Camera Deputaților a modificat, joi, ordonanța Guvernului care amână alegerile locale. Cu 204 voturi pentru și 105 împotrivă, PSD susținut de UDMR, PRO România și ALDE a impus un amendament prin care ia dreptul Guvernului de a stabili data alegerilor și transferă această atribuție Parlamentului. Au votat împotrivă parlamentarii PNL şi USR.

AlegeriFoto: AGERPRES

Proiectul de lege prevede prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale, ca urmare a izbucnirii epidemiei de COVID-19, cu cel mult şase luni de la data încetării stării de urgenţă.

De asemenea, data alegerilor va fi stabilită prin lege de către Parlament și nu prin hotărâre de Guvern cu cel puțin 75 de zile înaintea votării.

De asemenea, tot prin votul PSD și UDMR, Comisia juridică a eliminat și prevederea din ordonanța de urgență care dădea posibilitatea partidelor ca, în locul unei liste de semnături de susținere a candidaților la locale, să depună o contribuție electorală în valoare de cel puțin 50 de salarii minime brute (111.500 de lei).

Proiectul de lege care aprobă ordonanța Guvernului va fi atacat la Curtea Constituţională de către PNL a anunțat deputatul liberal Florin Roman.

Proiectul merge la promulgare, Camera Deputaților fiind forul decizional în acest caz.