UPDATE Alegerile locale se amână. Mandatul actualilor aleși locali va fi prelungit / Numărul de semnături pentru depunerea candidaturilor, redus la jumătate - ordonanță de urgență adoptată de guvern

de I.H.     HotNews.ro
Luni, 6 aprilie 2020, 18:06 Actualitate | Politic


Guvernul Orban
Foto: gov.ro
Alegerile locale se amână. Mandatul aleșilor locali va fi prelungit până cel târziu în 31 decembrie, conform unei ordonanțede urgență adoptate luni seară de către Guvern. Conform actului normativ, numărul de semnături pentru depunerea candidaturilor a fost redus la jumătate.

UPDATE 21.30 Guvernul a adoptat ordonanța de urgență privind prelungirea manadatelor actualilor aleși locali, a anunțat, la finalul ședinței, Ionel Dancă, șeful cancelariei premierului.

Având în vedere dificultățile din această perioadă pentru strângerea semnăturilor necesare candidaturilor, Guvernul a decis reducerea la jumătate a numărului de semnături necesare, astfel că sunt necesare minimum 25.000 de semnături. De asemenea, dosarele de candidatură și listele de semnături pot fi depuse electronic, a precizat Dancă.

...................................

Anunțul privind amânarea alegerilor locale a fost făcut de vicepremierul Raluca Turcan la începutul ședinței de guvern.

"Alegerile trebuie organizate in context sigur. Autoritatea Electorală Permanentă împreuna cu ministrul internelor și ministerul lucrărilor publice au inițiat proiect de ordonanță de urgență pentru prelungirea mandatelor aleșilor locali până cel târziu la data de 31 decembrie 2020", a anunțat Turcan.

Potrivit proiectului ordonanței de urgență, procedurile privind organizarea alegerilor locale se iniţiază în cel mult 3 luni de la data încetării duratei stării de urgenţă instituite prin decretul președintelui, dar nu mai târziu de 3 luni de la data încetării duratei normale a mandatelor autorităților administrației publice locale.

Ce prevede proiectul de ordonanță de urgență intrat în ședința de luni seară a Guvernului, privind prelungirea mandatelor autorităților administrației publice locale în perioada 2016-2020, unele măsuri pentru organizarea alegerilor locale din anul 2020, precum şi modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ:
 • Art. 1. – Procedurile privind organizarea alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale se iniţiază în cel mult 3 luni de la data încetării duratei stării de urgenţă instituite prin Decretul Președintelui României nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, dar nu mai târziu de 3 luni de la data încetării duratei normale a mandatelor autorităților administrației publice locale cuprinse în perioada 2016-2020.

 • Art. 2. - Data alegerilor prevăzute de art. 1 se stabileşte conform art. 10 alin. (1) din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare, la propunerea Autorității Electorale Permanente și a Ministerului Afacerilor Interne, cu avizul Comitetului naţional pentru situaţii speciale de urgenţă.

 • Art. 3. – Mandatele autorităților administrației publice locale cuprinse în perioada 2016-2020 se prelungesc până la data preluării, în condițiile legii, de către noile autorități ale administrației publice locale, a mandatelor rezultate în urma alegerilor prevăzute de art. 1, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020.

 • Art. 4. – (1) La alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020, numărul minim al susținătorilor prevăzut de art. 49 și 50 din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare, se va reduce la jumătate.
 • (2) Prin derogare de la prevederile art. 49 alin. (2), art. 50 și art. 51 alin. (5) din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare, la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020, pentru candidaturile la consiliul local și funcția de primar din aceeași circumscripție electorală, respectiv pentru candidaturile la consiliul județean și președintele consiliului județean din aceeași circumscripție electorală, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale şi candidaţii independenţi vor prezenta câte o singură listă de susținători.

 • Art. 5. – Prin derogare de la prevederile art. 47 alin. (1) și art. 49 alin. (2) din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare, pentru a propune candidaturi în toate circumscripţiile electorale la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale pot opta să depună la Biroul Electoral Central, în cel mult 30 de zile de la începerea perioadei electorale, liste de susținători la nivel național, care cuprind un număr minim de 25.000 de alegători, din care cel puțin 500 de alegători în fiecare județ și 1.000 de alegători în municipiul București.

 • Art. 6. – (1) Prin excepție de la prevederile art. 5, pentru a depune candidaturi într-un județ sau municipiul București la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale pot opta ca, în locul depunerii listelor de susținători, să facă dovada depunerii în contul bancar deschis pentru campania electorală la nivelul județului respectiv sau al municipiului București, după caz, a unor contribuții electorale în valoare de cel puțin 50 de salarii de bază minime brute pe țară.
 • (2) Prin derogare de la prevederile art. 47 alin. (1) și art. 50 din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare, candidatul independent poate opta ca, în locul depunerii unei liste de susținători, să facă dovada depunerii în contul bancar deschis pentru campania electorală a unei contribuții electorale în valoare de cel puțin 3% din valoarea maximă admisă pentru funcția pentru care candidează, conform art. 28 alin. (12) lit. b) – n) din Legea nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
 • (3) Contribuțiile electorale prevăzute de alin. (2) și (3) vor putea fi utilizate numai în condițiile prevăzute de Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

 • Art. 7. - (1) La alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale şi candidaţii independenţi vor putea opta să întocmească şi să depună electronic, în condițiile legii, liste de susţinători şi dosare de candidatură, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor art. 47 şi art. 49 - 51 din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare.
 • (2) Metodologia de aplicare a prevederilor alin. (1) se stabilește prin hotărâre a Autorităţii Electorale Permanente, adoptată în cel mult 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

 • Art. 8. - Alineatul (3) al articolului 151 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 555 din 05 iulie 2019, se modifică și va avea următorul cuprins:
 • „(3) Mandatul primarului prevăzut la alin. (1) se exercită până la depunerea jurământului de către primarul nou-ales. Mandatul primarului poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război, calamitate naturală, dezastru, sinistru deosebit de grav ori în alte situații expres prevăzute de lege atunci când, din cauza acestor situații, nu pot fi organizate alegeri în condițiile alin. (1).”
În urmă cu aproape 2 săptămâni, Autoritatea Electorală Permanentă a trimis președintelui Klaus Iohannis, premierului Ludovic Orban și conducerii Parlamentului o scrisoare în care spunea că în actuala situație de pandemie de coronavirus organizarea la termen a alegerilor electorale, propusă pentru 28 iunie, a devenit "cvasi-imposibilă".

Premierul Ludovic Orban declara vineri că Guvernul lucrează la o ordonanță de urgență pentru prelungirea mandatelor aleșilor locali și că data alegerilor ar putea fi stabilită pentru luna septembrie. Surse politice susțin însă că la nivelul conducerii liberale se ia în calcul inclusiv varianta împingerii localelor până spre sfârșitul anului, în preajma parlamentarelor care ar urma să aibă loc în decembrie.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8242 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  Trebuie Sa Găsim o Cale pentru a Suspenda (Luni, 6 aprilie 2020, 18:09)

  un domn [utilizator]

  / Demite pe Voluntareasa !

  Acest “comunicat” al Tzurcanei de Moscova NU ajuta Municipiul București !
 • +6 (8 voturi)    
  in tara asta (Luni, 6 aprilie 2020, 18:11)

  DiDiRo [utilizator]

  si coronavirusul e pesederist=uselist
 • -5 (9 voturi)    
  huo! (Luni, 6 aprilie 2020, 18:14)

  cucuveauamov [utilizator]

  vrem anticipate!
 • +3 (5 voturi)    
  Alegeri comasate, risc mai mic pt votanti (Luni, 6 aprilie 2020, 18:35)

  animatron [utilizator]

  E mai bine asa, oricum era iresponsabil sa lasi milioane de votanti sa se adune la centre de vot in plina pandemie (cum a facut Franta pt primul tur de locale apoi a renuntat la turul 2).

  In afara de tari cu populatie mica (gen Estonia), nici un stat democratic nu se poate baza doar pe un sistem de vot "de la distanta" (curier, electronic, etc).
  In nici un caz in conditiile in care au circulat tot felul de temeri cu privire la capacitatile Rusiei sau Chinei de a interfera informatic cu retelele occidentale.

  Apare acum ocazia de a organiza grupat alegerile locale in acelasi timp cu cele parlamentare, pt ca pandemia nu se va opri brusc in 2020, riscul contaminarii va ramane ridicat.

  Opozitia PSD-ALDE-UDMR-Pro Romania are avantajul ca isi vede primarii in functie pt inca cateva luni.

  Guvernul PNL si partidele care il sustin cu sinceritate sau ipocrizie (PMP, USR, PLUS) vor profita de lunile urmatoare pt a-si pune la punct mai bine listele de candidaturi (stiti ce scandaluri erau la USR-PLUS) si poate vor reusi sa comaseze toate randurile de alegeri de anul asta ceea ce ar fi un alt urias avantaj.

  Criza declansata peste tot in lume de pandemia virusului aparut in China e una f grava si necesita responsabilitate din partea liderilor politici.

  Cand oamenii mur cu sutele pe zi in tari vestice, iar la noi economia se prabuseste, nu e momentul de porcaiala zisa "campanie electorala" si de atacuri prostesti intre partide si politicieni care dezgusta populatia si satisface doar "talibanii" din partide.
 • +1 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 6 aprilie 2020, 18:43)

  [anonim]

 • +2 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 6 aprilie 2020, 18:50)

  [anonim]

  • -1 (1 vot)    
   ian (Luni, 6 aprilie 2020, 19:35)

   young_e [utilizator] i-a raspuns lui

   pai asa e si acuma, ce credeai?
 • +5 (9 voturi)    
  Ah, Firea, (Luni, 6 aprilie 2020, 18:58)

  Alexa.99. [utilizator]

  coronavirusul te mai tine pe capul nostru. Nu e suficient in ce situatie suntem. Un rau nu vine niciodata singur.
 • -4 (4 voturi)    
  Era previzibil (Luni, 6 aprilie 2020, 19:02)

  Fides [utilizator]

  Dar stai, unde sunt specialisti gen Transpenibilus? Oare ei ce cred vizavi de Covid-19?
 • -1 (1 vot)    
  Mai bine sa nu se mai tina! (Luni, 6 aprilie 2020, 19:28)

  Nostalgicul Cristian Ioan [utilizator]

  De ce sa fie amantae?

  nu este mai bine sa ramana pedesereul la Putere pentu totdeauna??
 • -1 (5 voturi)    
  de la....la... (Luni, 6 aprilie 2020, 19:46)

  nash pandelica [utilizator]

  anticipate.....amanate...
  e timp pt. toate.
 • 0 (6 voturi)    
  Suspendați drepturi bănești consilieri (Luni, 6 aprilie 2020, 21:07)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  Deja e un abuz prelungirea mandatelor consilierilor locali.
  Curtea de Conturi ar trebui sa se autosesizeaze privind plata indemnizatiilor catre consilierii locali.
  E o intreaga dezbatere dar va fi o suma plătită ilegal.
  Va las pe dvs sa calculați impactul bugetar:
  - 15000 consilieri locali,
  - 6 nr. minim sedinte
  - 25% procent din leafa Primar
  - 18000 Lei salar mediu Primar de Romania.
  Unde 30 sau 40000 Lei salar Primar Bucuresti sau 20000 salar Primar in rural.
  Sunt multi bani risipiți cu aceste gunoaie politice!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by