Senatorii PSD au depus în Parlament un proiect de lege care acordă facilități urmașilor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva Covid - 19. Inițiativa legislativă prevede pensie de urmaș, asistenţă medicală gratuită, scutire la plata impozitului pe teren și ajutor de înmormântare pentru copiii cadrelor medicale care mor în epidemia de coronavirus.

Ședință SenatFoto: Hotnews

Inițiatorii susțin că este "imperios necesar să se ia act şi să se opereze, legislativ, cu celeritate, pentru ca urmaşii personalului medical decedat ca urmare a participării la acţiuni medicale împotriva noului coronavirus să beneficieze de o serie de recunoaşteri a meritelor şi sacrificiilor membrului de familie, cadru medical, pe care îl reprezintă”, potrivit expunerii de motive.

Ce prevede inițiativa legislativă:

  • La decesul unui cadru medical, Ministerul Sănătăţii acordă familiei acestuia sau persoanei care a suportat cheltuielile ocazionate de deces, după caz, un ajutor suplimentar în cuantum de două salarii medii pe economie.
  • Urmaşii cadrelor medicale decedate în timpul şi din cauza serviciului, ca urmare a defăşurării activităţii medicale în lupta cu COVID-19, au dreptul la o pensie de urmaş, egală cu 75% din cuantumul salarial pe care cadrele medicale le-au avut la data decesului, care se actualizează conform reglementărilor legale în vigoare. În cazul în care nu există urmaşi, dacă cel decedat era singurul susţinător al părinţilor săi, aceştia vor beneficia de jumătate din pensia de urmaş.
  • Membrii cadrelor medicale decedate în timpul şi din cauza epidemiei de COVID-19 beneficiază gratuit de asistenţă medicală şi medicamente, în cadrul reţelei sanitare a Ministerului Sănătăţii, sau în alte reţele sanitare, cu decontarea cheltuielilor de către acest minister. Urmașii personalului medical decedat în lupta cu COVID-19 beneficiază de scutire de la plata impozitului pe terenurile aflate în proprietate sau coproprietate şi a impozitului pe clădirea folosită ca domiciliu, şi sau alte clădiri aflate în proprietate sau coproprietate.
  • În semn de recunoaştere a meritelor personalului medical participant la acţiuni împotriva COVID-19 se instituie Ziua personalului medical, care se organizează, anual, pe 11 martie, prin grija Ministerului Sănătăţii.

Totodată, inițiatorii precizează că de inițiativa legislativă nu beneficiază personalul medical care a dobândit alte afecțiuni fizice și/sau psihice ori care a devenit invalid din cauza participării la acțiuni medicale împotriva Covid 19 în situația în care rănirea sau afecțiunea fizică sau psihică a survenit ca urmare a săvârșirii cu intenție a unei infracțiuni pedepsite potrivit legii române.