PNL și PRO ROMÂNIA și deputații Minorităților au introdus miercuri, în proiectul stării de alertă o prevedere neconstituțională: Starea de alertă intră în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial și nu după trei zile de la publicare așa cum prevede Constituția. PSD, USR, UDMR s-au abținut de la vot.

Orban in ParlamentFoto: Guvernul Romaniei

Liberalii susțin că articolul "se bucură de prezumția de constituționalitate. Nu e nicio decizie CCR care sa dispună în contra", explică un depuat liberal, membru în Comisia Juridică.

Surse parlamentare au explicat pe HotNews.ro că introducerea acestei prevederi rezolvă problema celor 3 zile care rămîn descoperite, in care nu există legislație care să stabilească reguli specifice pentru cetățeni în perioada de epidemie de Covid-19.

"Da, se încalcă Constituția dar se acoperă vidul legislativ pentru cele 3 zile. Nu avem altă soluție. Chiar dacă este contestată la Curtea Constituțională această prevedere este deja tărziu, pentruu că ea ăși va produce efectele, a explicat un parlamentar PNL, neoficial.

De precizat este că art. 78 din Constituție prevede: „Art. 78. - Legea se publică în Monitorul Oficial al României și intră în vigoare la 3 zile de la data publicării sau la o dată ulterioară prevăzută în textul ei.”

Deputatul PNL, Florin Roman a depus un amendament care prevede că legea privind starea de alertă să intre în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial și nu după 3 zile de la promulgare, așa cum prevede Constituția. Propunerea a fost votată de PNL, PRO România și Minorități în timp ce PSD, USR, și UDMR s-au abținut.

Pe 15 mai expiră starea de urgență însă nu există în prezent un act legislativ care să mențină restricțiile pentru români specifice epidemiei de coronavirus până la intrarea în vigoare a legii privind starea de alertă. Trecerea de la starea de urgență la starea de alertă se face printr-un nou proiect de lege care de această dată trebuie aprobat în Parlament la propunerea Guvernului. Însă acest proiect de lege nu poate fi adoptat în timp util pentru că Guvernul a trimis târziu propunerea Parlamentului.

Cu alte cuvinte dacă legea este adoptată joi de Parlament, ea va intra în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, mai exact pe 18 mai. Practic există trei zile, începând de pe 15 mai până pe 18, în care nu există reguli specifice pentru cetățeni în perioada de epidemie de Covid-19.