Fostul președinte Traian Băsescu a declarat marți, la B1TV că nimic nu va mai fi la fel după pandemia de coronavirus. Traian Băsescu mai spune că toate statele europene inclusiv România au acționat prost, dezordonat și cu întârziere.

Traian Basescu in studioul HotNews.roFoto: Hotnews

„În primul rând, nimic nu va mai fi ca înainte. Nimic! (...) În afară de guvernul german, toți au fost prinși nepregătiți. Deci guvernele au fost prost asistate din punct de vedere al competenței. Vă mai pot spune că, în ianuarie, când în China era deja izolare masivă și o bătălie cumplită cu acest virus, Comisia Europeană a consultat toate statele membre. Toți au spus că sistemele lor de sănătate nu au nicio problemă cu acest virus. Rezultatul l-am văzut acum: zeci de mii de morți în Europa. Fiecare stat UE a gestionat criza cum l-a dus capul, dezordonat, cu închideri de trafic nejustificate, de erau blocați oamenii la granițe, blocate transporturile de materiale sanitare sau hrană, a fost o nebunie”.

În ceea ce privește reacția autorităților române, Traian Băsescu a sublinat că au fost niște gafe. "Pe 11 martie un șef de stat spunea că trebuie să demitizăm un pic boala că a citit câteva articole și că nu este nimic apocaliptic. Câtă incompetență să fie când pe 11 martie la vârful statului român se spunea: "

Europarlamentarul PMP a mai subliniat gafa pe care România a făcut-o când a interzis exportul de grâu. "Germania și România și-au luat-o peste cap ca niște școlari din ăia obraznici și a doua zi s-au răzgândit. România a trebuit s-o ia de două ori peste ceafă, că a zis și de grâu. Nu ai voie să pui restricții la export în interiorul UE. Vela a mințit cu nerușinare cum au rezolvat ei cu rezerva. A luat două peste cap cât e Vela elicopter de nu s-a văzut. A doua zi a dat ordonanță militară de corectare a ordonanței dată din neștiință crasă”, a declarat fostul șef de stat.

Băsescu a recunoscut însă și măsurile bune luate de România. "A întârziat cu vreo trei săptămâni dar am avut si lucruri bune in afara de indolența, una dintre cele mai bune decizii fiind separarea pacienților COVID-19 de restul, în unități spitalicești diferite", a mai spus europarlamentarul PMP.