Dupa intalnirea de la Cotroceni pe tema independentei Kosovo reprezentantii PRM, PC, PNL si PD- L au sustinut declaratii de presa. Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, i-a cerut premierului sa elimine din guvern organizatia terorista UDMR. PC a sustinut ca independenta Kosovo reprezinta un precedent periculos pentru Romania. De alta parere a fost insa PNL, care sustine ca nu exista niciun fel de analogie care sa afecteze Romania. PD-L a cerut UDMR sa iasa din duplicitatea in care se afla.

PRM i-a cerut premierului sa elimine din guvern organizatia terorista UDMR

Presedintele PRM a declarat ca i-a cerut premierului Tariceanu "sa elimine imediat din Guvernul Romaniei organizatia ilegala, separatista si terorista UDMR. Nu are ce cauta in Guvernul Romaniei si nici in Parlament o organizatie care in statutul si programul sau militeaza pe fata pentru segregatie teritoriala".

"Este o pozitie realista, constructiva (...) Interesul national ne cere sa aparam integritatea teritoriala a Romaniei si sa nu devina situatia exploziva din Kosovo un precedent periculos pentru tara noastra", a declarat Corneliu Vadim Tudor, presedintele PRM, la finalul intalnirii pe care reprezentantii partidelor au avut-o cu presedintele Traian Basescu in legatura cu situatia din Kosovo.

PC: Independenta Kosovo este un precedent periculos

Presedintele PC, Daniela Popa a declarat dupa consultarile de la Cotroceni privind independenta Kosovo ca independenta Kosovo este un precedent periculos.

"Romania a avut de-a lungul anilor relatii foarte bune cu Serbia si vreum sa le avem in continuare. Romania doreste ca aceasta zona sa fie o zona stabila de securitate si dorim sa ne aducem aportul in acest sens. Aceasta independenta este un precedent periculos. Din aceste considerente am cerut autoritatilor statului sa nu recunoasca independenta statului. As fi vrut ca aceasta declaratie care ne-a fost inmanata aici sa fie mai transanta. Acest subiect de politica externa a fost un subiect comun intre presedinte si premier".

PNL: Nu exista niciun fel de analogie care sa afecteze Romania

Vicepresedintele PNL, Crin Antonescu a declarat ca nu exista nici o analogie care sa afecteze Romania: "Noi privim acest lucru cu calm, cu luciditate ... nu exista si nu poate exista niciun fel de analogie sau precedent care sa afecteze intr-un fel sau altul Romania. Trebuie sa nu uitam ca Romania este un stat membru al Uniunii Europene si membru NATO si aceasta este premisa fundamentala care ne permite sa fim mai linistiti".

PD-L: UDMR trebuie sa iasa din duplicitatea in care se afla

Presedintele PD-L, Emil Boc a declarat la finalul consultarilor pe care presedintele le-a avut la Palatul Cotroceni cu liderii partidelor ca duplicitatea UDMR trebuie sa inceteze.

UDMR trebuie sa iasa din duplicitatea in caare se afla: nu poate fi partid de guvernare care ar trebui sa sustina pozitia Romaniei, iar pe de alta parte sa sustina prin liderii sai independenta Kosovo. Aceasta duplicitate trebuie sa inceteze. Colegii de la UDMR trebuie sa inteleaga ca pot fi parteneri de discutie atata timp cat se respecta textul Constitutiei Romaniei".