Parlamentarii s-ar putea întoarce la serviciu după Paște în ciuda prelungirii stării de urgență. Președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu a declarat vineri, că la nivelul conducerii Parlamentului se discută despre reluarea activității și participarea fizică la ședințe a senatorilor și deputaților.

Sedinta Camera DeputatilorFoto: Hotnews

Ciolacu a anunțat că va solicita revenirea parlamentarilor la serviciu, după Paște, cu respectarea condițiilor de prevenire a răspândirii coronavirusului, chiar dacă se prelungește starea de urgență.

„Mă bucur că este Parlamentul funcțional, însă suntem online și o să fac o invitație clară colegilor mei, atât de la Cameră, cât și de la Senat, ca, după sărbătorile pascale, Parlamentul să funcționeze fizic. Cu alte cuvinte, toți parlamentarii, respectând anumite reguli, să vină la serviciu, la Parlament, să ne desfășurăm activitatea cât se poate de normal”, a spus Ciolacu într-o emisiune la DCNews.

Și purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian a declarat public că şedinţele on-line ale Parlamentului au "limite" și că este nevoie ca dezbaterea şi votul pentru prelungirea stării de urgenţă să aibă loc cu prezenţa parlamentarilor în plen.

"Propun să adoptăm următoarea procedură: dezbaterile şi votul să aibă loc în prezenţa membrilor Parlamentului. Dezbaterile on-line au, în situaţii excepţionale, valenţele, dar şi limitele lor. Birourile permanente ale celor două Camere vor convoca Parlamentul în şedinţă comună, solicitând prezenţa aleşilor în sală", a scris vineri Vosganian, pe Facebook.

Vosganian a făcut un apel către senatori şi deputaţi "de a repune Parlamentul în rolul său constituţional mai ales în contextul în care starea de urgenţă şi abundenţă de ordonanţe militare".

Camera Deputaților și Senatul și-au desfășurat activitatea online în ultima luna din cauza restricțiilor impuse de epidemia de coronavirus. PNL a contestat modul de lucru al parlamentarilor acuzând că ședințele online ale comisiilor de specialitate dar și cele de plen "omoară" dezbaterea proiectelor de lege.