Traian Basescu a declarat luni seara, dupa intalnirea cu liderii partidelor politice de la Cotroceni, ca Romania nu va recunoaste independenta Kosovo. Basescu a mai anuntat ca Romania isi va retrage si reprezentanta diplomatica de la Pristina, capitala auto-proclamatei republici Kosovo. In ceea ce priveste contingentul de jandarmi romani care fac parte din fortele de ordine deplasate de ONU in Kosovo, Basescu a declarat ca acestia vor ramane in Kosovo.

Tacere convenita cu partenerii din UE

Traian Basescu a mai declarat ca tacerea de pana acum a autoritatilor romane pe subiectul Kosovo a fost convenita cu celelalte state membre ale UE. "Nici un sef de stat si de guvern din UE, cu o singura exceptie - pe care nu o voi numi - nu a iesit cu declaratii publice pana dupa terminarea Consiliului ministrilor Afacerilor Externe de astazi (n.r. - luni) de la Bruxelles", a spus Basescu.

Argumente pentru nerecunoasterea independentei Kosovo

- nu exista o rezolutie a Consiliului de Securitate ONU care sa reglementeze declaratia de independenta.

- motive legate de nerespectarea suveranitatii si frontierelor Serbiei

- acordarea de drepturi colective minoritatilor

Situatia minoritatilor din cele doua tari nu se compara

- in Kosovo s-a intrat cu tancurile, in Romania s-au creat conditii de exprimare politica

- minoritatile din Romania sint reprezentate in Guvern, Parlament, in administratia locala si in Parlamentul european

- limba maghiara poate fi invatata in scoli si folosita in Justitie, copiii maghiari au aceleasi drepturi cu cei romani

- nu exista nicio legatura intre ceea ce s-a intimplat in Serbia si ceea ce s-ar putea intimpla in Romania

Asigurari de stabilitate si securitate

- Romania este stat membru NATO si UE, ceea ce garanteaza suveranitatea, independenta teritoriala si inviolabilitatea frontierelor

- apartenenta la aceste organisme garanteaza Romaniei securitatea si tot ceea ce o natiunea are nevoie

- cetatenii romani sint in siguranta, indiferent daca sint majoritari sau minoritari

Avertismente

- partidele si clasa politica trebuie sa dea dovada de responsabilitate

- nu trebuie folosite evenimentele din Serbia pentru a genera false tensiuni etnice

- sa nu se incerce transferarea in Romania a unui discurs care nu are legatura cu realitatea

Indeplinirea mandatului pentru declaratia de la Bruxelles

- s-a obtinut dreptul ca fiecare stat al UE sa actioneze in conformitate cu practica interna

- legalitatea prezentei misiunii UE- declaratia raspunde Rezolutiei 1244 a Consiliului de Securitate

- evenimentele din Kosovo nu reprezinta un precedent in tratarea altor minoritati

- UE isi reitereaza atasamentul fata de Carta Natiunilor Unite si fata de actul final de la Helsinki

Multumiri adresate partidelor politice

- presedintele a apreciat pozitia partidelor politice, ba chiar si a UDMR, care a recunoscut ca situatia minoritatii maghiare nu se compara cu cea a minoritatii din Kosovo

- presa trebuie sa asigure o dezbatere ce ar trebui sa se desfasoare in limitele realitatilor romanesti.

Cum s-a ajuns la consultarile de la Cotroceni

Seful statului i-a invitat la Palatul Cotroceni pe liderii tuturor partidelor politice parlamentare pentru consultari pe tema indepedentei Kosovo si a evolutiei situatiei in zona. Traian Basescu a declarat la inceputul intilnirii ca declararea unilaterala a independentei Kosovo este un act pe care Romania il considera "ilegal". La intilnire participa si premierul Calin Popescu Tariceanu.

La intilnirea de la Palatul Cotroceni au participat sefii tuturor partidelor parlamentare, inclusiv cei ai minoritatilor nationale.

Traian Basescu a declarat la inceputul intilnirii ca declararea unilaterala a independentei Kosovo este un act pe care Romania il considera "ilegal". "

"Plec de la premisa ca orice comparatie dintre Kosovo şi Romania este lipsita de fundament", a spus Basescu, precizind ca in Romania minoritatile se bucura de foarte multe drepturi, in timp ce in Kosovo s-a refuzat orice recunoastere a minoritatilor.

Basescu a tinut sa mentioneze ca Romania este stat membru UE şi NATO, una dintre conditiile esentiale ale acestui statut fiind respectarea integritatii teritoriale si ca pozitia Romaniei ramine cea exprimată la Consiliul European din decembrie 2007.

Seful statului a dorit sa se consulte cu liderii partidelor in legatura cu situatia creata prin declararea independentei de catre Kosovo. Invitatia a fost lansata in cursul diminetii de luni, iar demersul presedintelui intervine in contextul in care UDMR a cerut recunoasterea independentei, situindu-se astfel pe o pozitie opusa celei oficiale.

Liderii principalelor partide au cerut UDMR sa se retraga de la guvernare, iar presedintelui si premierului sa adopte o pozitie oficiala.

Premierul Tariceanu a participat la consultarile convocate de şeful statului la Cotroceni pe tema Kosovo, dar în calitate de prim-ministru, nu de presedinte al PNL, a declarat luni seful Executivului, precizind ca pozitia Romaniei este cea exprimata de Ministerul de Externe.

Marko Bela a lansat critici dure la adresa actorilor politici de la Bucuresti, acuzatiile referindu-se la incalcarea unor angajamente mai vechi legate de comunitatea maghiara. Este vorba in primul rind de Legea statutului minoritatilor nationale, prin care ar fi trebuit sa se prevada introducerea conceptului de autonomie culturala.

Liderul UDMR a mai criticat initiativele de ultima ora privind introducerea votului uninominal, pe care le-a taxat drept "iresponsabile".

Ca reactie la afirmatiile UDMR, liderii partidelor politice au cerut autoritatilor romane- presedinte si premier- adoptarea unei pozitii oficiale. Mai mult, PSD, PNL si PRM, prin voci mai mult sau mai putin autorizate, au cerut UDMR sa paraseasca guvernarea.