Asociatia Pro Democratia se va retrage de la discutiile cu partidele pe tema votului uninominal daca nu se ajunge la un consens. In discutie se afla formula avansata de PSD, cea a votului proportional, urmind sa fie stabilit algoritmul de repartizare a mandatelor si modalitatea de desenare a colegiilor uninominale. Intilnirea incepe marti, la ora 18.00.

Adrian Sorescu, directorul executiv al Asociatiei Pro Democratia, a declarat pentru HotNews.ro ca in situatia in care nici marti nu se va ajunge la o intelegere finala, organizatia va parasi negocierile.

"Din punctul meu de vedere, aceasta ar trebui sa fie ultima intilnire pentru ca, pe de o parte, am discutat destul, iar pe de alta, ne preseaza timpul. Daca lucrurile nu se lamuresc nici de data aceasta, personal sint insa optimist, pozitia noastra este sa ne retragem din acest grup de lucru si o sa ne gindim la alte modalitati de a presa partidele si clasa politica. De exemplu, o sa informam opinia publica si o sa scoatem in evidenta care sint elementele din cauza carora nu se inainteaza", a declarat Adrian Sorescu

PSD inca nu stie ce vrea

Saptamina trecuta, la intilnirea pe care Asociatia a avut-o cu partidele politice, nu s-a reusit atingerea unui consens asupra modalitatii de vot uninominal.

Mai precis, PSD sustine o varianta proportionala diferita de cea a Guvernului, prin care o parte din mandate sint repartizate candidatilor care obtin in colegii peste 50% plus unu din voturi, restul mandatelor urmind sa fie distribuit printr-un mecanism proportional. Aceasta presupune insumarea voturilor obtinute de fiecare partid in parte la nivel de circumscriptie si distribuirea mandatelor in functie de un coeficient electoral.

O alta solutie, avansata de Pro Democratia si PNL, este sa se renunte la mandatele distribuite prin vot uninominal candidatilor care obtin 50% plus unu si sa se pastreze doar repartitia proportionala la nivel de circumscriptie, in prima faza si la nivel de tara, in faza a doua.

Conducerea PSD s-a reunit marti dimineata pentru a ajunge la o concluzie pe aceasta tema, astfel incit Anghel Stanciu, cel care merge la negocieri, sa aiba un mandat clar.

Unominalul, obiect de troc

Mircea Geoana a declarat in citeva rinduri ca in maxim doua saptamini legea votului uninominal va ajunge in Parlament, neprecizind insa ce formula de vot uninominal sutine PSD.

Surse politice spun ca la intilnirea pe care Geoana a avut-o cu premierul Tariceanu, acesta a conditionat o eventuala suprapunere a alegerilor generale cu localele din luna mai de adoptarea legii votului uninominal.

Din informatiile HotNews.ro este foarte probabil ca in final sa se bata in cuie formula proportionalului propusa de Pro Democratia, pe care o agreeaza atit PNL, cit si PC. Liberal- democratii au afirmat ca vor sustine orice varianta rezultata din intelegerea PNL cu PSD.

Ultima solutie, Ordonanta de Guvern

In situatia in care, totusi, nici negocierile de astazi nu ating o concluzie, ramine ca Guvernul sa-si onoreze promisiunea, spune Adrian Sorescu. " Ne bazam pe promisiunea Guvernului ca daca nu se reuseste adoptarea legii in Parlament, va promova o Ordonanta de urgenta".

Au mai ramas in discutie chestiunea desenarii colegiilor uninominale, prin lege sau prin hotarire de guvern, si algoritmul de distribuire a mandatelor.