Deputaţii PNL au solicitat comisiilor parlamentare să discute şi să trimită de urgenţă în plen avizele şi rapoartele în cazul proiectului UDMR privind Codul administrativ, astfel încât acesta să fie respins la votul final.

Florin RomanFoto: Facebook

"Deputaţii PNL au solicitat includerea pe ordinea de zi sau pe ordinea de zi suplimentară a PLX 190/2020, la toate cele patru comisii de raport şi la cele două comisii de aviz, pentru a fi respins prin vot. Am solicitat totodată trimiterea de urgenţă a avizelor şi rapoartelor în plen, pentru a acorda un vot împotriva acestui proiect, înscris pe ordinea de zi de vot final. Este o nouă dovadă a înţelegerii dintre PSD şi UDMR, după adoptarea tacită la Camera Deputaţilor a proiectului de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc!", afirmă liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, într-un comunicat transmis, luni, Agerpres.

El arată că în comisiile de la Senat proiectul UDMR a fost susţinut şi votat de senatorii social-democraţi, semn că "acordul PSD a fost unul la vedere".

"Acesta reprezintă practic un nou Cod administrativ, rescris în varianta UDMR şi susţinut prin vot de PSD, o nouă dovadă clară că adoptarea tacită a proiectului de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc nu a fost un simplu accident. Printre altele, proiectul UDMR, adoptat tacit de Senat, creează cadrul 'legal' pentru obligativitatea oficializării limbii române, dar şi pentru arborarea drapelului Ungariei sau a aşa-zisului Ţinut Secuiesc. Practic, prin tot soiul de amendamente, UDMR, susţinută de PSD, încearcă atingerea obiectivului autonomiei: dacă înainte se putea folosi limba maghiară - şi subliniez - se putea, acum sunt obligate, şi repet, obligate autorităţile locale să asigure folosirea acestei limbi. Dacă în textul iniţial se prevedea folosirea limbii maghiare doar în administraţia publică locală, acum UDMR, susţinut de PSD, transferă obligativitatea folosirii limbii maghiare şi în zona Poliţiei Române. E doar un exemplu despre modul în care acest nou proiect de lege marca UDMR-PSD încearcă să transpună în practică autonomia de tip Ţinutul Secuiesc", susține liberalul.