PRO România propune un plan în 10 pași pentru repornirea țării. Printre măsurile gândite de partidul lui Victor Ponta se numără deschiderea pe 4 mai a activităţilor economice, pe 11 mai sau 18 mai a şcolilor şi pe 1 iunie a activităţilor sportive, culturale, restaurantelor, precum şi redefinirea categoriilor vulnerabile, după alte criterii decât cel de vârstă.

Victor Ponta la Realitatea.netFoto: Hotnews

Planul a fost aprobat de Biroul Executiv al Pro România care s-a reunit, marţi, în şedinţă online.

Partidul condus de Victor Ponta propune deschiderea activităţilor economice pe 4 mai, a şcolilor pe 11 mai sau pe 18 mai, activităţile sportive, culturale, evenimente şi restaurante - 1 iunie, cu respectarea restricţiilor medicale (mască, mănuşi, evitarea activităţilor care încalcă distanţarea socială), păstrarea restricţiilor şi a carantinei doar în zonele considerate focar pe durată determinată de maximum 15 zile (cu posibilitatea prelungirii în cazuri justificate), implementarea până la data de 11 mai a unui program naţional de testare COVID-19, cu 41 de centre judeţene de testare, cu o capacitate de minim 500 teste/zi/judeţ şi redefinirea categoriilor vulnerabile din punct de vedere medical şi social, transmite Agerpres.

De asemenea, Pro România propune un program flexibil de activitate pentru instituţiile publice şi firmele private, cu păstrarea celor 40 de ore de activitate săptămânală, dar diferenţiat: program zilnic între 8,00 şi 21,00, activitate de luni până duminică, dar şi achiziţionarea şi distribuirea până pe 4 mai, la preţul de achiziţie, de către Unifarm a 100 de milioane de măşti şi mănuşi pentru populaţie.

O altă măsură gândită de cei de la Pro România este acordarea până pe 15 mai a creditelor din programul IMM Invest, adoptarea până pe 4 mai a unui program naţional pentru sprijinirea agriculturii şi industriei alimentare, cu scutire de impozite şi taxe pe parcursul anului 2020, credite cu dobândă subvenţionată de stat, ajutor de stat pentru completarea salariilor.

"Parlamentul trebuie să aprobe până pe 15 mai, la propunerea Guvernului, un program naţional de investiţii în infrastructura mare, cu fixarea de termene de semnare şi demarare a lucrărilor", mai susţine Pro România.

Totodată, până pe 1 octombrie, să fie demarat programul de şcoală online - achiziţionarea şi distribuirea de laptopuri cu conectare internet şi cameră pentru toţi elevii.

Nu este prima dată când Pro România prezintă public soluţii concrete. Pe 9 martie, preşedintele partidului, Victor Ponta, a prezentat un plan de 10 măsuri pentru combaterea efectelor pandemiei de coronavirus.