Senatul a adoptat proiectul stării de alertă / PSD a modificat substanțial varianta Guvernului / Ce propun senatorii în starea de alertă

de Luminita Pirvu     HotNews.ro
Marţi, 12 mai 2020, 21:12 Actualitate | Politic


Ședință Senat
Foto: Hotnews
 documente
(12 Mai 2020) PDF, 2MB
Senatul a adoptat marți proiectul de lege al Guvernului privind starea de alertă după ce l-a modificat substanțial. Potrivit raportului elaborat de senatorii juriști Parlamentul este cel care încuvințează starea de alertă prin ședință comună a celor două Camere și nu Guvernul prin ordonanță de urgență așa cum prevede actuala lege. Printre modificări se numără deschiderea teraselor, angajatorul consultă angajatul în privința muncii la domiciliu iar magazinele au obligația de a asigura mășt pentru angajați și cumpărători.

Cu 111 voturi pentru, 8 împotrivă și 15 abțineri, proiectul de lege privind stare de alertă a fost adoptat de către Senat cu modificări substanțiale. Miercuri inițiativa legislativă întră dezbaterea Camerei Deputaților care este și forul decizional în acest caz.

Amendamentul a fost propus de senatorul PSD Șerban Nicolae și adoptat de Comisia Juridică. Modificarea prevede că starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul țării iar măsura se supune încuviințării Parlamentului
De asemenea, senatorii au introdus prevederea că Parlamentul decide în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, în termen de trei zile de la data solicitării de încuviințare.

Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviințare, starea de alertă încetează de îndată. Dispozițiile prezentului alineat se aplică în mod corespunzător și în cazul prelungirii stării de alertă”.

În prezent legea prevede că starea de alertă este decisă de către Comitetul Naţional pentru situații de urgență și stipulată prin ordonanță de urgență.

De asemenea, senatorii juriști au eliminat o serie de articole din proiectul de lege al Guvernului contestate de toate partidele politice. Este vorba de măsurile care reglementau activitatea administrației publice.

Alte amendamente introduse de comsiile de specialitate:
 • comercianții au obligația de a asigura măști atât personului cât și clienților care intră în magazin
 • Art.3 – (1) Pe durata stării de alertă se poate suspenda consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, atât în interiorul, cât şi la terasele din exteriorul acestora.
 • telemunca se poate decide, de către angajator, cu consimţământul angajatului
 • (2) Pe durata stării de alertă poate fi permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice care nu se consumă în spațiile menționate la alin. (1), cu excepția teraselor unde se respectă măsurile de protecție sanitară.
 • Art.2 - Măsurile instituite de prezenta lege includ restrângeri temporare și,după caz, graduale, ale exercițiului unor drepturi expres prevăzute de prezenta lege și în limitele prevăzute de aceasta.
 • (21) Măsurile prevăzute de prezenta lege se pot institui diferenţiat, conform legii, în funcţie de situaţia pandemică din fiecare judeţ, grup de localităţi sau localitate din judeţ.
 • Ministrul Sănătății nu mai poate numi, suspenda din funcție și elibera persoanele care ocupă funcții de conducere în unitățile sanitare aflate în subordinea primăriilor și consiliilor județene. Conform amendamentului adoptat în comisia juridică, ministrul Sănătății doar coordonează activitățile de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 și funcționarea unităților sanitare.
 • Art. 6 - Pe durata stării de alertă posturile vacante sau temporar vacante din cadrul Ministerului Sănătăţii şi unităţilor aflate în subordinea, coordonarea şi sub autoritatea Ministerului Sănătăţii, inclusiv funcţiile publice de execuţie si conducere, pot fi ocupate defuncţionari publici sau personal contractual, prin numire, fără concurs. Numirea se face prin ordin al ministrului sănătăţiişi încetează de drept Ia data încetării stării de alertă
 • Managerii de spital sau alți șefi de instituții pot fi suspendați din funcție, doar dacă neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu are legătură cu criza COVID-19, iar suspendarea încetează imediat după ce se termină starea de alertă.
 • Art.7 - (1) Pe durata stării de alertă, pentru neîndeplinirea gravă a atribuţiilor de serviciu de natură a pune în pericol persoanele și măsurile de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID- 19, pot fi suspendate din funcţii persoanele cu funcţii de conducere din cadrul Ministerului Sănătăţii şi din unităţile sanitare publice aflate în subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea Ministerului Sănătăţii.
 • (2) Posturile devenite vacante temporar prin aplicarea suspendării prevăzută la alin . (1) pot fi ocupate de funcționari publici sau personal contractual, prin numire, fără concurs, prin ordin al ministrului sănătății
 • (3) Suspendarea din funcție dispusă în condițiile alin. (1) și numirea dispusă în condițiile alin. (2) încetează de drept la încetarea stării de urgență.
Proiectul de lege amendat urmează să intre miercuri în dezbaterea Camerei Deputaților care este și forul decizional în acest caz. Conducerea Parlamentului a anunțat că proiectul stării de alertă va fi adoptat până joi și de către deputați.

Proiectul de lege propus de Guvern a creat critici dure din partea USR și PLUS care au avertizat public că prin reglementările propuse se favorizează politizarea administraţiei publice.

Parlmentarii USR susțin că starea de alertă "nu trebuie să fie folosită de partidul la guvernare nici pentru politizarea administraţiei publice, nici pentru a-şi pregăti viitoarele campanii electorale".

"Astfel de prevederi ridică serioase semne de întrebare cu privire la constituţionalitatea măsurilor, care par gândite mai puţin în interesul cetăţenilor şi mai mult al partidului aflat la guvernare.Starea de alertă nu trebuie să fie folosită de partidul la guvernare nici pentru politizarea administraţiei publice, nici pentru a-şi pregăti viitoarele campanii electorale", avertizează USR.

Și PLUS a atras atenția că multe din textele propuse în proiectul Guvernului Orban, de reglementare a stării de alertă, maschează măsuri, limitări și interdicții ale drepturilor și libertăților fundamentale ce caracterizează o veritabilă stare de urgență.

"Guvernul a înaintat Parlamentului un proiect de lege ce dublează normele existente. Practic, în cazul aprobării proiectului de către Parlament și intrării lui în vigoare, vom avea două reglementări aplicabile în paralel, fapt ce poate duce la o stare de incertitudine legislativă și la abordări incoerente din partea diferitelor autorități, inclusiv a instanțelor. O astfel de situație poate duce la constatarea de către CCR a încălcării Constituției”, precizează PLUS, printr-un comunicat de presă.

Vineri, 15 mai expiră starea de urgență iar Guvernul a trimis luni, cu întârziere, proiectul de lege în Parlament. Astfel, proiectul este dezbatut în regim de urgență iar pînă joi acesta trebuie adoptat de legislativ și trimis la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

Chiar şi aşa, legea va intra în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, mai exact pe 18 mai. În această situație Guvernul Orban este obligat să adopte şi un alt act normativ care să instituie starea de alertă pe teritoriul României. În acest sens, Guvernul se va reuni, din nou, în şedinţă, joi.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

36979 vizualizari

 • +9 (39 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 mai 2020, 21:27)

  [anonim]

 • +5 (25 voturi)    
  Dupa modificarile PSD aduse proiectului de lege si (Marţi, 12 mai 2020, 21:28)

  ty [utilizator]

  votul dat in plen de PSD si PNL va ajunge bugetul de pensii in excedent.
  • -6 (24 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 mai 2020, 22:12)

   [anonim] i-a raspuns lui ty

   • +12 (20 voturi)    
    Degeaba iti creste pensia, (Miercuri, 13 mai 2020, 3:18)

    Seby30 [utilizator] i-a raspuns lui

    deoarece acea cresere va fi inghitita de inflatie. Pana acum nu ti-ai invatat lectia? PACAT...mare pacat.
    • -2 (10 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 13 mai 2020, 8:24)

     [anonim] i-a raspuns lui Seby30

     • +2 (2 voturi)    
      Nesemnificativa? (Vineri, 15 mai 2020, 5:39)

      Seby30 [utilizator] i-a raspuns lui

      Mda..Eu am +12, tu -2. Deci nu prea ai simpatizanti, sustinatori. Painea de 2 lei a ajuns 4,5 lei...asta este o inflatie nesemnificativa? Gazul s-a scumpit cu 43%, iar curentul cu 30%. Despre ce vorbesti? Nici salariile si nici pensiile nu trebuie crescute. Din contra, in asememea momente de criza se recomanda scaderea salariilor si taierea pensiilor cu 25%. Stiu ca nu e confortabil, dar nu exista o alta solutie. Ori vrei pensie mare, iar peste un an Romania sa intre in incapacitatea de plata. Studiaza cazul Greciei si apoi sa te gandesti la cresteri salariale si ale pensiilor.
 • +6 (32 voturi)    
  rog din partea HN o precizare (Marţi, 12 mai 2020, 21:31)

  cucuveauamov [utilizator]

  cum ramane cu "stranutul intentionat". Cati ani de puscarie sunt prevazuti?
  • +1 (7 voturi)    
   Stie (Miercuri, 13 mai 2020, 7:56)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   @mazeta
   Rabdare sa isi bea cafeaua si iti va raspunde
   Spassiba
 • +33 (41 voturi)    
  Bau (Marţi, 12 mai 2020, 21:41)

  Florinm11 [utilizator]

  Și dacă merg la alimentara de jos sa cumpăr o pâine cu 4 lei o să-mi dea gratis o masca cu 2 lei? Serios? Sau se face pâinea 6 leu din 15 mai?
  • +12 (12 voturi)    
   Articolul spune ca sunt obligati sa asigure (Marţi, 12 mai 2020, 22:15)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Florinm11

   Nu si ca e gratis. O vor asigura si te vor pune s-o platesti.
  • +4 (8 voturi)    
   Dacă mă uit pe rafturi după (Miercuri, 13 mai 2020, 6:51)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Florinm11

   sirop de vișine și nu iau nimic, crezi că-mi dau mascâ gratuit? Nu, va fi contracost și desigur cu un adaus comercial de 50%, după ce importatorul a pus un adaus de 500%
   Mai bine prevedeau ca să producem în țară tot ce e nevoie, inclusiv să EXPORTĂM.
   • 0 (0 voturi)    
    Nimic nou sub soare (Miercuri, 13 mai 2020, 18:39)

    mimiloi [utilizator] i-a raspuns lui nick24

    "Mai bine prevedeau ca să producem în țară tot ce e nevoie, inclusiv să EXPORTĂM."
    Asta era ideea absolut traznita a lui ceausescu. Rezultatul s-a vazut.
 • +11 (25 voturi)    
  politizarea spitalelor (Marţi, 12 mai 2020, 21:47)

  Remarque [utilizator]

  Este fara doar si poate un proiect pesedist, care politizeaza spitalele la varf, managerii spitalelor subordonate primariilor devin intangibili. Imaginati-va, Sorina Pintea ori treizeci.

  Iar partea cu mastile puse la dispozitie de comerciant...la Mega un pachet cu 50 de masti este 163 lei si ei spun ca daca ma duc sa cumpar o cutie de lapte sau o paine primesc o masca?! Serios, chiar vreti sa se scumpeasca toate cu supra-oretul mastilor?! Incapabili e putin spus!
  • +6 (10 voturi)    
   Cine a zis ca pe gratis? (Marţi, 12 mai 2020, 22:49)

   copci [utilizator] i-a raspuns lui Remarque

   Scrie undeva in legea adoptata ca magazinele trebuie sa ofere mastile gratuit?
   • +3 (5 voturi)    
    masca, la fel ca si sacosa (Miercuri, 13 mai 2020, 9:39)

    Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui copci

    -cumperi sacosa din magazin, sau vii cu sacosa de acasa
    -cumperi masca din magazin, sau vii cu masca de acasa.
    Daca nu ai, stai afara din magazin sau cumperi on-line.
 • +3 (33 voturi)    
  PSD tot nu e un partid frecventabil (Marţi, 12 mai 2020, 21:49)

  Eu38 [utilizator]

  Dar e vorba aia, fa-te frate cu dracul pana treci puntea. Chiar este nevoie acum de cineva care sa tempereze accesele dictatoriale ale PNL, deci sper ca PSD sa elimine si declaratia aia pe proprie raspundere.

  Pana la urma, in Romania asta e tot ce putem spera, din pacate. Puterea sa fie impartita cat mai egal pentru ca cine ajunge la butoane sa nu abuzeze de ea.
  • +2 (4 voturi)    
   Prostii nu sunt exclusiv intr-un partid (Miercuri, 13 mai 2020, 9:47)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui Eu38

   Ei sunt distribuiti peste tot dupa principiul "sa ajunga la toata lumea"
   Este adevarat ca partidul majoritar are majoritatea si in aceasta categorie, dar orice partid ar obtine majoritatea absoluta ar primi o data cu aceasta si majoritatea absoluta de prosti, inevitabil
   Da, este necesar ca prostiile unora sa fie observate si amendate de ceilalti, chiar daca nu sunt comise cu rea intentie (prezumtia de buna intentie, inainte de prezumtia de intentia de inselatorie).
 • +11 (23 voturi)    
  Carantina institutionalizata? (Marţi, 12 mai 2020, 21:55)

  Transilvany [utilizator]

  Cand o sa stim daca vom mai intra in carantina daca venim din strainatate? E chiar asa de greu sa ni se dea o informatie coerenta? Ca la noi la nimeni!
 • +3 (15 voturi)    
  Serban Nicolae - un maestru (Marţi, 12 mai 2020, 22:23)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Un geniu nenascut, iar noi nu meritam sa avem onoare sa il cunoastem... dar din pacate, ghinionul de nesansa a facut sa o facem. Si acum platim cu varf si-ndesat. El, Nicolicea, Cioradche si restul...

  Daca nu ar scrie de cine e initiat, fraza asta ar da de gol PSD-ul intotdeauna: ca posturile "pot fi ocupate de funcţionari publici sau personal contractual, prin numire, fără concurs."

  Ziua cand PSD va face o recrutare prin concurs e ziua cand stim ca PSD a dat servita cu raspunsurile celui care "merita" sa ia postul.

  USR a declarat: "Astfel de prevederi ridică serioase semne de întrebare cu privire la constituţionalitatea măsurilor, care par gândite mai puţin în interesul cetăţenilor şi mai mult al partidului aflat la guvernare."

  Ia sa vedem, Avocatil Popoului (nu merge R-ul nici acum, scuze) se va autosesiza ? CCR va da vreo declaratie care sa fie o "parere" ? Ah, nu? Ziceam si eu...

  Maine un Guvern poate da o ordonanta privind prevenirea celei mai mari tragedii, chiar si un impact de meteorit. Fiti siguri ca PSD va baga amendamente prin care ramaneti fara casa, masina si avere ... ei atata stiu. Nu pot mai mult, nu e vina lor. Asa e ADN-ul lor... E din gene.
  • -2 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 13 mai 2020, 8:30)

   [anonim] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

  • +1 (1 vot)    
   Perfect adevărat. (Miercuri, 13 mai 2020, 10:10)

   Rescator [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   Până acum indivizii din Mafia Roșie erau cunoscuți
   ca hoți și trădători de țară,acum vor fi și asasini în
   masă,încurajând explozia epidemiei .
   Nu avem norocul să scăpăm de aceste rapandule,
   cu studii incerte,făcute la universități dubioase sau
   pe la Bălți.
 • +3 (13 voturi)    
  Joc politic (Marţi, 12 mai 2020, 23:16)

  mkv13 [utilizator]

  De ce a fost necesara trecerea de la Stare de urgenta la Stare de alerta? Daca prelungeau Stare de Urgenta, puteau lua masuri de relaxare prin Ordonante Militare (era cea mai simpla metoda).

  Simplu , oameni buni, au decis sa treaca la Starea de Alerta pentru ca stiau ca au nevoie de votul Parlamentului. Au mizat fie pe votul negativ al Parlamentului, fie pe "modificarea substantiala" a proiectului, ceea ce s-a si intamplat. Mai departe, PNL o sa dea vina pe PSD pt ca s-au scos restrictiile din lege.

  Exista 2 posibilitati : 1. Fie instituie Stare de Urgenta si ii ataca pe PSD ca s au opus proiectului de Stare de Alerta (in zilele urmatoare). 2. Instituie Stare de Urgenta dupa ce explodeaza numarul de cazuri si dau vina tot pe PSD din acelasi motiv de mai sus.

  Pana acum s-au gandit cat de cat la oameni, de pe 15 incolo..e doar joc politic. Fiecare dintre noi, trebuie sa ne protejam cum stim, doar noi ne putem salva.

  Tineti minte, nimic din ce se intampla acum (noul proiect de lege) nu este intamplator. Pacat ca presa nu pune accent pe acest lucru
 • +3 (13 voturi)    
  Lol (Marţi, 12 mai 2020, 23:44)

  HP [utilizator]

  Excelent !

  Sambata seara voi lua toate terasele la rand.

  Cu masca, evident.
 • +7 (13 voturi)    
  Problema PSD-ului.... (Marţi, 12 mai 2020, 23:47)

  taro [utilizator]

  cum se ocupa posturile din Ministere si grija mare pentru directorii de spitale. Astia doar se "suspenda", nu sunt dati afara daca nu-si fac treba.
 • +2 (14 voturi)    
  ..la liber (Miercuri, 13 mai 2020, 1:00)

  gtomoiaga [utilizator]

  Nu mai bine ar lasa lumea la liber sa circule , sa-si desfasoare activitatea ca in Suedia is sa nu ne mai complice cu atatea reguli care nu aduc nimic bun?!Ati vazut cumva ca Suedia a disparut de pe harta?au ei sute de mii de morti si nu stim noi? tuturor celor care va temeti de un virus care trece cu apa si sapun va spun doar atat: imaginati-va ca ar trebui sa alegeti intre covid si cancer, leucemie, ciroza etc. si atunci veti vedea lucrurile mai usurat.
 • +5 (11 voturi)    
  lege scrisa pe genunchi (Miercuri, 13 mai 2020, 5:08)

  John_Re [utilizator]

  ce naiba cauta in lege detallii despre spitale, masti, terase, samd... ?!

  ori fac lege pentru stare de alerta valabila in toate cazurile ori fac o lege specifica pt Covid.

  doamne fereste de vreun razboi in zona ca sunt toti praf.
 • +3 (5 voturi)    
  Deci ministru sanatatii . . . . (Miercuri, 13 mai 2020, 9:19)

  Vali Cel Batran [utilizator]

  . . . numeste persoane in functie dar nu mai poate sa le dea afara pentru incompetenta. Exact ca la numirea Primului Ministru: Odata numit in functie il doare-n cot de Presedintele care l-a numit, pentru ca nu poate fi destituit decat prin vointa ciracilor de partid din ,,parlamentul rusinii nationale"!
  • -4 (4 voturi)    
   i-auzi (Miercuri, 13 mai 2020, 10:42)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui Vali Cel Batran

   deci un Parlament dominat de PDL ar fi o cinste nationala? obraz n-ai, minte n-ai, iti doresc multa sanatate :))


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by