​Social democrații îi cer președintelui Klaus Iohannis să rezolve probelma celor trei zile de vid legislativ care vor urma după încetarea stării de urgență. Purtătorul de cuvânt al PSD a declarat că Guvernul este vinovat pentu că nu a emis actul normativ care să reglementeze starea de alertă în timp legal, iar acum singura soluție constituțională este la președintele Klaus Iohannis.

Iohannis in Parlament Foto: Presidency.ro

„Există o singură soluție reală din ceea ce am aflat și noi de la specialiștii în Drept Constituțional. Este o decizie legală, constituțională și funcțională și aceasta se află doar la președintele Iohannis. Nu vrem să fim consultanţii constituţionali ai preşedintelui, dar are măsuri la dispoziţie pentru a acoperi aceste trei zile de vid legislativ. Este vorba de preungirea stării de urgență. Orice altă măsură este neacoperitoare sau ilegală. O stare de alertă dată prin hotărâre de Guvern, conform hotărârii Curţii Constituţionale, nu acoperă limitările de drepturi şi o ordonanţă de urgenţă este neconstituţională", a explicat purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu.​

Pe 15 mai expiră starea de urgență însă nu există în prezent un act legislativ care să mențină restricțiile pentru români specifice epidemiei de coronavirus până la intrarea în vigoare a legii privind starea de alertă. Trecerea de la starea de urgență la starea de alertă se face printr-un nou proiect de lege care de această dată trebuie aprobat în Parlament la propunerea Guvernului.

Parlamentul a adoptat miercuri legea privind starea de alertă însă aceasta intră în vigoare abia pe 18 mai, conform termenelor prevăzute de Constituție.

De precizat este că Guvernul nu poate emite o ordonanța sau o hotărâre pentru a menține restricțiile pentru că încalcă drepturile și libertățile fundamentale ale omului.