Deputaţii au votat vineri, în unanimitate, un proiect de lege care majorează indemnizațiile pentru biochimiști, biologi, chimiști şi fizicieni. De asemenea se reformulează aceste funcţii corespunzător treptelor profesionale.

Testare coronavirus in laboratorFoto: Profimedia Images

Inițiativa legislativă modifică legea nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Astfel "personalul din sistemul sanitar care ocupă funcţiile de farmacist, biolog, biochimist, chimist, fizician şi psiholog (...) beneficiază, începând cu data de 1 iulie 2020, de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022". Amendamentul a fost depus de deputaţii Adrian Solomon şi Irinel Stativă.

Prevederile s-ar aplica de la data de 1 iulie 2020, dacă proiectul este promulgat de președintele Klaus Iohannis.

"Biochimiştii, biologii şi chimiştii, precum şi farmaciştii şi psihologii, odată cu apariţia Legii salarizării unitare, au fost omişi de la plata de personal corespunzător nivelului studiilor, complexităţii muncii prestate. S-a ajuns astfel ca în acest moment un asistent medical de laborator clinic subordonat, conform fişei postului, să aibă un salariu mai mare decât un biochimist, biolog chimist care îl coordonează. În lupta cu noul coronavirus, farmaciştii, biologii, biochimiştii şi chimiştii constituie alături de medici şi personalul sanitar eroii nevăzuţi din prima linie, cei care fac testele pentru depistarea coronavirusului, care dau verdictul în această bătălie, cei care ne sunt aproape în farmacii", a declarat deputatul PNL Antoaneta Ioniţă.

Emanuel Ungureanu USR: "Astăzi se îndreaptă ceva ce ar fi trebuit să gândim drept cu mult timp înainte, când prin legea salarizării am neîndreptăţit personalul care astăzi este în prima linie în lupta anti-COVID".

Cătălin Nechifor, Pro România: "Această categorie a fost, din păcate, neglijată. E vorba despre cei care lucrează în compartimente medicale paraclinice şi pentru care legea în vigoare nu a prevăzut creşteri salariale. Pro România a venit la Senat cu un coeficient şi mai mare, nu s-a dorit. (...) E cumva grav ce spun, dar cred că suntem cu toţii conştienţi că o parte din aceşti oameni n-o să mai prindă majorarea salarială. La Suceava, Câmpulung Moldovenesc, la Fălticeni sunt oameni infectaţi inclusiv în zona de laborator".

Proiectul de lege a fost adoptat cu 325 pentru și o abținere. Camera Deputaților este forul decizional în acest caz, legea merge la promulgare.