Liderul grupului deputaţilor PSD Alfred Simonis a declarat, luni, că după 15 mai, în România, nu vor mai fi restricţii, pentru că Guvernul a trimis în Parlament foarte târziu proiectul de lege privind situaţia de alertă. Simonis spune că documentul nu va putea fi pus în aplicare imediat după starea de urgenţă.

plen Parlament Foto: AGERPRES

"Acest Guvern incompetent a anunţat de două săptămâni deja faptul că starea de urgenţă va fi ridicată. E adevărat că nu au găsit nimic să pună în loc, nu au făcut nimic în această perioadă, în afară de tunuri pentru firmele de casă. Simt nevoia să îi spun premierului (...) că habar n-are cunoştinţe elementare cu privire la Constituţie", a declarat Simonis la Parlament.

Liderul de grup al PSD invocă articolul 84 din Constituţie care prevede că după adoptarea proiectului de lege în cele două camere ale Parlamentului este nevoie de un termen de două zile pentru a lăsa timp de contestare la Curtea Constituţională.

După aceste două zile, după ce preşedintele promulgă, e nevoie de trei zile pentru a intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

"Parlamentul va amenda și adopta până joi proiectul de lege trimis de Guvern. Chiar dacă îl adoptăm joi în Parlament poate intra în vigoare abia după câteva zile. Acest lucru înseamnă că, practic, din data de 15 mai nu vom mai avea niciun fel de restricţii în România (...) Cel mai grav este faptul că după 15 mai, din cauza incompetenţei criminale a Guvenului, românii vor putea să iasă pe stradă fără restricţii şi fără să ştie ce trebuie să respecte", a menţionat el.

Senatul a decis dezbaterea proiectului de lege în regim de urgență. Potrivit deciziei conducerii Senatului proiectul urmează să intre marți, 12 mai în dezbaterea comisiilor de specialitate și, în aceiași zi și la vot în plen. Potrivit parcursului legislativ, odată adoptat de Senat inițiativa merge la Camera Deputaților care este forul decizional în acest caz.

Guvernul a adoptat, luni, un proiect de lege pentru reglementarea situaţiei de alertă care va fi instituită după încetarea stării de urgenţă. ​