Camera Deputaților a adoptat, miercuri, ordonanţa de urgenţă privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale în varianta impusă de PSD. Mai exact, Parlamenul decide data la care se organizează alegerile locale și nu Guvernul (cum prevede actuala lege) iar mandatele aleșilor locali se prelungesc cu maxim șase luni de la data încetării stării de urgenţă sau stării de alertă. Miza acestui proiect de lege este cine decide data alegerilor. PSD vrea să impună data alegerilor locale în Parlament acolo unde are majoriatea de decizie. Situația va fi clarificată de Curtea Constituțională pe 25 mai.

PSD ParlamentFoto: INQUAM PHOTOS/GEORGE CĂLIN

Deputații au adoptat miercuri un proiect de lege pentru adoptarea ordonanței Guvernului privind prelungirea mandatelor aleșilor locali cu 194 de voturi "pentru", 105 "împotrivă" şi 4 abţineri. La dezbateri în Parlament PSD susținut de UDMR, PRO România și ALDE au modificat ordonanța astfel încât au introdus prevederile din propriul proiect de lege afla în dezbaterea CCR în prezent.

"Mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc cu cel mult 6 luni de la data încetării stării de urgenţă sau stării de alertă", se arată în proiect.

Acesta mai prevede că procedurile privind organizarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale se iniţiază în termen de 6 luni de la data expirării duratei stării de urgenţă sau stării de alertă, iar data alegerilor se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 75 de zile înaintea votării de către Parlament.

Practic PSD a modificat în Parlament ordonanța Guvernului dându-i forma proiectului de lege depus de Marcel Ciolacu, Călin Popescu Tăriceanu, Victor Ponta și Kelemen Hunor. Proiectul a fost adoptat de Parlament dar contestat de liberali la Curtea Constituțională.

De asemenea, judecătorii CCR vor dezbate proeictul PPSD,UDMR, PRO România în data de 25 mai. Miza este una foarte mare în condițiile în care PSD prin deținerea controlul în Parlament poate stabili data alegerilor locale. Surse politicie au explicat pentru HotNews.ro că social democrații se așteaptă ca CCR să declare constituționale prevederile proiectului de lege invocând un precedent din 2004 când Parlamentrul a stabilit data organizării alegerilor locale.

Dacă Parlamentul rămâne să stabilească data alegerilor locale, PSD intenționează să le mute cât mai tîrziu, în tomană undeva în octombrie -noiembrie pentru a lăsa PNL să se erodeze cât mai mult la guvernare.

De partea cealaltă parte, liberlaii își doresc cât mai repede organizarea localelor, undeva în septembrie. Decizia rămâne la Curtea Cnstituțională care se va pronunța pe 25 mai.