Actualizat acum

Articol susținut de AMBI​

​INTERVIU ​VIDEO Vlad Soare, președinte AMBI: Atât de multe unități administrativ-teritoriale nu fac nimic altceva decât să reprezinte o risipă a banului public

de     HotNews.ro
Joi, 16 aprilie 2020, 9:48 Actualitate | Politic


Vlad Soare, președinte AMBI - interviu pentru HotNews.ro
Foto: Hotnews
​Vlad Soare, președintele Alianței Metropolitane București-Ilfov (AMBI), a discutat în cadrul unui interviu acordat HotNews.ro despre ce ar presupune desființarea primăriilor de sector din București, despre împărțirea administrativ-teritorială după model comunist și despre unificarea Bucuresti-Ilfov într-o singură comunitate. "Faptul că noi suntem în momentul de față atât de multe unități administrativ-teritoriale nu face nimic altceva decât să reprezinte o risipă a banului public și o subfinanțare a unităților administrativ-teritoriale. Motivul pentru care noi suntem atât de divizați din punct de vedere administrativ este unul pur politic".

Interviul integral:Principalele fragmente din interviu:

Despre organizarea administrativ-teritorială


Bucureștiul, când a fost gândit, a fost gândit în baza unei organizări teritoriale care corespundea și cu o anumită ordine politică. Noi suntem în continuare organizați pe unități administrativ-teritoriale, după o lege comunistă, o lege care este încă în vigoare, o lege din 1968. Și de aici și problema: dacă va uitați în București și în Ilfov, veți observa că de fapt este o mare concentrare urbană în București-Ilfov. Mai mult, dacă va uitați pe evoluția dezvoltării comunității București-Ilfov, veți observa că nu mai există micro-comunități separate și e de fapt o mare comunitate. Foarte mulți din București s-au mutat în afara orașului, foarte mulți dezvoltatori imobiliari au construit cartiere întregi în afara orașului și foarte mulți din Ilfov lucrează în București. Și practic, avem o singură comunitate. Din păcate, din punct de vedere juridic au rămas 50 de administrații la nivelul București-Ilfov. Și asta generează o serie de probleme, de la probleme juridice, până la probleme economice. Criza în care ne aflăm astăzi, cea generată de acest virus, ne demonstrează că există o lipsă de coeziune între serviciile publice locale, dintre aceste unități administrativ-teritoriale, care au rămas din punct de vedere juridic pe hârtie și realitatea care este în teren - și anume faptul că noi suntem o singură comunitate. 


Reorganizarea administrativ-teritorială (nu doar a regiunii București-Ilfov, ci a României) face parte dintr-un master plan, pe care noi ar fi trebuit să-l punem în aplicare de foarte mult timp și anume cel al revoluției administrative, pe care o propunea România de foarte mult timp. Faptul că noi suntem în momentul de față atât de multe unități administrativ-teritoriale (adică comune, orașe și județe) nu face nimic altceva decât să reprezinte o risipă a banului public și o subfinanțare a unităților administrativ-teritoriale. Motivul pentru care noi suntem atât de divizați din punct de vedere administrativ este unul pur politic. Ăsta este adevărul. Practic, organelor politice le convine această administrație, această împărțire administrativ-teritorială pentru că permite o gestionare a mai multor bugete și când gestionezi mai multe bugete automat poți să creezi sau să influențezi și anumite lucruri. Dar realitatea din teren este alta. Foarte multe comune, orașe și municipii din România nu-și mai permit să mai gestioneze acele comunități pentru că bugetul lor este mai mic decât ceea ce ele au de gestionat: competențele pe care le-au primit prin descentralizare nasc și niște obligații și vedeți foarte mulți primari care se duc înapoi spre guvern și solicită bani. În fiecare an este aceeași poveste. Asta arată că în realitate noi ar trebui să regândim această împărțire administrativ-teritorială. Iar cel mai ușor de implementat un nou model (model care nu e inventat de noi, ci pe care l-au implementat deja foarte multe alte țări) este în jurul Bucureștiului, pentru că e normal. Este cea mai dezvoltată zona urbană și este cel mai ușor de implementat acest model pentru moment.


Nu desființezi orașul Otopeni, Unitatea Administrativ-Teritorială Otopeni. O lași să existe. Singurul lucru pe care îl faci este să găsești soluția astfel încât să transferi din competențele unei astfel de unități administrativ-teritoriale, competențe care ar putea fi aplicabile la nivelul întregii comunități, către o structură centrală și lași lucrurile mai mărunte, cele de interes local, să fie gestionate în continuare de către un aparat administrativ. În momentul de față, de exemplu în București, noi avem 7 ADP-uri - și la nivel de sector și la nivelul Primăriei Generale. La fel, avem încă 42 de ADP-uri la nivelul unităților administrativ-teritoriale din Ilfov. În momentul de față, aceste ADP-uri au toate câte un director, au toate o structură care realizează, practic, aceleași atribuții prin intermediul aceleiași comunități. Să fim corecți și transparenți până la capăt: dacă vă uitați pe istoria acestor ADP-uri o să vedeți că în principiu foarte multe partide politice și-au servit clientela politică prin astfel de structuri. Dacă am face o singură structură, un singur ADP la nivelul regiunii, nu înseamnă că rezolvăm situația, dar în mod clar vom avea o structură care poate să coordoneze, să ofere un serviciu public integrat și o structură care ne costă mult mai puțin și care e mai ușor de controlat și de verificat, pentru că inclusiv autoritățile care efectuează controlul o vor face direct acolo. Practic, noi nu vorbim despre un oraș mamut, noi vorbim despre o singură comunitate - cea din București și din Ilfov - și care, vrem sau nu vrem, ea se va dezvolta uniform. Nu avem cum să controlăm asta, nu avem cum să spunem oamenilor "Nu vă dezvoltați în direcția aia!". Este clar că Ilfov și București la un moment dat, din punct de vedere urban, vor reprezenta o singură comunitate. Din punct de vedere mental, pentru cetățean este o singură comunitate. N-ai cum să-l convingi pe cel care s-a mutat în Voluntari, în Pipera, Chiajna sau Bragadiru că el nu e bucureștean. În primul rând, marea majoritate sunt oameni care s-au mutat din București în zonele astea și în al doilea rând, ei lucrează în București, își duc copiii la școală în București, se folosesc de serviciile publice locale din București și automat au și așteptările pe care le aveau în București și anume să aibă servicii publice integrate.


Despre impozitare


N-am fi prima comunitate urbană, prima zona metropolitană care ar avea o impozitare diferită. Impozitarea în comunitățile acestea, în zonele metropolitane europene se face în cercuri concentrice: cu cât stai mai în afara zonei centrale, cu atât impozitarea scade. Nu o să putem să facem o uniformizare totală și ar fi și o greșeală să faci o uniformizare totală. Dar în timp, trebuie să iei în considerare faptul că Bucureștiul și Ilfovul (și aici nu e vorba doar de București și de Ilfov, putem să ne imaginăm foarte multe alte zone urbane din România) se vor dezvolta și practic, ceea ce noi avem scris pe hârtie din punct de vedere juridic - și anume împărțirea asta administrativ-teritorială - nu va mai corespunde unei realități, iar asta va genera și deja generează o sumedenie de probleme. Vă dau un exemplu foarte simplu: știți câți "bucureșteni" au vize de flotant în București? Sunt peste 50.000 de astfel de oameni cu viza de flotant în București, dar care locuiesc în Ilfov. E o sumă imensă. De ce au acești oameni viză de flotant? Marea majoritate își aduc copiii la școală în București. Gândiți-vă numai din perspectiva asta. Omul respectiv își face o viză de flotant unde apucă, pe la un prieten, că să-și ducă copilul la o școală din București.


Nu este normal să avem un astfel de efect generat de o împărțire administrativ-teritorială când noi suntem o singură comunitate. Nu poți să impui părintelui să nu-și ducă copilul la ce liceu sau școală dorește.
 Este inadmisibil ca un om care stă la un kilometru de București să nu aibă acolo o unitate școlară bună sau măcar una care să poată primi copilul. Pentru că și acolo sunt, dar nu au locuri, că sunt prea puține. În foarte multe comunități din jurul Bucureștiului. Atunci ești nevoit să-ți faci viză de flotant și făcând asta, ce generezi? Tu, ca părinte, în loc să te duci direct spre birou sau să te duci la școala de lângă casă să-ți lași copilul, trebuie să traversezi orașul pe un alt traseu, să-ți lași copilul, după care să te duci pe un alt traseu la birou, după care iar deviezi, te duci să-ți iei copilul și te întorci cu el acasă. Chestia asta înmulțiți-o cu o cifră undeva aproape de 50 de mii și o să vedeți încă un motiv pentru care nimeni nu stă în București. Inclusiv în timpul programului de lucru o să vedeți că toată lumea aleargă, în metrou, în trafic. O să vedeți că Bucureștiul este încontinuu alergat de oameni. 


Despre metrou 


Totul pleacă de la modul în care avem reglementate legile care ne oferă posibilitatea de a ne dezvolta din punct de vedere administrativ. Bucureștiul are buget să facă metrou, are un buget foarte mare. Dacă mai și aplică pentru fonduri europene, își face metrou singur. De asemenea, sunt orașe în jurul Bucureștiului care au și ele bugete să intre într-un parteneriat cu Bucureștiul și să facă linii comune. Nu se poate din punct de vedere juridic. De ce? Pentru că metroul e la Ministerul Transporturilor și acolo o să rămână. Pentru că așa scrie în lege. Bun, întrebarea este, e acolo, dar de ce nu pot să-mi fac și eu o linie de metrou? Simplu, pentru că în legea domeniului public spune foarte clar că liniile de metrou și liniile de tren fac parte din domeniul public al statului. Astfel, ele nu sunt în domeniul unităților administrativ-teritoriale. Și automat vor fi gestionate tot de Ministerul Transporturilor. Problemele pleacă inclusiv de la modul în care noi am hotărât să implementăm actele normative la nivelul administrației, atât centrale, cât și locale. Și de aceea vă spun că discuția e mult mai complexă. Bani sunt. Dacă reușim să facem și o reorganizare administrativ-teritorială la nivelul Bucureștiului vor fi și mai mulți bani. 


Despre fondurile europene


A fost un mare scandal acum un an și jumătate cu Euro 2020, că am hotărât să-l organizăm și trebuia să facem o linie de metrou. Și îmi aduc aminte o declarație a directorului Metrorex care a zis "Dar ce, am semnat eu contractul sau am vrut eu să organizez Euro 2020? N-am nicio obligație să construiesc metroul". Bun, trecem peste chestiunea aceasta, care este o declarație mai mult decât nefericită. Au făcut un proiect de metrou și în loc să-l facă așa cum am gândi oricare dintre noi (de la Aviatorilor linie dreaptă până la Otopeni) ei îl făcuseră undeva pe Sisești, prin Bucureștii Noi, legau magistrala aceea din Străulești de trebuia să schimbi 3 linii ca să ajungi la Gara de Nord și încă o linie că să ajungi la Victoriei. Și au aplicat pentru fonduri europene. Și dacă vă aduceți aminte, autoritățile europene au spus foarte clar că linia nu-și are sensul, proiectul nu este bun și trebuie să fie drept. Motiv pentru care au zis că îl vor face în regie proprie. N-au mai făcut nimic, evident, dar ce vreau eu să spun este că nici banii ăștia europeni nu mai vin cum veneau odată. Adică să nu te verifice nimeni. Nu mai poți face de capul tău ce vrei.

La nivelul Uniunii Europene au prioritate proiectele care integrează comunități. Motiv pentru care, la nivelul Uniunii Europene, dacă reușesti să demonstrezi că suntem mai multe unități administrativ-teritoriale, mai multe comune, mai multe orașe, mai multe suburbii care beneficiem de un proiect al U.E. acela primește un punctaj mai mare, are prioritate. Motiv pentru care, daca am crea o structură care să cuprindă aceste micro-comunități, cu siguranță vom avea un punctaj mai mare ți putem să ajungem în zona eco și putem să ne gândim la nebunia asta care este generată de poluare.

Despre poluarea din Bucuresti

Uitați, vă pun în următoarea situație: sunteți primar în orice localitate din jurul Bucureștiului și după cum vedeți, poluarea nu se oprește la șoseaua de centură. Poluarea e în toată comunitatea. Și eu vin, municipalitate din București, și va spun: Domnul primar, aș vrea să fac o groapă mare de gunoi și un sistem de ecologizare foarte performant care să îmi deservească Municipiul București. Am banii, va rog să mă ajutați cu un teren și o să va fie bine și dumneavoastră, că va deservește și dumneavoastră. Dumneavoastră o să-mi spuneți, Foarte bine, te ajut, dar o să fie o mare problema. Oamenii, oare, care vă votează, vor fi de acord să aibă acolo acea groapă de gunoi și acel incinerator, modern de altfel? E o problema reală, motiv pentru care, eu nu pot s-o fac în București, că nu poți să faci o astfel de structura în oraș. Dar e nedrept să o fac și lângă dumneavoastră, motiv pentru care singura soluție este să se facă astfel de centre care să deservească mai multe comunități în zone care sunt destul de îndepărtate de acele localități și din punct de vedere juridic, că să poți să faci asta, ai nevoie de o cupolă comună, pentru că se pune probema inclusiv cine dă terenul, cum dăm terenul, al cui este? Cum facem pe terenul altcuiva, eu să vin cu finanțarea? Și tot așa. Lucrurile astea își găsesc rezolvarea foarte simplă la nivel legislativ în momentul în care propui o nouă organizare teritorială.

Impunerea unui astfel de proiect pe agenda politică


Este foarte greu de la nivel asociativ. Nu vă ascund faptul că am încercat și am discutat cu foarte multe structuri politice. Nimeni, nici măcar structurile noi politice nu își permit să propună un astfel de proiect în mod real dintr-un motiv foarte simplu: este sinucidere politică pentru toți să propună o astfel de chestiune, motiv pentru care, probabil, încercăm să creăm, fie prin asociație, fie cu alte structuri mai mici să chem și o platformă politică. Nu mă gândesc că va avea un impact foarte mare pe termen scurt, însă sper ca pe termen lung, ușor, ușor, intrând în zona asta, să poți să influențezi deciziile astfel încât competențele să fie partajate de la nivelul micro-comunității către o comunitate mai mare.

Ca acțiuni concrete, în măsura în care vom putea să ne reluăm viața la normal, AMBI va încerca să ridice aceste mesaje și să facă cunoscută ideea și să facă dezbateri în zona publică privind crearea unei structuri comune pe mai multe paliere. Și pe paliere juridice, și paliere economice, iar din punct de vedere politic, v-am spus, încercăm să creăm și o platformă politică dintr-un simplu motiv: fără a avea o pltaformă politică, nu reușești să ajungi să influențezi factorul de decizie. Practic, încercăm, dacă va ieși această platformă publică, să candindăm la alegerile locale.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


3789 vizualizari

 • +8 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 16 aprilie 2020, 10:26)

  [anonim]

  • 0 (4 voturi)    
   Vlad Soare nu-i președinte. (Joi, 16 aprilie 2020, 18:36)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui

   Conform legii președinții unităților administrative teritoriale sunt aleși democratic prin vot.Vlad Soare este președintele unei UAT inventate,inexistente,ilegale.Ca om are dreptul la opinie,dar aici își arogă niște funcții care nu există.
   • +1 (1 vot)    
    UAT care nu fac nimic. (Vineri, 17 aprilie 2020, 13:58)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Spune Vlad Soare.Și AMBI ce face?Cine o plătește?Din ce fonduri?
 • +3 (9 voturi)    
  Hop si (Joi, 16 aprilie 2020, 12:01)

  gigifisiune [utilizator]

  AM-BI

  Tanar, habarnist, n-a trecut de 30 de ani, dar are planul adminitrarii Metropolei Bucuresti. De unde o mai fi aparut si asta?

  In timp ce totul pe lumea asta, inclusiv bancile, incep sa-si descentralizeze toate operatiunile si business-urile, Vlad Soare vine, cu idei invechite, ca vrea sa centralizeze.

  Sigur, dati puterea unei singure entitati administrative si veti vedea ce va ramane din ilfov si cartierele marginase ale Bucurestiului, care abia au inceput sa iasa la lumina.

  Lucrurile sunt extrem de simple, si general acceptate in tarile civilizate, mai putin la noi, unde apar tot felul de cetateni cu idei care mai de care:

  In centralizare, pozitiile superioare ale conducerii detin autoritatea decizionala. In plus, in descentralizare, managementul deleaga autoritatea decizională in întreaga organizatie si o apropie de sursa de actiune si de informatii.

  In acest mod simplu: Centralizat: unii se vor duce pe apa sambetei
  Descentralizat (actual): Sunt mai multi care iau decizii, nu doar unul singur. Exemple clare: Cum arata cartierul Pantelimon in urma cu zece ani? Dar comuna Pantelimon? Dar Berceniul?

  Exact cum zicea si @anghelson: Entitatea "centralizata" care va administa zona Salii palatului, nu se va duce niciodata sa vada ce se intampla in comuna Joita. Nu se va duce nici macar pana la metrou Republica. Entitatea centralizata va centraliza banii, entitatea descentralizata ii va descentraliza, ii va aloca catre toti. Centralizarea este noul nume al totalitarismului, mai ales in mana unora de ajung primari.

  Daca vreti sa ne intoarcem in timp, cartierele marginase sa ajunga din nou in mizerie, haideti sa mergem pe mana AM-BI, sa centralizam, in timp ce occidentalii se chinuie sa descentralizeze.
  • +1 (5 voturi)    
   In principiu, vreau centralizare, dar nu cu reorga (Joi, 16 aprilie 2020, 13:38)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui gigifisiune

   In principiu, sustin deciziile centralizate si uniforme si crearea unei distante de siguranta intre cel ce ia decizia si interesul baronilor locali, dar pentru asta nu este necesara nicio reorganizare administrativa, doar redistribuite atributiile si competentele.
  • 0 (0 voturi)    
   traim in tara formelor fara fond (Vineri, 17 aprilie 2020, 11:37)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui gigifisiune

   Dezcentralizarea la noi a insemnat birocratie mai multa, proiecte mici si inutile, samd. Sa lasam comparatiile cu vestul ca nu e cazul.
   Sunteti sigur ca Berceniul sau Pantelimonul nu ar fi aratat la fel daca primariile de sector erau reduse la niste administratii locale mai reduse?
   Sunteti sigur ca nu aveam deja facute iesirea din Prelungirea Ghencea si podul de la Domnesti+ alte proiecte de infrastructura mare?
   Scuarurile alea de pe Blv Metalurgiei arata bine dar cu ce ajuta cand iesirea in centura se face la nivel fara pasaj?
   • -1 (1 vot)    
    Nu conteaza (Vineri, 17 aprilie 2020, 13:56)

    gigifisiune [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    atat vestul, cat conteaza ca ideea unei centralizari, la cum suntem noi, nu va face decat sa fie si mai rau: gandeste-te si acum, cand avem "centralziari" la nivel de sectoare: Vatra Luminoasa are copacei si toate ziua se face curatenie, strazile dintre blocuri n-au acest noroc sau nu-l au atat de des? De ce oare? Pentru ca smecherii stau in Vatra, nu la bloc.

    Fa un exercitiu simplu acum si gandeste-te cum e sa centralizam la nivel de capital. Strazile dintre blocuri nu vor mai avea nimic din putinul pe care il au acum.

    Problema nu e ca suntem descentralziati, asta e bine, toata lumea tinde spre asta. Problema e ca administratiile nu functioneaza corect, pentru ca e plin de incompetenti. Aceeasi incompetenti vor ajunge si in unitatile centralziare, si vor face si mai rau.

    Deci tu imi spui mie, clar si raspincat, ca, in cazul in care am fi centralizati, o decizie a unora de la varf, care habar nu au de zona ta, si care vor lua o decizie in defavoarea ta, va fi, de fapt, o decizie buna, chiar daca micro comunitatea in care traiesti va dezaproba.

    Acesta este un sistem cu un singur varf de putere, un sistem periculos, un sistem care nu va face bine nimanui si va deveni foarte repede un sistem totalitar.

    Ori nu-ti dai seama de pericole, ori faci parte din AM-BI, altfel nu-mi explic.
    • 0 (0 voturi)    
     deci preferi un sistem de incompetenti (Vineri, 17 aprilie 2020, 15:59)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui gigifisiune

     pseudo-descentralizat decat unul de compententi centralizat?
     Socrii mei locuiesc pe Iancului fix langa Vatra Luminoasa. Nu prea vad mizeria de care vorbesti.
     Capitala asta si zona metropolitana se sufoca in lipsa unor lucrari de infrastructura majore si noi ne gandim la drobul de sare al unui sistem totalitar. Exista zeci de modele pentru sistemele metropolitane aplicate in lumea cu apa calda si nimeni nu se plange ca traieste in totalitarism.
     • 0 (0 voturi)    
      Prefer (Vineri, 17 aprilie 2020, 17:47)

      gigifisiune [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      unul descentralizat cu oameni compenteti, decat unul centralizat tot cu oameni competenti. Descentralizarea este buna, totul se face asa cum au oamenii din proximitate nevoie, nu cum ii taie pe altii capetele, "din centre".

      Asta si ziceam: zona Ioancului, vatra Luminoasa, da, totul e frumos, dar ia mergi inspre Cora, inspre Diham, prin spatele blocurilor. Mai e zona atat de aranjata, ca la voi? Nu mai e!

      De cat pana cand lucrarile majora de infrastructura au fost factue de primariile de sector? Tot ce-i masiv se face de PMB, deci centralizat, cum iti place.

      Evident ca exista sisteme metropolitate, despre asta vorbeam si eu, dar ai citit despre ele? Ia arunca un peste ele.

      Si n-ar fi rau sa mai citesti despre cum s-a dezvoltat New York-ul, Bostonul, orasele tale cu apa calda, prin anii 80, si de ce acum "nu se mai iau decizii centralizate". Pentru ca, in mod evident, "competentii" de la centru au dat-o in bara, de fiecare data.

      Asa s-au prins si ei ca trebuie sa existe contactul cu comunitatile, ca nu traim intr-un sf de doi lei, in care toate deciziile se iau intr-un castel pentru toata planeta. Tu exact asta iti doresti, dar te asigur ca nu e bine. E bine cum e acum, dar sistemul trebuie sa functioneze ca lumea. Centralizat nu va functiona ca lumea nici cu cei mai competenti oameni, si asta pentru ca nu vor fi conectati cu comunitatile, nu vor avea cum.

      E simplu, studiat, si general acceptat.
      • 0 (0 voturi)    
       multumesc, eu nu stau in Iancului (Vineri, 17 aprilie 2020, 20:25)

       AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui gigifisiune

       Dar poate dam exemple mai europene. Daca vrem exemple din US poate vrem si al doilea amendament. Sa ne lamurim, America e al continent si nu ne raportam la ce faceau aia in anii 80.
       Poate ne explici de ce in toate capitalele europene exista un metrou care leaga aeroportul de oras iar la noi nu se poate nici sub presiunea unui competitii sportive.
       Poti sa imi explici cum Comitetul Asociatiei de Asociatii de Propietari din Diham va reusi sa faca din Bucuresti o capitala europeana? Fiindca de mizeria din fata/spatele vlocului mai suntem responsabili si noi.
       PS daca te referi la faimosul "community organizer" de sorginte americana iti urez succes in a gasi in primul rand "comunitatea"
 • +5 (7 voturi)    
  Reorganizarea e sinucidere politica meritata (Joi, 16 aprilie 2020, 12:24)

  D-or [utilizator]

  In lipsa de alte idei, de curajul vreunei asumari, cel mai simplu e sa reorganizezi.

  (Prea)-Tinere, care crezi ca ai ceva de spus, nu cauta vizibilitatea complicind viata oamenilor.

  Nu stam in drum acum sa ne apucam sa ne stricam toate actele de proprietate, sa nu mai stim care pe unde, sa mergem dintr-o zona in alta, ca asa a visat cutare fara alta ocupatie.

  Si nici termenul de "comunitate" nu suna prea bine. "Comunitati" de romani sunt in afara tarii, in interiorul tarii, avem un "popor". Si trebuie sa gindim pentru popor, nu pentru comunitati, nu enclavizam, nu ermetizam.
  Nu cereti si nu dati prea multa putere unor autoritati locale, pentru ca vor ajunge sa controleze si sa terorizeze enclava astfel creata. Regulile trebuie gindite si date per tara, nu per zone.

  De asemenea, ne-am saturat si sa ne inchinam la "master-plane", niste proiecte in care vreun consultant strain ne spune pe bani multi ca "Romania este o tara in estul Europei", dupa care ne recomanda sa inchidem, taiem, externalizam, spargem, distrugem, etc.
 • +4 (6 voturi)    
  România trebuie reorganizată. (Joi, 16 aprilie 2020, 13:18)

  asavreau [utilizator]

  Și trebuie discutat cum să fie făcută reorganizarea.Concomitent cu reducerea birocrației,eliminarea funcțiilor inutile din administrație și asigurarea resurselor financiare din venituri proprii.La sate trebuie un reprezentant al statului//bun la toate//funcție de specific și să dispară birocrații care crează invidie că au leafă stând degeaba.Cine acceptă să fie reprezentantul statului trebuie să înțeleagă că are program non stop dacă situația o cere.Popă,medic polițist ,jandarm ,secretar,consilieri să se asigure cât permite bugetul.Poate așa primarii vor fi interesați să atragă investitori care să înființeze firme în localități,și să asigure servicii publice de calitate investitorilor.
 • +2 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 17 aprilie 2020, 7:51)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by