Agenția Națională de Integritate (ANI) a anunțat miercuri că a constatat diferențe nejustificate de 1.184.547 de lei și 15.600 de euro, între averea dobândită și veniturile realizate de către deputatul Mircea Drăghici, fostul trezorier al PSD, trimis în judecată de DNA. În cazul lui Drăghici, ANI a sesizat DNA, ANAF și Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor.

HotNews.roFoto: Hotnews

Agenția Națională de Integritate spune că a constatat existența unei diferențe nejustificate în cuantum de 1.184.547 lei și 15.600 euro, între averea dobândită și veniturile realizate de către Mircea Drăghici, în mandatul 2016 - 2020.

ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Pitești, pentru verificări privind veniturile realizate în perioada exercitării funcției de către Mircea Drăghici.

De asemenea, Agenția Națională de Integritate a dispus sesizarea următoarelor instituții:

  • 1. Direcția Națională Anticorupție - cu privire la posibile indicii privind încălcarea dispozițiilor Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, în ceea ce privește încasarea sumei în cuantum de 313.247,04 lei reprezentând venituri din chirii, de la societăți comerciale care, la rândul lor, realizau venituri în baza contractelor de prestări servicii de la o formațiune politică;
  • 2. Agenția Națională de Administrare Fiscală - cu privire la posibile indicii privind încălcarea legislației fiscale în ceea ce privește înregistrarea contractelor de închiriere aferente perioadei 2017 – 2018, în anul 2019, respectiv după demararea cercetărilor de către Agenția Națională de Integritate, în baza cărora a încasat suma de 313.247,04 lei;
  • 3. Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor - cu privire la posibile indicii privind încălcarea legislației în materia spălării banilor, în ceea ce privește imobilele dobândite în anul 2018 de fiicele persoanei evaluate, cu suma totală de 100.000 lei, de la bunicii acestora, care anterior, în anul 2015, le dobândiseră de la persoana evaluată și de la soția acestuia, pentru suma de 59.800 euro.

Potrivit ANI, Mircea Drăghici a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare și despre existența diferențelor semnificative și a depus la dosar un punct de vedere.

Fostul trezorier al PSD Mircea Drăghici este inculpat de către DNA în dosarul de delapidare în care a fost pus sub urmărire penală după ce şi-ar fi însuşit 380.000 de euro din subvenţiile acordate pentru PSD de către Autoritatea Electorală Permanentă.

DNA a anunțat în vara lui 2019 că a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Drăghici pentru delapidare (două infracțiuni) și utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât acelea pentru care au fost acordate.

Procurorii îl acuză pe Drăghici că în 2 aprilie, în calitate de trezorier al PSD, având atribuţii de gestionare şi administrare a bunurilor şi fondurilor băneşti aparţinând partidului, şi-ar fi însuşit suma de 380.000 de euro prin încheierea unui contract de închiriere a unui imobil, având un caracter simulat, folosind astfel suma de bani provenită din subvenţii în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, respectiv pentru plata parţială în proporţie de peste 2/3 a unui imobil. Procurorii spun că acel contract de închiriere a fost încheiat pentru o perioadă de 10 ani, începând cu data de 1 martie 2018 până la 1 martie 2029, valoarea totală a chiriei fiind de 380.000 euro, ce urma să fie achitată după cum urmează: suma de 38.000 de euro în termen de 5 zile, iar restul sumei în tranşe de cel puţin 19.000 de euro pe lună, timp de 18 luni.

Mircea Drăghici a fost trimis în judecată, iar în septembrie 2019 instanța supremă a dispus începerea judecării pe fond în acest dosar, decizia fiind contestată de către Mircea Drăghici. În februarie, instanța supremă a respins contestațiile formulate de PSD și de Mircea Drăghici și a decis că procesul fostului trezorier al PSD poate începe.

Mircea Drăghici este la al treilea mandat de deputat de Argeș, ales pe listele PSD. În 11 februarie, Drăghici a anunțat că demisionează din PSD.