane ca Ceaușecu.

  Generatorul de urgență cu gaz și benzină de 15kW pe care-l am acasă, era sub $2500 când l-am luat. Acum 4 ani am avut o furtună mare care care a oprit curentul în toată zona mai bine de o zi și jumătate în iulie. Atunci am realizat că face toți banii. Am avut mereu aerul condiționat și frigiderele mergând fără probleme. Chestii din astea, sau măcar de putere mai mică, se pot instala mâine la prețuri comeptitive peste tot în România unde nu există curent electric. Am văzut că există chiar lși cu lemene sau căruni pentru zonele izolate unde gazul sau benizna sunt mai puțin accesibile. Ele își fac treaba dar desigur că sunt mai puțin fancy pentru hipsteri deci nu au loc în „programul” USR.
  • +2 (18 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 15 mai 2020, 15:28)

   [anonim] i-a raspuns lui Amerlocu

   • +3 (13 voturi)    
    Serios?! (Vineri, 15 mai 2020, 16:09)

    Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui

    În ce anume îl stochezi?! În rucsac?

    Mai punse și tu mâana pe carte ca să afli cât poți să-l stochezi, câte cicluri de încărcare suăportă bateriiile acutaule, cam ce mărime trebuie să aibă și cât costă o baterie ce poate stoca măcar 10 kW. După aia încearcă să socotești pe dește câte atfel de baterii îți trebuie într-un sat izolat de munte. Ca să nu mai vorbim de hectarele de panouri necesare ca să alimenteze satul măcar o vreme
    • -3 (11 voturi)    
     Mai rau (Vineri, 15 mai 2020, 16:37)

     gamma [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

     Ca Maria Antoaneta si ideea cu prajiturile pentru saraci . Am mai vazut deconectati de la realitate dar mai rar ca tine . Bre , in Africa rurala energia electrica solara e gasita la fiecare casa de zeci de ani . Sarantocii au nevoie de curent pentru unul sau doua becuri si un radio /tv mic nu sa tina jde ac-uri si frigidere . Cel mai mic generator e overkill pt ce consum are africanul si i-ar papa instantaneu banii de mancare daca ii are si pe aia .
     • +3 (9 voturi)    
      Păi atunci fă campanie electroală în Afirca (Vineri, 15 mai 2020, 18:30)

      Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui gamma

      Dacă tu crezi că panoruile merg în Africa, fă acolo campanie electroală.

      Ghinionul e că în Europa temperată fiecare kW de energie „verde” sau eoliană implică consumul a 1.2 kW de energie generată de combistibili fosili. De aia Germania își mărește continuu consumul de cărbuni, petrol și gaze naturale rusești (la ce alrceva îi mai trebuie Nordstream 2?!) pe măsruă ce produce tot mai multe panouri solare și moriști de vânt

      Însă ăla din vârful munților care nu are curent electric vrea o sursă ietină și relabilă de energie cu fatasme neomarxiste de la USR
       #showComment#showComment
 • -4 (16 voturi)    
  pct 7, intere? (Vineri, 15 mai 2020, 14:55)

  di livio [utilizator]

  nime nu remarcă pct 7, interesante comentarii...tăierea TUTULOR pensiilor speciale...nu-s mai speciali apeviștii și securiștii dăcît medicii sau gunoierii...usr ar cîștiga alegerile numa dacă s-ar ține de pct 7
  • +7 (15 voturi)    
   corect! (Vineri, 15 mai 2020, 15:52)

   wweesstt [utilizator] i-a raspuns lui di livio

   corect pct.-ul 7 e hotarator in alegeri! iar la pct.-ul 7.1 ar trebui sa fie redimensionarea aparatului bugetar! si ar ma fi un punct important reorganizarea teritoriala cu desfinatre primariilor, comunelor mici si nesustenabile (cudesfintarea posturilor caldute din primariile respective)! Vrem o romanie moderna reformata!
   • +6 (12 voturi)    
    punctul 7 (Vineri, 15 mai 2020, 16:40)

    miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui wweesstt

    nu puteti corela punctul 7 cu punctul 13?
    ce propun gargaragii:
    -desfintarea pensiilor speciale actuale, ca deh, nu sunt pe principiul contributivitatii, nu sunt administrate privat etc.
    -introducerea unui nou sistem de pensii speciale, bazate nu pe principiul contributivitatii, ci pe furtul redeventelor din exploatarea gazelor din marea neagra, de data asta corect: prin intermediul administratorilor pilonulu ii de pensii, care vor insfaca si ei o jumara maare din redeventele cuvenite bugetului de stat!
    curat murdar!
 • +2 (18 voturi)    
  completare program (Vineri, 15 mai 2020, 15:11)

  miculescu-rucar [utilizator]

  25.Legalizare consum canabis
  26.Sex liber, in public.
  • +2 (18 voturi)    
   Corrigenda (Vineri, 15 mai 2020, 15:36)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

   26. Trebuie precizat că sexul în public e la liber doar dacă e între persoane de același sex. Altfel e câh :)
   • +5 (11 voturi)    
    26 nu merge, astia de la USR doar vorbesc (Vineri, 15 mai 2020, 16:42)

    tahomir [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    Punctul 26 nu o sa fie in programul lor.
    Cine ar face sex cu astia de la USR?
    Poate doar sa tina lumanarea, ca de altceva nu sunt buni.
 • +7 (15 voturi)    
  Populisti! (Vineri, 15 mai 2020, 15:33)

  Schnauzzy2 [utilizator]

  Mda.. Un program complet rupt de realitate...
 • +8 (16 voturi)    
  fara gargara (Vineri, 15 mai 2020, 15:49)

  danton68 [utilizator]

  sa inteleg ca se desfiinteaza USR-ul ? daca e fara gargara.........
 • +9 (13 voturi)    
  ..sublim ,promitator.... (Vineri, 15 mai 2020, 16:09)

  asada [utilizator]

  ....dar ,se naste o intrebare !!!!! Din toate luarile lor de pozitie de pana acum au bravat ,sau dat mari si mai mult,vorba lui Barna ...daca eram eu pe locul doi la alegerile prezidentiale ,sau daca ....eram eu presedinte ...eeeeeeee...alta era
  situatia !!! Le-a luat cam mult sa ajunga la concluzia ca sant in stare sa intre la guvernare ,dupa ce au avut ocazia sa faca acest lucru in mod natural in decembrie 2019 !!! Au preferat sa stea la adapost ba mai mult sa le puta ce facea PNL si presdintele, ca mai apoit sa intre la un moment dat intr-o cardasie de tot rasul cu PSD-ALDE-UDMR !!!! De altfel laudabila dorinta lor de a intra la guvernare ,dar pentru o buna randuiala a lucrurilor ar fi bine intai sa intre in parlament la alegerile viitoare si sa se coalizeze atunci cu fortele de dreapta ,care sper sa fie castigatoare si sa ideparteze cu ajutorul romanilor coalitia rosie de mai sus !!!!
  • +2 (12 voturi)    
   „Cârdășia de tot râsul” (Vineri, 15 mai 2020, 16:32)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui asada

   Nu e chiar așa. USR și mai ales PLUS sunt mișcări de extremă stânga moderne. Dacă reușesc să nu dispară în următorii ani atunci în mod cert vor moșteni PSD-ul sau vor sfârși prin a fi înghițite de acesta. Asocierea lor ocazională cu PSD & Co. e până la urmă ceva natural și firesc
   • +4 (12 voturi)    
    Este normal. (Vineri, 15 mai 2020, 17:18)

    Rescator [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    Oastea de strânsură ,numită dracu știe de ce
    Uniunea Salvați România(ce să salveze ăștia!?)
    este o mișcare neomarxistă de extremă stângă,
    condusă de indivizi abulici,cu capul în nori,iar unii
    dintre ei corupți(Barnevici,Nâsui-Motorola,etc.).
    Ferească Dumnezeu de intrarea lor la Guvernare.PNL-ul a luat deja țeapă cu ei!
    • -2 (10 voturi)    
     de cand normalitatea=extremism?! (Vineri, 15 mai 2020, 17:41)

     wweesstt [utilizator] i-a raspuns lui Rescator

     da, da, toti astia care vrem o romanie moderna eficienta, o ramanie fara pensii speciale (la varste fragede), fara taietori de frunze la caini pe banii statului (adica a celor din privat), o romanie axata pe investiti si dezvoltare, o romanie fara penali, etc suntem extremisti de stanga sau de dreapta! daca asta inseamna extremism atunci: 'da sunt extremist!'
     • +3 (9 voturi)    
      da, sunteti... (Vineri, 15 mai 2020, 18:34)

      miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui wweesstt

      nu sunteti nimic!
      doar niste frustrati agitati!
     • +4 (10 voturi)    
      Ce vorbești Franț?! (Vineri, 15 mai 2020, 18:35)

      Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui wweesstt

      Cunoști un singur parlamentar USR care să nu trăiască din pomeni de stat (lefuri, granturi, ONG-uri, burse etc.) și care să fie capabil să se întrețină din munca sau creativitatea sa?

      Ce modernitate sau ce onestitate poți atunci spera de la ăstia care depind stat mai ceva ca asistații sociali din mahalale?
   • -1 (7 voturi)    
    cealalta stanga adica dreapta (Vineri, 15 mai 2020, 17:24)

    tahomir [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    USR+ sunt de extrema dreapta,nu au nici o legatura cu stanga.
    Atat asumat prin program cat si prin propunerile legislative pe care le fac.
    Un fel de fascistoizi puerili si mari iubitori ai neoliberalismului absurd si profund corupt.
    • +1 (7 voturi)    
     Fascismul ăla (Vineri, 15 mai 2020, 18:44)

     Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui tahomir

     Era până la urmă tot o mișcare de stânga. Musollini a fosr mult timp redactor șef al celui mai mare ziar socialist european: „Avanti”. Politica sa era una de nationalizare și colectivizare. Partidul lui Hitler se numea „Național Socialist” iar Hitler de asemenea era foarte interesat de colectivizare și lichidiarea capitalismului. Hitler era de asemenea vegan și ecologist. Ar fi fost un USReu de prima mână :)

     Fascismul și nazismul erau milșcări clare de stânga. Ele au fost categorisite „de drepata” tocmai de către propaganda socialistă care era jenată de ele și de propriile sale isprăvi.

     USRul e la rândul lui o mișcare clară de extrema stângă Îmbrățisează cu multă convingere toate marotele marxismului contemporan. Ideologic e la nivelul lui Victor Ponta.
 • +4 (10 voturi)    
  vorbe.... (Vineri, 15 mai 2020, 16:57)

  Atlantic [utilizator]

  Oare nu este acelasi usr care recent a fost coautor cu psd la o lege declarata de ccr ca fiind neconstitutionala numai in dorinta de a ataca PNL?
  Chiar ne insulta din nou inteligenta?
 • +7 (13 voturi)    
  fara gargara ? (Vineri, 15 mai 2020, 17:07)

  Jupanu1970 [utilizator]

  ...tocmai ati expus 24 de puncte de PURA GARGARA.
  Cum MM sa fi asa de tampit sa pui botu la asemenea gargara ?! ....:)))))))))
 • +3 (7 voturi)    
  Politica fără gargară este (Vineri, 15 mai 2020, 19:05)

  Con_stan_tin [utilizator]

  ca agricultura fără apă, te alegi numai cu uscături.
  • +3 (9 voturi)    
   Problema e că USReii chiar au numai apă (Vineri, 15 mai 2020, 20:31)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

   La ei în afară de gargară nu mai e nimic. Așa cum nici agricultura nu merge doar cu apă (ia încearcă să semeni grâu pe lac :)) tot așa și în politică trebuie multe altele afară de gragarăl Iar ăștialalți nu mai au chiar nimic altceva.
 • +1 (1 vot)    
  Fiecare părinte va putea alege școala cea mai bună (Luni, 18 mai 2020, 11:25)

  gigelache [utilizator]

  As dori sa stiu cum o sa procedati cand toti copii dintr-un oras or sa fie inscrisi la cea mai buna scoala.

  Ministerul educatiei o sa medieze inscrierile? Pentru ca inspectoratele vreti sa le desfiintati.

  O sa lasati problema la directiune? La primarie?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by