Deputații au adoptat, miercuri, controversatul proiect de lege "anti-cămătărie" care vizează plafonarea dobânzilor. Inițiativa legislativă prevede printre altele că "dobânda anuală efectivă la creditele imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de două puncte procentuale dobânda de referință practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă. De asemenea, proiectul de lege include și creditele aflate în derulare și a fost inițiat de senatorul PSD Cătălin Zamfir.

Ședință plen ParlamentFoto: Camera Deputatilor

Inițiativa a fost adoptată cu 205 voturi "pentru", 97 ''împotrivă'' şi 13 abţineri și merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis. PNL și USR au votat împotrivă. Vezi aici fișa proiectului de lege.

Proiectul de lege prevede ca dobânda anuală efectivă la creditele imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de două puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă.

In cazul în care creditorul financiar este o instituţie financiară nebancară, dobânda anuală efectivă la creditele imobiliare nu poate depăşi dublul dobânzii de referinţă practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă''.

La dezbateri, în plenul Camerei, deputaţii au rediscutat proiectul de lege și au introdus un amendament care prevede ca "prin excepţie de la prevederile art.5, în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 15.000 de lei, suma totală de rambursat de către consumator nu poate depăşi dublul sumei împrumutate.

Articolul 5 prevede că "dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăşi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR".

Un alt amendament stipulează că se identifică ca și "creditor financiar o instituţie de credit autorizată de Banca Naţională a României denumită în continuare BNR, o sucursală din România a unei instituţii de credit străine, o instituţie financiară nebancară sau o entitate care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe".

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a subliniat că proiectul are ca obiectiv plafonarea dobânzilor în România, în condiţiile în care, pe alocuri, media dobânzii este de 4 ori mai mare faţă de media Uniunii Europene. ''Cred că e momentul ca românii să nu mai plătească cele mai mari dobânzi din Europa".

Cosette Chichirău USR: "În martie 2019, CCR a declarat, cu unanimitate de voturi, pachetul de legi Zamfir neconstituţional. Acest proiect reia una dintre ideile din acest pachet - şi anume plafonarea dobânzilor. (...) Prin acest proiect unii parlamentari îşi rezolvă problemele de familie sau cele de interes personal, de natură penală", a argumentat aceasta, cerând respingerea proiectului.

Proiectul a fost adoptat de Senat, Camera Deputaţilor fiind decizională în acest caz.