PSD consideră că băncile sunt avantajate de către ordonanţa de urgentă privind amânarea ratelor, adoptată joi de Guvern. Social-democrații susțin că vor modifica și amenda ordonanța în Parlament.

Florin CituFoto: facebook

"Singurii care au de câştigat de pe urma ordonanţei lui Cîţu privind amânarea ratelor sunt băncile. Profitul băncilor a fost singura preocupare a PNL, nu românii aflaţi în dificultate din cauza crizei. Pentru că asta înseamnă când iei dobândă la dobândă şi inventezi o birocraţie de netrecut pentru majoritatea cetăţenilor. PSD va corecta lucrurile în Parlament! Oamenii trebuie protejaţi. Firmele din România trebuie sprijinite", susține PSD într-un mesaj postat pe pagina oficială de Facebook.

Guvernul a aprobat în ședința de joi amânarea ratelor la bănci până la 9 luni. Potrivit ordonanței de această amânare vor beneficia persoanele fizice ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de criza generată de coronavirus.

De asemenea și IMM-urile pot beneficia de această facilitate doar cele care și-au încetat activitatea datorită interdicțiilor exprese ale Guvernului sau a efectelor epidemiei. Acesta a precizat că în şedinţa de Guvern a fost aprobată Ordonanţa de Urgenţă privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţiile de credit şi instituţiile financiare nebancare anumitor categorii de debitori, normele de aplicare urmând să fie aprobate prin Hotărâre de Guvern şi publicate în 15 zile de la aprobarea acestei ordonanţe.

La finalul ședinței de Guvern, ministrul Finanțelor Florin Cîţu a precizat că, în ceea ce priveşte dobânda, aceasta se capitalizează la soldul creditului existent, dar se reeşalonează pe toată durata creditului.