Comisia parlamentară privind controlul SRI se reunește marți pentru a solicita Serviciului un punct de vedere referitor la declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis din data de 28 aprilie cu privire la adoptarea tacită a proiectului UDMR legat de autonomia Ţinutului Secuiesc.

Iohannis, la depunerea juramantului (presidency)Foto: Hotnews

"Cred că este important să avem la Comisie un punct de vedere scris al Serviciului Român de Informaţii, însă îmi menţin opinia referitoare la necesitatea audierii conducerii Serviciului Român de Informaţii. Trebuie respectate procedurile şi regulamentele parlamentare, iar decizia privind audierea aparţine plenului Comisiei, cu atât mai mult cu cât acest subiect este unul ce priveşte securitatea naţională a României, în speţă apărarea valorilor constituţionale (art. 1 din Constituţia României)", a declarat vicepreședintele Comisiei, deputatul PSD Marian Gheorghe Cucşa.

Vicepreședintele comisiei de specialitate a precizat, într-o postare pe Facebook, că în şedinţa Comisiei de marţi se va decide dacă şi când va fi audiat directorul Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig.

Săptămâna trecută, preşedintele Klaus Iohannis a criticat proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc și a acuzat PSD că vrea să dea Ardealul ungurilor.

Totodată președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a depus o plângere împotriva preşedintelui la Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării, în urma afirmaţiilor şefului statului.