Camera Deputaților adoptat, joi, în calitate de for decizional proiectul de lege care prevede acordarea pensiei de urmaş rudelor cadrelor medicale decedate din cauza COVID-19. Pensia pe care o vor primi de la stat este 75% din salariul pe care cadrul medical îl avea în momentul decesului.

HotNews.roFoto: Hotnews

Proiectul de lege a fos adopat cu 312 voturi "pentru" şi 4 abţineri și prevede pensie de urmaș, asistenţă medicală gratuită, scutire la plata impozitului pe teren și ajutor de înmormântare pentru copiii cadrelor medicale care mor în epidemia de coronavirus. Astfel, medicii vor fi puşi pe aceeaşi treaptă cu revoluţionarii şi veteranii de război.

"La decesul unei persoane dintre cele prevăzute mai sus, Ministerul Sănătăţii sau, după caz, ministerele cu reţea sanitară proprie, acordă familiei acesteia sau persoanei care a suportat cheltuielile ocazionate de deces, după caz, un ajutor suplimentar în cuantum egal cu de două ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Urmaşii personalului medical decedat în urma complicaţiilor medicale cauzate de infectarea cu coronavirus beneficiază de următoarele drepturi:

dreptul la pensie de urmaş până la împlinirea vârstei de 18 ani sau dacă îşi continuă studiile într-o formă de învatamânt organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, pensie de urmaş egală cu 75% din salariul de bază avută de personalul medical prevăzut la data decesului", se arată în proiect.

Personalul medical prevăzut în proiect care execută, conduce sau coordonează misiuni şi sarcini de serviciu în condiţii de pericol deosebit beneficiază pe perioada stării de urgenţă, precum şi pentru o perioadă de 3 luni de la data încetării stării de urgenţă de un spor de până la 30%, calculat la salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie.

"În semn de recunoaştere a meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva COVID-19 se instituie

ziua de 11 martie ca Ziua personalului medical", se mai arată în proiect.

Proiectul de lege merge la promulgare, Camera Deputaților fiind forul decizonal în acest caz.