Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a solicitat, luni, printr-o scrisoare, intervenţia Ombudsmanului european (Avocatului Poporului de la nivelul UE ) pentru apărarea drepturilor muncitorilor sezonieri români.

HotNews.roFoto: Hotnews

Europarlamentarul român atarge atenția că au fost ignorate normele de distanțare socială în contextul deplasărilor și susţine că lucrătorilor sezonieri nu li se oferă la timp informaţii complete privind condiţiile de muncă, riscurile la care se supun, precum şi în legătură cu drepturile pe care le au în calitate de cetăţeni europeni.

"Există multe semnale în spaţiul public privind condiţiile foarte dificile în care sunt nevoiţi să lucreze aceşti muncitori sezonieri. Prevederi contractuale ce permit abuzuri, situaţia incertă a asigurărilor de sănătate, condiţii de muncă ce indică un tip de exploatare a acestor muncitori, facilităţi de cazare ce nu par să ţină cont de regulile impuse în contextul pandemiei de coronavirus constituie suficiente semne de întrebare pentru ca Ombudsmanul european să investigheze şi să intervină pentru protejarea drepturilor cetăţenilor europeni", a menţionat Negrescu.

Prin scrisoarea trimisă Ombudsmanului european, Negrescu solicită o investigaţie la nivelul întregii Uniuni Europene pentru a se stabili dacă sunt necesare acţiuni care să stopeze "eventualele abuzuri şi să impună respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale".

În urmă cu două săpămâni imaginile cu cei aproape 2.000 de români înghesuiți pe aeroportul din Cluj ca să plece în Germania la cules de sparanghel au făcut înconjurul lumii. Din cauza sărăciei, românii s-au înghesuit să plece la muncă în Germania, în Marea Britanie sau chiar în Italia, la cules de fructe, legume sau în fabrici de carne.

Săpămâna trecută Libertatea a relatat că peste 100 de sezonieri români s-au revoltat împotriva patronului unei ferme de sparanghel din Germania din cauza condițiilor de lucru și a salariilor.

De asemenea pe 11 aprilie un muncitor român a decedat în urma infectării cu COVID-19 la o fermă din Germania. Tot ziarul Libertatea a relatat că suceveanul avea probleme și cu inima, dar COVID-19 i-a adus moartea "după cum au confirmat cei de la Ministerul Afacerilor Externe".