VIDEO Parlamentul a aprobat prelungirea stării de urgență/ Guvernul obligat să dea raportul săptămânal în Parlament

de Luminita Pirvu     HotNews.ro
Joi, 16 aprilie 2020, 12:13 Actualitate | Politic


Sedinta Camera Deputatilor
Foto: Hotnews
Parlamentul a aprobat, joi, decretul preşedintelui Klaus Iohannis care prelungește starea de urgenţă pe teritoriul României, pentru alte 30 de zile. PNL a solicitat în debutul ședinței eliminarea din proiectul de aprobare a decretului articolele care condiționeză Guvernul însă propunerea a fost respinsă la vot. Astfel, Guvernul va fi nevoit să prezinte Parlamentului un raport săptămânal cu activităţile luate pentru combaterea pandemiei de coronavirus. De asemenea, după 60 de zile de la încetarea stării de urgenţă Curtea de Conturi va verifica modul în care au fost făcute achiziţiile publice.


ora 13.29 Senatorii și deputații au adoptat cu unanimitate de voturi decretul președintelui care prevede prelungirea stării de urgență pe o perioadă de 30 de zile.

ora 13.15 Se supune la vot propunerea liderului de grup al PNL prin care să se elimine articolele 2,3,4 și 5 din proiectul de hotărâre propus de PSD. Propunerea PNL a fost respinsă cu 180 de voturi pentru, 254 împotrivă și 7 abțineri.

ora 12.57 Călin Popescu Tăriceanu: Parlamentarii ALDE vor vota împotriva decretului pentru că actuala stare de urgenţă instituie o discriminare umilitoare pentru persoanele peste 65 de ani considerate de Guvern incapabile, imature pentru a-şi asigura protecţia în faţa coronavirusului, iar acest lucru este unic în Europa.

ora 12.50 Mircea Paşcan PMP: Măsurile luate în starea de urgenţă trebuie să continue, pentru că pericolul nu a trecut şi nicio ţară din Europa nu a ridicat această măsură excepţională. PMP pune în prim plan siguranţa şi sănătatea cetăţenilor şi va vota prelungirea stării de urgenţă.

ora 12.42 Varujan Pambuccian, liderul Minorităților: Este un blocaj, în acest moment, între Parlament şi Guvern, care nu trebuie să continue! Este o mare eroare a Guvernului, pentru că îţi asumi anumite lucruri de unul singur. Nu ştiu dacă este bine să facă acest lucru, decizii pe care le ia fără să se consulte, nici măcar cu preşedintele.

ora 12.38 Kelemen Hunor: UDMR va vota prelungirea stării de urgenţă, deşi unele măsuri nu au fost necesare. La învestirea în funcţie, PNL a primit un vot în alb, iar ulterior, a primit puteri sporite, prin decretul privind starea de urgenţă, pentru a gestiona situaţia de criză. Dacă evaluăm activitatea Guvernului din primele 30 de zile, ar trebuie sancţionat(...) Nu există suficientă încredere în acest Guvern.

ora 12.31 Victor Ponta: "Pro România va vota împotriva decretului preşedintelui de prelungire a stării de urgenţă, deşi înţelegem măsurile sanitare, votăm împotrivă pentru că preşedintele şi Guvernul său refuză să ataşeze la acest decret un plan de repornire a economiei româneşti. Am cerut un asemenea plan şi nu există. Am cerut dreptul românilor de a munci în ţara lor, nu în alte ţări”.

ora 12.22 Dan Barna "USR va vota acest decret pentru că noi considerăm că este nevoie de protecția cetățenilor. Guvernul trebuie să înceteze să se comporte ca si cum a primit un cec în alb. Vedem atitudinea asta de ţâfnă, de aroganţă total neproductivă".

ora 12.15 Daniel Fenechiu PNL: "Textul constituţional nu condiţionează în niciun fel măsura preşedintelui, Parlamentul poate încuviinţa sau nu decretul preşedintelui, dar nu poate stabili condiţii. Noi ştim foarte bine că PSD şi alţi colegi sunt deranjaţi de faptul că Guvernul a administrat impecabil această criză sanitară. Ştim că politica înseamnă să găseşti peste tot bube şi să-l acuzi pe cel care face parte din guvernare, face parte din democraţie, însă, dragi colegi, suntem astăzi în situaţia în care noi vorbim de sănătatea românilor şi de viitorul sanitar al României, sens în care toate giumbuşlucurile juridice, toate şmecheriile prin care noi încercăm să adăugăm la lege, la Constituţie, printr-o hotărâre a Parlamentului, nu îşi găsesc sensul".

ora 12.10 Senatorul PSD Titus Corlăţean: "PSD va vota prelungirea stării de urgenţă, cu articolele introduse prin care Guvernul este obligat să răspundă, în faţa Parlamentului pentru deciziile luate în această perioadă. Aceste articole se introduc niste clauze democratice iar restrângerea drepturilor nu trebuie să se facă abuziv. Atunci când profiţi de putere, în situaţii de criză, şi recurgi la achiziţii abuzive, la preţuri duble sau triple, când nu faci ceea ce trebuie să faci pentru cei aflaţi în linia întâi şi modifici regulile şi legile pentru a schimba oamenii abuziv din funcţii…(…) Să ştiţi că vă paşte un virus foarte periculos. Nu este corona, doamne fereşte, ci un virus care se numeşte lăcomia de putere".

ora 12.05 Liderul grupului PNL din Camera Deputaților Florin Roman: "Ați schimbat regulile constituționale peste noapte și ați introdus alte patru articole în proiectul de hotărâre. Solicităm adoptarea decretului privind instituirea stării de urgenţă în forma transmisă de preşedintele Klaus Iohannis, să procedăm în mod similar ca la primul decret. Atunci aţi acceptat că decretul nu poate fi modificat, acum aţi schimbat regulile constituţionale peste noapte. Din punct de vedere regulamentar, sunt încălcate cel puţin trei articole. (...) Nu avem un singur raport comun, avem trei rapoarte comune. Solicităm eliminarea articolele 2, 3, 4 şi 5 din proiectul de hotărâre".

Preşedinţii celor două Camere ale Legislativului, Marcel Ciolacu şi Robert Cazanciuc, sunt prezenţi în sala de plen. Marcel Ciolacu este cel care conduce şedinţa. Plenul se desfăşoară după o procedură specială de dezbatere şi vot electronic la distanţă.

Comisiile de specialitate ale Parlamentului (Comisia juridică, de apărare şi pentru sănătate ale celor două Camere ale Parlamentului) au făcut rapoarte de aprobare a decretului privind prelungirea stării de urgență dar și o serie de propuneri şi recomandări, care vor fi transmise preşedintelui şi Guvernului.

Proiectul de hotărâre care urmează să fie supus votului plenului Parlamentului, prevede la articolul 1 că "se încuviinţează măsura prelungirii stării de urgenţă pe teritoriul României, pentru o perioadă de 30 de zile, instituită de preşedintele României prin Decretul nr. 240 din 14 aprilie 2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 311 din 14 aprilie 2020".
 • Pe durata stării de urgență, restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți se dispune numai prin acte normative cu putere de lege.
 • Restrângerea prevăzută la alin. (1) trebuie să fie determinată exclusiv de prevenirea și combaterea epidemiei COVID-19, temeinic motivată și cu respectarea strictă a exigențelor art. 53 alin. (2) din Constituția României.
 • (3) Durata restrângerii exercițiului unor drepturi și libertăți nu poate depăși durata stării de urgență.
 • Pe durata stării de urgență, Guvernul va acționa pentru deplina respectare și aplicare a Convenției pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale ratificată prin Legea nr. 30 din 18 mai 1994, publicat în Monitorul Oficial nr. 135 din 31 mai 1994.
 • Pe perioada stării de urgență, periodic, la fiecare 7 zile, sau ori de câte ori este necesar, Guvernul prezintă Parlamentului un raport cuprinzând măsurile adoptate sau preconizate pentru prevenirea și combaterea epidemiei COVID-19 și motivele care le-au determinat.
 • În termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgență, Guvernul va prezenta Parlamentului un raport complet privind măsurile adoptate pe perioada stării de urgență pentru prevenirea și combaterea epidemiei COVID-19, măsurile care au restrâns exercițiul unor drepturi sau libertăți fundamentale și măsurile cu caracter economic și social, temeiurile care au determinat luarea măsurilor și efectele produse, precum și conformitatea acestora cu exigențele dispozițiilor art. 53 și art. 93 din Constituția României, ale Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 22 din 21 ianuarie 1999, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 453/2004, cu modificările și completările ulterioare.
 • În termen de 60 de zile de la încetarea stării de urgență, Curtea de Conturi va efectua un control al modului de gestionare a resurselor publice pe perioada stării şi va prezenta Parlamentului un raport cuprinzând cele constatate, concluzii și propuneri
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7618 vizualizari

 • -2 (22 voturi)    
  Aberatii (Joi, 16 aprilie 2020, 13:00)

  tontu [utilizator]

  Pe perioada starii de urgenta guvernul nu da socoteala parlamentului. Ordonantele militare n-au nevoie de aprobarea nimanui si mai mult decat atat ele pot suspenda valabilitatea unnor legi. Parlamentul poate doar aproba sau respinge instituirea starii de urgenta.
  Din pacate PSD-istii n-au sange in instalatie ca sa voteze impotriva...
  • -15 (19 voturi)    
   Cocosila din Morometi (Joi, 16 aprilie 2020, 13:51)

   vodatepes [utilizator] i-a raspuns lui tontu

   Stii ce ar spune Cocosila din Morometi despre tine tontu: Vezi ca esti prost. Sper sa stii cine e Morometi si Cocosila? Stii?
   • +7 (9 voturi)    
    Găina ce se voia cocoş… (Joi, 16 aprilie 2020, 14:30)

    contributor.bis [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

    Atunci când, vrând să ne depăşim condiţia socială şi/sau intelectuală, ne afişam pe unele platforme, la rubrica comentarii, şi îi aghesmuim pe toţi cu adjective calificative dispreţuitoare, atunci ar trebui să ştim şi că, a fi citit Moromeţii (cu doi de "i" pentru că…"era" mai mulţi) nu ne poate cauţiona educaţia decât dacă suntem la înălţimea situaţiei.
    Şi nu e cazu' !
   • 0 (2 voturi)    
    tepes, (Joi, 16 aprilie 2020, 18:14)

    2016 [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

    ti-ai dat teapa singur! Doua greseli, care zgarie retina, in doar cateva cuvinte scrise! Neuronii din creierul tau trebuie compatimiti, le vine foarte greu sa stea captivi in teasta!
 • -8 (12 voturi)    
  Modificarea decretului echivaleaza cu respingerea (Joi, 16 aprilie 2020, 13:11)

  tontu [utilizator]

  !?
 • -3 (21 voturi)    
  huo (Joi, 16 aprilie 2020, 13:30)

  cucuveauamov [utilizator]

  nu vrem sa ne dea raportul Guvernul, vrem doar #sanespalampemaini. A, si mai vrem ceva, sa #stamacasa. Si asa e prea mult!
  • +7 (9 voturi)    
   da parlamentul cui da raport?! (Joi, 16 aprilie 2020, 13:59)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   sau parlamentu e ok sa nu dea rapord ca-s d-aia buni, hoti adevarati , nu?!
   • 0 (4 voturi)    
    O tâmpenie colosală. (Joi, 16 aprilie 2020, 17:25)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Guvernul va da săptămânal raportul Parlamentului !Cum?On line?Au parlamentarii o procedură de convocare și prezentare on line?Sigur parlamentarii nu mai vor să-i votăm,dacă vin cu asemenea tâmpenii.Cum să mai votezi niște proști.Păi ce,noi i-am trimis în Parlament ca să ne omoare?
  • -6 (6 voturi)    
   la cate luni de arest la domiciliu se albeste MCV? (Joi, 16 aprilie 2020, 14:37)

   Je__ [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Olanda ne spune ca avem mari probleme cu coruptia.

   Acu daca tot poporul e osandit la arest la domiciliu, se considera ca ispasire pedeapsa?

   Oare nu ne primesc direct in Shengen?
 • +2 (4 voturi)    
  romania (Joi, 16 aprilie 2020, 14:00)

  liviu_ [utilizator]

  e de mult si ramane o republica parlamentara!
  presedinetle e doar ca sa aiba pe cine sa dea vina

  si guvernul se schimba (cu complicitatea idiotilor din pnl) dar cat trebuie ca psd sa-si recapete electoratul dupa ce distruge 3 ani tot!

  in rest parlamentul conduce tara
 • +2 (4 voturi)    
  Ma amuza asta cu raportul saptamanal (Joi, 16 aprilie 2020, 15:06)

  justin puscasu [utilizator]

  seamana cu declaratiile pe proprie raspundere pe care le prezentam noi la militieni. Un fel de karma :)
 • 0 (0 voturi)    
  Curtea de Conturi (Joi, 16 aprilie 2020, 19:29)

  Arkantas [utilizator]

  Dar Curtea de Conturi nu trebuie sa verifice si achzitiile PSD din timpul guvernarii si altele precum faptul ca rezervele strategice ale statului le-a lasat goale ?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by