După cinci săptămâni în care parlamentarii au lucrat doar în regim online, joi, o parte dintre senatori și deputați s-au întors la muncă. Este vorba de președinții Camerelor, liderii de grup și șefii de comisiilor de specialitate care sunt prezenți fizic în sălile de plen iar restul aleșilor votează tot în regim online, de acasă. În condiții stricte activitatea este reulată parțial dar noutatea constă în faptul că este prima ședința, la care presa are acces.

Ședință Camera DeputațilorFoto: AGERPRES

Joi, 23 aprilie, accesul in Palatul Parlamentului s-a facut după ce a fost verificată temperatura fiecărei persoane participante la ședință iar măștile și mânușile sunt obligatorii. De asemenea parlamentarii și jurnaliștii poartă mască pe toată perioada activiții în clădire iar distanța trebuie de doi metri între persoane este condiție obligatorie.

Accesul reporterilor în Parlament s-a desăfășurat pe scări, pe traseu prestabilit, semnalizat cu culoarea roşie. Lifturile sunt oprite iar în zona presei, scaunele sunt așezate la o distnță de doi metri.

De asemenea în debutul ședinței de la Camera Deputaților, Marcel Ciolacu, a anunțat la începutul că sala de plen a fost dezinfectată.

Din 14 martie, Parlamentul a lucrat doar în regim online cu puține ședințe de plen și mari probleme în comisile de specialitate. De altfel, PNL și USR au acuzat în repetate rânduri lipsa transparenței la nivelul comisiilor de specialiate.

De partea cealaltă, PSD, UDMR, PRO România și ALDE cu ajutorul punctual al USR a reușit să blocheze o parte dintre odonanțele date de Guvernul Orban și să-și impună propriile proiecte de lege la votul electronic atât în Senat cât și în Camera Deputaților.